Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oficiální specifikace a slajdy Rocket Lake / Core 11 000 jsou na světě

Pozor, tyto procesory Intel nepodporují ECC opravu chyb RAM.
Microsoft uvádí, že až 90% pádů systému způsobují chyby v RAM, které lze eliminovat pomocí funkce ECC. Bez ECC je procesor nespolehlivý a je jen na úrovni dětské hračky.
AMD Ryzen tuto důležitou funkci ECC podporuje, například Ryzen Pro:
https://www.suntech.cz/produkt/542048-amd-ryzen-7-pro-4750g-3-6ghz-8c-16...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně. Jenže na to většina lidí kašle. Zkuste si koupit DDR4-3200 (nebo víc) ve variantě s ECC... Buď nejsou vůbec a nebo drahé "jak prase". Takže všichni kupují obyčejné s ozdobnými "chladiči" a "krásnými LED". Bohužel.
Edit: Pardon, už se i DDR4-3200 celkem dají v poho sehnat a zas o tolik dražší nejsou. Ale to nic nemění na tom, že na to stejně každý kašle a kupuje normální bez ECC. Asi proto, že jsou "hezčí" :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako znám lidi, kteří mají zájem o nejvýkonější procesory k pracovním účelům a tam ecc smysl má :D chladič se dá vždycky dolepit :D ta cena mě teda taky překvapila :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší než 3200 nejsou, protože je to maximum podle specifikací JEDEC. Stejně tak napětí 1,2V. Proto asi nepotřebují chladič.

Navíc jen velmi málo AM4 desek podporuje ECC. Když má deska ve specifikacích napsáno:

Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules

tak to neznamená, že podporuje ECC. Ty moduly tam pojedou, ale v non-ECC režimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem ovšem netušil (ani nezkoušel)... Když už to tam mají napsané, tak by tam mohla být aspoň * s tím že někde dole by vysvětlili že to pojede jen v non-ECC režimu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to dělají naopak, když deska ECC podporuje, tak se pochlubí. Co vím, tak ECC umí ASUS Pro WS X570-ACE a Gigabyte B550 Vision D. Asi jich bude víc (doufám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase Micron tvrdí:

Using ECC decreases your computer's performance by about 2 percent. Current technology DRAM is very stable, and memory errors are rare, so unless you have a need for ECC, you are better served with non-parity (non-ECC) memory.

https://www.crucial.com/support/articles-faq-memory/ecc-vs-non-ecc

A myslím, že Micron umí dělat paměti líp, než jak umí MS dělat operační systémy :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, ano. Být Microsoftem, tak taky tvrdím, že za devět z deseti pádů můžou paměti.

Je tady nějaký majitel stroje s ECC, aby potvrdil, že na něm padají Windows desetkrát méně? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.zdnet.com/article/dram-error-rates-nightmare-on-dimm-street/
https://en.wikipedia.org/wiki/ECC_memory

pravdaze, ako kriticka je ta chyba? Ak je to chyba typu ze miesto ruzovej vykresli biely pixel (trepem sprostost), tak ti to je dost jedno. Jedno to uz nemusi celkom byt ak sa ti posunie desatinna ciarka na bankovom ucte, alebo lekarskej sprave v mnozstve oziarenia pri radioterapii. Cize zdaleka to neznamena ze win ti padne 10x menej a keby to bolo len o pade systemu tak to je imo menej kriticky problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle moji zkusenosti se treba stane to, ze ti nahodne spadne nejaky dlouhodoby trvajic vypocet vtrjici radove desitky hodin. Muze to byt jednou za den/ 1 za 3 dny/ 1 za tyden.. neda se to odhadnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma nejspotřebkovatější mašinu světa, průmyslové PC postavené na mobilní platformě intelu s C2D, konkrétně" Axiomtek eBOX630 830 FL" s jedinným SODIMM DDR2 modulem o velikosti 2GB, co jsem tam strčil si už nepamatuju, ale myslím že šamšunt. Je tam jedinej SSD disk bez raidu (ale zálohován). Odjakživa na tom frčí widle, v podstatě až do okamžiku, kdy jsou EOL (protože jeden z programů co tam běží si to kontroluje a vždy se zabitím supportu zabijou vzdáleně i síťovou funkci programu).

Běžely tam tedy asi 5 let Win2k3, následně 1-2 roky W2k8 a teď asi rok W2k16. NIKDY, pro jistotu ještě jednou, NIKDY mi tam OS nespadnul na chybu, nebo program, cokoliv. Je to naprosto stabilní HW a bez problémů. Pouze jednou se mi nějak rozbil apache, zacyklil se a sežral pomocí logfilu pevně vymezené místo na disku, takže trvalo sakra dlouho, než jsem se dokázal nalogovat do správy a snažil se z toho nějak vytahat ty velké logy (abych zjistil, co se stalo, nejlepší by bylo to smazat, ale já chtěl zjistit příčinu... a zkuste si z windows mašiny, která má zaplněný disk do posledního kilobajtu vytáhnout 1GB+ logfile).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chyby operační paměti (dynamické) jsou závislé na hustotě buněk, použité technologii (návrh i výroba) a také celkové kapacitě a délce běhu - smysl tedy mají především pro servery (vysoká kapacita i délka běhu) a pracovní stanice, kde se realizují rozsáhlé výpočty. Smysl použití ECC dává i v systémech řízení a dohledu, ale tam se reálně moc často nepoužívají. Pro ostatní systémy by dávalo smysl použití při dlouhodobém užívání bez restartu ("spánek" a "hibernace", kdy ale systémy mají obvykle jiné chyby, např. při probouzení některých ovladačů), neboť jinak je reálná chybovost zanedbatelná (pokud si vzpomínám, řádově měsíce).

PS: Hezky jsou vidět NEchyby na trvale běžících řídících systémech (pravda, ty nejsou většinou HiTech, a často nejsou připojeny ani k datové síti, takže riziko nestabilit je menší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viz výše, mám HW, co jede nonstop fakt moře let, 5 let s W2K3 to dalo a nejdelší uptime byl snad rok nebo dva, nebyl jsem poctivej v updatech, ze začátku. Opravdu velmi stabilní věc. Různé další stroje co mám doma, neběží tak dlouho, většinou tak dva měsíce a pak reset, protože podezírám intel a jejich USB drivery, že nějak s rostoucím časem v jádru mají tencenci víc a víc zaměstnávat jádro systému, který je pak neskutečně pomalý (dokonce tak moc, že ani nezaregistruje připojení/odpojení USB zařízení v horizontu 10 minut). Po resetu je všechno OK.

Velkou nestabilitu jsem měl jen na socketu 939 s nF4 chipsetem, bylo to nějaké vybíravé na paměti a celkově se to chovalo fakt zvláštně. A když zabrousím do ještě většího muzea, tak S370 platforma s exotickým HW v PCI slotech v kombinaci s Win9X, tam to padalo jedna radost.

Jinak pracovně, po celé ČR je hromada různých základnových stanic, které jedou 24/7 a víte co je řídí? Malé PC/104 s nějakým klonem Pentia (geode to není) a linuxem, bez ECC. Ten HW okolo toho je ještě víc vousatej jak ta deska. Tohle kdyby padalo, tak by to byl docela průser :)

Jinak dle teorie, chybovost DRAM by měla růst s teplotou, primárně. Stejně jako šance na trvalý defekt paměťové buňky (což si dovoluji i potvrdit - za celou dobu mi umřela jedinná DRAM, v notesu, kde dosahovala na můj vkus i celkem vysoké provozní teploty). Hustota buněk na to jistý vliv má, navíc bude růst i šum, díky práci buněk okolo, takže pokud nějaká buňka nemá nejlepší kondici a parametry, bude hůře odolávat tomu šumu. Reálně jsem ale žádné železo, kromě dvou rack serverů, s ECC neměl a nějakou kritickou chybu, pád, problém, jsem nezažil. Nechci tím popírat, že chyby neexistujou, ale zřejmě si s tím systém poradit umí a nebo je ta šance velmi malá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tabulce třetí shora má být i9-11900KF, pls opravte to ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že ten popis "i3" - "i9" je už taky jenom nicneříkající marketinkové označení, jako to jejich TDP. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

“Shroutistics”
Mimochodom, včera som niekde zazrel, že 11700K má zámerne skriplený IMC, asi to bude kravina, alebo nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S BIOSem 0603 dosahuje Core i7-11700K podstatně lepších výsledků v testech zaměřených na datové přesuny než s 0402. Jestli to je bug nebo záměr, netuším, ale ani s novým BIOSem se celkový výkon v aplikační a herní zátěži se nijak zázračně nezlepšil, velké posuny jsou spíš v syntetice. Jestli je mezi 11700/11900 nějaký hardwarový rozdíl nebo omezení, netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

haha, to je super, testujou herni vykon na full HD a o 4% prekonava ryzen, takze misto 140 fps bude mit skoro 146 fps a to se vyplatí! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne jsou to marketingove testy a jeste k tomu Intelu.. takze, kdyz si od toho odectes jejich bulharskou konstantu, tak ti nejspis vyjde pro jejich testy "0", v lepsim pripade +2%", v horsim "-2%" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A stejně jich vyrobí a prodá dvakrát víc než AMD a trh s procesory bude minimálně dalších pár let ve stejném stavu jako dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi zalezi jak, kde a za jakych podminek. Pokud AMD nebude stihat a/nebo nevyda levnejsi modely, tak se muze stat ze je Intel prevalcuje i v retailu. Jinak OEM je tak jako tak jasny ze pujde celkove za shintelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase si vyhřeješ byt (rodinný dům).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.