Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O SoC procesory s jádrem Atom od TSMC není zájem

Intel Atom CE4100 - dieshot

Nejprve musíme uvést na pravou míru jednu věc, která se týká spolupráce firem TSMC a Intel ohledně informace, že TSMC bude dělat pro Intel Atomy. Není tomu tak, celé je to trochu o něčem jiném. Společnost TSMC sice dostala od Intelu podklady, licenci na výrobu a další náležitosti, ale nikoli proto, aby vyráběla tyto procesory pro Intel, ale proto, aby na bázi jádra Atom vyráběla tzv. „SoC“ (System-on-Chip) procesory, ne nepodobné např. Atomu CE4100. Intel měl zkrátka pocit, že by firma TSCM mohla vyrábět podobné procesory (i když třeba s jinými součástmi on-die) pro zájemce z řad výrobců dalšího hardwaru, kteří by je do takových přístrojů pak rovnou integrovali. Domníval se, že by tak mohl vytvořit konkurenci různým SoC procesorům s jádry ARM (jako je třeba Nvidia Tegra). Jenže se ukazuje, že o takové x86-based řešení nemají výrobci zájem (a nejspíše zůstávají u ARM-based SoC řešení).

Důvod je celkem jednoduchý. Pokud jsou totiž ARM a Atom jádra co do výkonu srovnatelná (což jsou, protože Atom, ač je přeci jen o trochu rychlejší než ARM, opravdu není žádný „brouk Qa-peak“ ;-), pak je pro výrobce po všech stránkách snazší zůstat u osvědčeného ARMu, protože ten drobný rozdíl ve výkonu za to nestojí. Intel si tedy bude muset vystačit s vlastním SoC řešením, jako je zmíněný Atom CE4100, který by se měl letos dočkat svého nástupce (platforma „Moorestown“ a o rok později už na 32nm procesu „Medfield“).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku O SoC procesory s jádrem Atom od TSMC není zájem

Pondělí, 1 Březen 2010 - 15:58 | Vebloud | Intel se možná snažil prosadit s x86 platformou i...
Pondělí, 1 Březen 2010 - 12:54 | Bohumil Federmann | To byl jen takový pokus o protitah proti...

Zobrazit diskusi