Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Obdélníkový socket LGA1700 pro Intel Alder Lake (DDR5, PCIe 5.0) vyfocen

Už jsem málem zapomněl jaký je v tom bordel :)
Ale beru to jako strategii, když nemá Intel co nabídnout tak v tom prostě udělá totální chaos a nabídne milion modelů o ničem, kterými zahltí trh. Je pak šance, že si to někdo náhodou koupí :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud budu mít na výběr, tak si do desktopu/notebooku koncepci big-little nikdy nekoupím. Jediné plus jsou ty DDR5 se kterými přijde zřejmě dřív než AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

být první zrovna v této kategorii není, upřímně řečeno, žádná výhra. Nový paměťový standard se rozjíždí pomalu a první moduly obyčejně začínají s výkonem přesně tam, kde končil mainstream minulé generace, ovšem za úplně jiné ceny, malý výběr, apod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Navrhujem dať do tej tabuľky aj technológiu výroby (14, 10, 7 nm). Bolo by to prehľadnejšie. Príp. aj socket. Inak nechápem načo chce Intel do desktopu hybridné jadra. Aby bola spotreba v iddle 1 W? Ako bude scheduler deliť úlohy medzi "veľké" a "malé jadra?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není kvůli spotřebě v klidu, ale kvůli vícejádrovému výkonu v situaci omezené TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako malé jadra pomôžu výkonu pri obmedzenom TDP?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je jednoduché, aby Shrout a spolok managorov mohol tvrdiť, že majú tiež 16 jadier. Je jedno, že polovica bude taká prizdisráčska.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jádro Intelu má vyšší spotřebu než jádro AMD. Kdyby Intel do 105W procesoru integroval 16 jader Willow Cove, tak by ta jádra musela běžet na tak nízké frekvenci (aby se do 105W limitu vešla), že by to negovalo většinu výhod. K čemu používat velká jádra, která stojí hodně křemíku a jsou drahá, když je není možné plně využít, protože kvůli omezení spotřeby běží na 50 %? Pokud se místo poloviny velkých jader použijí jádra Atomů, která stojí 4× méně křemíku, ale dosáhnou stejného výkonu, jako velké jádro omezené na 50 %, tak je výsledný výkon stejný, ale výrobní náklady nižší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud se místo poloviny velkých jader použijí jádra Atomů, která stojí 4× méně křemíku, ale dosáhnou stejného výkonu, jako velké jádro omezené na 50 %, tak je výsledný výkon stejný, ale výrobní náklady nižší." - lžete!, uz jenom to ze ty píčovské atomové jádra stojí 4x mene kremiku nez ta skutecna/velka jasne rika ze nedosahnou stejneho vykonu jak velke jadro omezene spotrebou na 50%, vzdyt ty atomí kokotiny nezvladaji ani letite instrukce AVXI + II, dokonce na diitu.cz byl clanek kde jedno 10nm velke jadro bylo zdegradovano tim mensim(atomem) a pak to melo nizsi vykon nez 14nm velke bez atomu, proste a jasne Atomy sou do nebe volajici kokotina, tohle nebude mit na Zen III ani omylem i kdyby mel Alder Lake 24 jader(12+12) vuci 16 jadernemu Ryzen 9 5950X, intel si stoupl do takoveho hovna ze je v nem jiz po usi s tou debilni hlavou nafetovanou, tohle proste ty generace, architektury a Alder Lake nemohl vymyslet normalni clovek, jenom ukazkovej kokot!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou potom je, jaktože na ARMu jim Big.Little funguje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

funguje to protože s tím počítá i OS (navíc ty army na kterých to funguje mají v podstatě jenom základní instrukční sadu, jsem zvědavý jak to bude chodit na vysokovýkonných desktopových armech rozířenou instrukční sadou)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

big.little riesi trocha iny problem. typicky je mozne vytvorit jadro, ktore sa dobre taktuje na vysoke frekvencie, ale ma zly pomer vykon/spotreba na nizkych frekvenciach. nie ze by bolo malo vykonne, ale vela zere. je to dane tym, ze na vysoke frekvencie treba obvykle dlhe pipeliny, ktore potom treba na nizkych frekvenciach aj tak cele zivit.

preto maju big.little procesory este druhy cluster jadier, ktory ma jadra optimalizovane na spotrebu. maju kratsie pipeliny, resp. vseobecne dizajn postaveny tak, ze nezvladaju velmi dobre vysoke takty, ale zato su uspornejsie pri nizkych taktoch.

big.little potom funguje tak, ze ked je poziadavka na vykon, scheduler alokuje procesy na big cluster a cely ho taktuje na vyssiu frekvenciu. little cluster moze pocas toho uplne cely uspat, alebo ho moze nechat bezat na obsluhu menej narocnych taskov. naopak ak nie je poziadavka na vykon, vsetky tasky naalokuje na little cluster a cely big cluser uspi. zostava ma potom sice 2x tolko kremika, ale to pri malych ARM jadrach nevadi. ale ma dobry vykon v zatazi a dobru spotrebu v idle.

dolezity aspekt tu je, ze aj ked su interne jadra v big a little clustri odlisne, tak maju vzajomne kompatibilnu instrukcnu sadu. zjednodusene povedane big cluster vie to iste, co little, akurat tomu little clusteru to bude trvat dlhsie.

big.little zrejme co do konceptu nebude to iste, co alder lake. atomy zrejme nie su uplnym funkcnym ekvivalentom tych velkych jadier a zaroven pri desktope velmi neexistuje poziadavka na co najnizsiu spotrebu v nizkej zatazi. leda tak v notebookoch, ale tam tato obluda vysoko pravdepodobne _ne_mieri.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"uz jenom to ze ty píčovské atomové jádra stojí 4x mene kremiku nez ta skutecna/velka jasne rika ze nedosahnou stejneho vykonu jak velke jadro omezene spotrebou na 50%"

To zcela určitě nic takového jasně neříká, proč by mělo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby to bolo tak, že 8maých jadier bude mať polovičný výkon ako 8 veľkých, tak čo bude v systéme rozhodovať ktorá app využije veľké jadrá a ktorá malé? Plus ak 8 veľkých jadier bude mať TDP 105W, tak buď pôjdu na max a malé vôbec, alebo sa veľké priškrtia, aby sa do 105 W vošli aj malé jadrá. Skôr mi to pripadá "super" len z marketingového hľadiska: "aj my máme v desktope 16 jadier, nie len AMD". Výhodu malých jadier by som videl hlavne v spotrebe v iddle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem opravdu zvědavý, zda Intelu ten soket opravdu vydrží, a zda nepodlehne mámení podporu procesorů nějak uměle ořezávat. Nicméně děkuji AMD, že Intelu ukázalo již ztracenou cestu, jak své zákazníky neždímat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nepridajú PCIe 4.0 linky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mala byť reakcia na Pety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

200?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze socketu LGA1200 na LGA1700. To číslo je počet vývodů. Protože datových vývodů nepřibývá, jde o napájení. A teď mi řekněte, s jakou spotřebou počítají s pěti sty nových napájecích pinů? 600W? 800W? To už určitě pojede jednojádrově na těch 5,5 GHz, ale kdo si to koupí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Socket AM4 ma 1331 pinu a zvladne jiz Zen III(je potrebny jenom moderni mikrokod AGESA), cili zadneho noveho socketu LGA 1700 neni zapotreba kdyby intel poradne makal a uvedl jak prelomovou architekturu tak prelomovy vyrobni proces, presne!, LGA 1700 je jenom silnejsi "pojistni" stykač zvladajici vic amperu, ja uz ted dobre vim ze nakonec prijede Alder Lake s hodnotou PL2 nastavenou na 320/350 az 380W, neojebou(!) protoze se jim to nedari jiz od roku 2017 kdy AMD uvedla svůj prvni Zen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jéj, najednou to má vydržet tři generace! No hleďme!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3 generace přímotopů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby ty "generace" nebyly jenom refreshe refreshe :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé na tomto CPU je to, že už skoro nikoho nezajímá...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Slibované 3 generace na socketu LGA 1700 zajímají skutečně lidi míň než 3 generace Zen-u od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

25 let jsem jel na Intelu. Za celou dobu jsem ANI JEDINKRAT neupgradoval CPU na desce kterou jsem jiz mel. Protoze velkemu "I" se to vzdycky podarilo udelat tak, ze se to bud nevyplatilo (maly mezigeneracni posun), nebo NESLO - a'la pridame 4 piny a zmenime socket.

Zaplat P.B. za AMD - snad dalsich 20 let bude veselejsich...

Takze - panove z velkeho "I" - moje prachy zrejme jeste dlouho neuvidite.
Ne proto ze AMD je momentalne lepsi, ale za obchodni politiku, za "Atomy", za priserne iGPU, za nepajene heatspredery a podobne ojeby.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nvm jak ty, ale na Slotu 1 sem upgradoval 3x takže 4 CPU: Celer 300 @ 450, Celer 300A @ 533, PIII 750 a PIII 900, takže docela dobrý...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a pro lepší CPU intel už podporu slot 1 zrušil a pak mírně pozměnil pinout i pro socket (coppermine vs tualatin). Občas se to tam dalo dohackovat předrátováním pinů. Mobilní pentium III pak mělo fyzicky stejnej socket až do mobilního core 2 quad, ale prakticky každá druhá generace byla udělaná jako signálově nekompatibilní (například schválně prohozené vcc a gnd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake je jenom dalsi 10nm křáp_v poradi 3 edice), vykon mu vzrostl jenom kuli navyseni TDP, ze 15W procesoru se zazrakem stal 28W model, v maximu to zere cez 50 wattů, ozaj ultrathin jak ma byt..., referencni notebook intel-u s timhle posranym procesorem nebylo mozne merit na spotrebe, teplote a tudiz nahlizet na jeho chlazeni a baterii, cili vojeb.

Rocket Lake je dalsi sklamani, nevim jak chce intel konkutovat Zen-u III od AMD v roce 2021 jenom 8 jadernym procesorem, dale nadale archaickymi 10nm a vysokymi TDP, 8 jadro bude v te dobe totiz mainstreamem, nic vic a tez to ma dokonce zrat vic nez Comet Lake, az 251W pro kazdy 95/80/65W model, rozdil bude jenom v casovemu ojebu, nejvyssi 95W pujde 56 sekund, 80/65W pak 28 sekund, cili honime si vtaka kym neshori.

Alder Lake neverim ze vyjde ve druhe pulce roku 2021, nejdriv tak o rok pozdeji a co to prinese? posrane mala atomí jadra slabsi jak normalni jadro, vzdyt nezvladaji ani letite instrukce typu AVXI+II, proste dalsi kokotina na scene, tez nechapu nac intel nasilu do ni jebe AVX-512, ty mel ponechat jenom Xeonum, jinak jsem si velice dobre vsiml ze prave o Xeonech Diit.cz nepsal minimalne mesic a pul a kdyz tak jenom velice velice okrajove, i tam je to totiz po slibech intelu v prdeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečne zmena paradigmi v x86 v high-ende tj. kombinácia veľkýchMALÝCH jadrier Alder Lake na tretej generácii 10nm SuperFin (8C/16T Golden Cove + 8C/8T GRACEMONT) s podporou pamäti DDR5 a podporou PCIe 5.0 bude zaujímavo inovačne namiešaná alchýmia v doteraz čoraz nudnejšom vývoji navyšovania identických x86 jadier/vlákien (samozrejme až na Centaur CNS, ktorý obsahuje AI deep-learning coprocessor).

Jediné čo by mal Intel si ustrážiť aby zbytočne predčasne nevydal Alder Lake (veď zotvačnosť funguje stále) a vyladil ho poriadne (bugy, scheduller s MS atď.) nie ako kedysi AMD s Bulldozerom a pod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CLANEK O NICEM.
Proc tu neni to, co uzivatele opravdu zajima?
1. Jak to, ze se nova architektura jmenuje zase jako jezero? Mela byt co architektura, to novy nazev s nejakou obmenou, jako ze ruzne mosty nebo jezera. Je teda Rocket a Alder nova architektura nebo ne? Jsou u Intelu uz takovy tragedi, ze nedokazi vymyslet ani novy nazev?

2. Bude bigLITTLE jen u notebookove rady Alder procesoru nebo i v desktopu? A pokud bude i v desktopu, hrablo vyvojarum Intelu definitivne nebo jenom na nejaky cas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, kombinace různých jader. Fakt jsem zvědav, jak si s tím poradí windowsácký scheduler. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za par let se nauci i pracovat s jadry nestejneho vykonu mozna, prace s ryzen SMT mu take docela trvalo, holt microsoft neni moc pruzna organizace, mozna to bylo i na prani intelu.
Pcie 5.0 neni moc dulezita vec, 4.0 je malokdy omezenim, spis by se meli zamerit na architekturu, efektivitu a eliminaci bezpecnostnich problemu internich prediktoru v cpu ;) Po tom co predvedli se budou tezko prodavat CPU v serverove oblasti.. a zamluvit si vyrobu u nekoho kdo umi 7nm a mene, bez toho se nikam nepohnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.