Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odešel další IT velikán: Dennis Ritchie, autor jazyka C a operačního systému UNIX

Neskonalá vďaka za FreeBSD.

R.I.P. Dennis Ritchie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pod to se take muzu podepsat ...
R.I.P.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hezké video - dýchla na mě nostalgie...
Ale myslím, že tam zazněl rok 1998, a ne 1983...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

video je z předávání jiného ocenění.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale to je ina vec

Turingovu cenu skutocne dostal v roku 19983
http://awards.acm.org/homepage.cfm?srt=all&awd=140

A co sa tyka Nobelovej ceny za IT.Ono to nie tak, ze je pozvazovana za Nobelovu cenu za IT, ale je to cena rovnocenna s Nobelovou cenou v rebricku TOP500 univerzit podla
Indicators and Weights for ARWU - SUBJECT
http://www.shanghairanking.com/ARWU-SUBJECT-Methodology-2011.html

v kategorii absolventi (alumini) aj v kategori Award/zamestnanci.

Mathematics
Alumni of an institution winning Fields Medals in Mathematics since 1961

Physics
Alumni of an institution winning Nobel Prizes in Physics since 1961

Chemistry
Alumni of an institution winning Nobel Prizes in Chemistry since 1961

Computer Science
Alumni of an institution winning Turing Awards in Computer Science since 1961

Economics/
Business
Alumni of an institution winning Nobel Prizes in Economics since 1961

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Může mi prosím někdo vysvětlit, pokud možno pravdivě, proč bychom dnes neměli "moderní Windows", nebýt Unixu? To jako bez tlaku konkurence? Nebo by se neprogramovaly operační systémy? Nebo že by si programátoři Windows neměli kde vzít výstražný příklad a nemohli by dělat věci jinak?

Podle mě by bez Unixu v původních Windows NT nebylo (zcela zbytečné) řádkové rozhraní standardu Posix, implementované kvůli americkému ministerstvu obrany, a to je asi tak všechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevim ... ale co třeba proto, že kdyby nebyl unix tak by nevznikla potřeba vyvíjet windows?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows by nemali sietovanie

http://www.terminally-incoherent.com/blog/2004/06/25/108820958560677845/
https://lwn.net/Articles/245805/

Ak su podla Vas Windows bez sietovania moderne, tak potom by boli bez Unix vo verzii BSD
https://lwn.net/Articles/245805/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš na Posix nadávat, ale je třeba říct, že ten vznikal v dobách, kdy terminál byl typicky elektrický psací stroj se sériovou linkou! To za prvé.

Za druhé Unix zavedl filozofii chápání OS tak, jak ji chápeme dnes - jádro + služby + nad tím multiuser prostředí a aplikace - toto bezezbytku WindowsNT přejaly a akceptovaly. Všechny "úchylky" směrem k single-user systémům zašly na úbytě, nebo byly velmi rychle uzpůsobeny výše uvedené filozofii (MSDOS, Windows, MacOS, AmigaOS).

Za třetí, a to bylo už vzpomenuto, celý TCP/IP stack Windows (a nejen těch, velmi dobře to bylo vidět i na AmigaOS) byl převzat z unixového světa.

Za čtvrté: GUI Windows je ve své podstatě pro vývoj Windows nepodstatné. Je to jen "hezká obálka" pro WinAPI, může se měnit (a taky se mění). Prakticky je to výrobcem OS "natvrdo" unifikovaný "window manager" ze světa unixu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu si myslíte, že nebýt Unixu, nikdo by už nikdy na tyhle věci nepřišel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že přišel. Ale těžko by to byl MS. Ten se právě soustředil na počítače pro jednoho uživatele. Také dlouhou dobu ignoroval věci kolem netu a pak musel podporu velmi rychle dodělat. Tudíž rovnou vzal to, co bylo funkční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak víte, že by se MS nechoval úplně jinak, kdyby nebyl Unix? Celé IT odvětví techniky by bylo v něčem jiné, MS by byl taky jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě něco - MS z unixu víceméně okopíroval IP stack. Jenže co kdyby se, nebýt Unixu, používala dnes úplně jiná sada síťových protokolů? Třeba DECnet nebo vylepšené IPX/SPX? Nebo něco úplně jiného?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Projekt Arpanet byl rozběhnut o něco dřív, takže základy byly položeny ještě před Unixem. Protokoly byly navrženy pro WAN, zatímco IPX/SPX je LAN záležitost, stejně jako Microsoftí LANMAN.
Je to klasické co by bylo kdyby. Ale i kdyby nebyl Unix, tak by tu bylo jiné prostředí velkých počítačů a firemních sítí. Ty fungovaly už v 70. letech, kdy byl Microsoft garážovou firmou, který psal soft pro malé počítače. Rozvoj netu v 90. letech byl dán umožněním použít prostředky té velké síťové infrastruktury i obyčejným PC. MS by se tedy opět musel tomuto prostředí přizpůsobit. Jednoduše řečeno Windows se připojovaly do již existující sítě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak víte, že by se Arpanet rozrostl na internet, kdyby nebyl Unix? Třeba by skončil jako historická rarita...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je poněkud zavádějící otázka. Unix vznikl jako nástupce multicsu a víceméně v té době (konec 60. let) ovládl všechny možné tehdejší aplikace (myšleno aplikace technolgie) výpočetní techniky. V podtstatě je jeho návrh tak primitivní a přitom tak elegantní a odpovídající realitě, že cokoli jiného se nutně musí pro stejnou funkcionalitu nevyhnutelně "opičit." V podstatě jeho návrh kopíruje reálný chod organizace (firmy, stát) nebo funkce živých organismů. Takže ano, jistě by "někdy" "někdo" vymyslel "něco" podobného.

MS by to ale nebyl určitě. Zatím co Unix byl OS pro "velké" počítače (mainframy, (tehdejší) minipočítače (velikost cca jako dnešní "americká" lednička) etc.), tak MS se zaměřil na kopírování (resp. zakoupení práv na kopii) CP/M, což byl (původně singleuser) systém pro "domácí" mikropočítače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud vím, CP/M sice Gates koupit chtěl, ale manželka autora a majitele práv to odmítla. Jestli jsou všechny vaše informace také tak přesné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ze závěrečného kousku kódu by Dr. Ritchie určitě radost neměl. Pojďme vzdát poctu nějakým důstojnějším způsobem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, nevedel jsem, ze to byl android. To ta doba pokrocila!
(kremikove nebe je odjakziva vyhrazeno strojum...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V cem jsou napsane Windows? V C++. Bylo by C++ bez C? Ne. Bylo by C bez UNIXu? Ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

... a byl by UNIX bez vody ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl poněvadž by se nevyvinula jistá forma života, která touží po poznání. (teda alespoň někteří z toho druhu)
A to můžeme jít do nekonečna... kdyby nebylo slunce, kdyby nebyl velký třesk, kdyby nebyl vesmír, kdyby byly v riti ryby...dál už nevím. :)
Nemá cenu uvažovat o "kdyby", ale co bylo, je a bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenže Unix by bez C nebyl taky. Jsou to v podstatě symbionti :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows (ako aj kazdy iny OS) su samozrejme iba instrukcie pre procesor.
Tieto instrukcie moze pisat aj priamo programator - v assembleri. Kedze je to velmi narocny (a pri velkych projektoch neudrzatelny) sposob, ako pisat software, vyvinuli sa vyssie programovacie jazyky, ktore sluzia iba na lepsiu orientaciu cloveku v SW, ktory robi, pretoze sa nakoniec (ak sa maju pustit) prelozia do instrukcii pre procesor.
Vyhodou tejto dalsej urovne je aj to, ze mozes ten isty zdrojovy kod skompilovat pre viacero roznych (nekompatibilnych) procesorov.

C je jazyk, ktory sa ukazal byt vsestrannejsi a praktickejsi ako ostatne jazyky tej doby.
C++ hlavne pridalo podporu na objektovo orientovane programovanie - co je zasa nic moc svetoborne ked sa na to pozeras "zospodu" - ale velmi uzitocna vec, ako premyslat pri programovani.

Takze na dalsiu otazku - bolo by C++ bez C? Samozrejme ze ano, iba by sa nevolalo C++, malo by inu syntax a mozno zanedbatelne inu filozofiu, ku ktorej by sa aj tak jej vyvoj dokonvergoval.

Bolo by C bez UNIXu? - Myslim ze C vzniklo ked este UNIX neexistoval (kedze ho vyvinul kvoli tomu, ze chcel pisat svoj OS v nejakom krajsom jazyku).

To, ze sa presadilo OOP je evolucia designovania software-u. To, ze sa presadilo C++ je zasa dosledkom toho, ze sa v nom zachovala ta vsestrannost a praktickost Ccka.

Co som tym chcel vlastne povedat? Autor jazyka neprisiel s nicim, bez coho by nemohol existovat nejaky sucasny software alebo OS (uz podla definicie, co to vlastne programovaci jazyk je), ale prisiel s najuspesnejsim (univerzalnym a praktickym) sposobom, ako organizovat software.

Ak by jazyk C nikdy nevznikol, tak by napisal UNIX v nejakom inom jazyku. Medzi programatormi by sa presadil mozno nejaky uplne iny jazyk, ale som si isty tym, ze by sme OOP mali aj tak a bola by to syntax tohoto jazyka, ktora by sa prenasala do novsich jazykov (alebo jazykov vyssej generacie).

BTW myslim, ze napisat, ze C# je odvodeny od C (alebo C++) je dost odvazne tvrdenie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Mozna to nekoho prekvapi, ale kdyby nebylo Y, tak to neznamena, ze by Y nebylo. Kdyby Dennis Ritchie nevymyslel C, tak by nekdo jiny vymyslel jazyk ktery by pravdepodobne byl velice podobny C - mozna o neco pozdeji ale ne o mnoho protoze v assembleru se proste dlouho pokracovat nedalo. Kdyby nepomohl pri vyvoji UNIXu, tak by ho ten zbytek party udelal bez nej - mozna pozdeji, mozna trochu jinak ale udelal.

Dennis Ritchie byl nepochybne dobry programator, mozna dokonce genialni, ale byl to porad jen clovek a drive ci pozdeji by se objevil nekdo (nebo nekolik lidi) kdo by ho dokazal nahradit.

A mozna jen o tyden pozdeji bychom vzdavali cest tomu jinemu velikanovi ... protoze faktem je ze Ritchie to C a UNIX udelal a za to si zaslouzi uctu. A ten kdo by ho nahradil? Mozna ve volnem case udelal neco jineho ...

Steve Jobs dokazal na svych napadech postavit spolecnost - kdyby to neudelal, mozna bychom Apple nemeli, ale ty napady by se objevili taky, mozna od nekolika firem ... (Xerox?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C# samozřejmě staví na C (C++) stejně tak jako Java. C# syntaxi částečně přebral z C++ inspiroval se Delphi (Object Pascal) a Javou a přidal spoustu dalších dobrých nápadů. Nelze tedy z jistotou říci od jakého jazyka je odvozen.
Vždyť hlavní architekt jazyka C# předtím pracoval v Borlandu na Delphi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"stejne tak jako Java" je presne to, o co mi ide. Ked sa povie Java (alebo C# - co je do velkej miery synonymum pre .NET), tak si programator nepredstavi sadu syntaktickych pravidiel, ktora tvori ten jazyk, ale cely ten system okolo toho - teda hlavne VM, bytecode atd.

.NET a Java su velmi podobne, ale podla mna je nespravne hovorit o nich ako o odvodeninach C - pretoze ich cely vyznam spociva prave v tej virtualnej masine za nimi - tzn nejedna sa "len" o nejake jazyky, akych tu je uz vela.

A ak je definicia odvodeniny jazyka iba to, ze maju podobnu syntax, tak to tu kludne mohli byt napisane aj Java, PHP...

Cele moje poukazanie na ten C# spociva z toho, ze zakial pojem C reprezentuje "iba" dalsi programovaci jazyk (nechapte ma zle, ja ho mam rad), tak pojmy C# (.NET) a Java su velke systemy, ktorych sucastou sice su aj nejake nepodstatne definicie programovacich jazykov, ale na nich takmer vobec nic nezalezi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Bolo by C bez UNIXu? - Myslim ze C vzniklo ked este UNIX neexistoval (kedze ho vyvinul kvoli tomu, ze chcel pisat svoj OS v nejakom krajsom jazyku).

UNIX bol kusok skor ako C :), aj ked Unix a C su velmi uzko prepojene svety. C je asi najuspesnejsi jazyk od vzniku IT.

In this potential chicken-and-egg situation, UNIX definitely came well before C (and it's also why
UNIX system time is measured in seconds since January 1, 1970—that's when time began). However, this is the story not of poultry, but of programming. Writing in assembler proved awkward; it took longer to code data structures, and it was harder to debug and understand. Thompson wanted the advantages of a high-level implementation language, but without the PL/I [1] performance and complexity problems that he had seen on Multics. After a brief and unsuccessful flirtation with Fortran, Thompson created the language B by simplifying the research language BCPL [2] so its
interpreter would fit in the PDP-7's 8K word memory. B was never really successful; the hardware memory limits only provided room for an interpreter, not a compiler. The resulting slow performance prevented B from being used for systems programming of UNIX itself.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A byla by chyba neošetřeného přetečení bez C?
(autor příspěvku je totální analfabet v jazyku C :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"V cem jsou napsane Windows? V C++. Bylo by C++ bez C? Ne. Bylo by C bez UNIXu? Ne."
byl by C bez Assembleru?, byl by Assembler bez "strojoveho kodu", bylo by to vse, nebyt nul, jednicek a zakladni logiky?

je to "vicemene jedno a to same", jen jinak "zabalene" a na "jine urovni"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi ten svět začíná připadat hrozně morbidní.
- Nakonec aby nevnikl i DeadBook - tedy místo pro fanoušky mrtvých obdobné FaceBooku. A možná už i takové jsou.

Taky registruju jak silně je život pomíjivý.
- Po člověku nezbyde skoro nic. Pár vzpomínek u pár lidí. Ti lepší něco napíšou, takže po nich zbyde pár papírů. Někdo si nechá digitalizovat hlavu(Terminátor) nebo hlas(jakýsi moderátor).
- Ale když po někom zbyde to jak lidi přemýšlí(a celý IT svět přemýšlí v C), tak to si zaslouží uznání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...no ...jediné štěstí že CELÝ IT svět už NEpřemýšlí v C ...to bychom byli v ha**lu ...jádra operačních systémů nejsou "celý svět" a žádný velký projekt už nikdo psát v C nebo C++ psát nezačne (v enterprise segmentu se C/C++ zavrhlo roky zpět) ...jazyk který vyžaduje práci z pointry je přežitek (pro programátořy +40 - ano je to přežitek) B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ty budeš bezesporu požírač koláčů :-)

http://www.logix.cz/michal/humornik/Pojidaci.Kolacu.xp

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...v članku je věta "Z této poznámky je zřejmé, že N.Wirth je pojídač koláčů" ...pokud tento guru je tak já se k nim také hrdě hlásim!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nekteri "programatori" pak rikaj, ze "to nejde", pac jim to jejich vyvojove prostredi primo nestrka pod nos, max. si nekde stahnou nake cizi free "udelatko" o kterem nevi vubec nic, ale hlavne, ze je to v danem okamziku "funkcni"
no a pak jsou programatori, kteri jdou k "jadru pudla" a v extremnim pripade pouziji i to C, ci dokonce Assembler...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...takový žvást jsem už fakt dlohou neviděl ...jasně assembler - v tom se teď dělá vše:-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz nechces pochopit vyse napsane, tak se zdrz hlasovani..., asi patris mezi vyse popsane "programatory"...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.