Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Omezení Twitteru jsou dočasná, slouží k ochraně před OpenAI / ChatGPT

Elon Musk o víkendu zavedl limity pro zobrazování Tweetů, zejména pro nové a neregistrované uživatele. Cílem je ochrana před exploatací Twitteru ze strany OpenAI…

Elon Musk o víkendu oznámil omezení počtu příspěvků, které lze denně zobrazit (číst), na:

  • 6000 pro ověřené uživatele
  • 600 pro neověřené uživatele
  • 300 pro nově registrované neověřené uživatele

Již po dvou hodinách po zavedení těchto omezení oznámil zmírnění na:

  • 8000 pro ověřené uživatele
  • 800 pro neověřené uživatele
  • 400 pro nově registrované neověřené uživatele

Za tři hodiny poté limity ještě snížil na hodnotu, která zůstala v platnosti po několik dní:

  • 10 000 pro ověřené uživatele
  • 1000 pro neověřené uživatele
  • 500 pro nově registrované neověřené uživatele

Bez přihlášení nelze službu využívat vůbec. Tato omezení mají být dočasná a podle oficiálního vyjádření je k důvodem jejich zavedení stahování dat z Twitteru a manipulace systému. Podle neoficiálních zdrojů je Twitter využíván k získávání dat pro trénovaní umělých inteligencí, například OpenAI ChatGPT. Data jsou z Twitteru získávána poměrně nekorektními cestami, které navíc přetěžují hardwarové systémy, na nichž Twitter běží. Úpravy limitů tak evidentně sloužily k dosažení takového vyvážení, které bude schůdné pro uživatele i systémy Twitteru do doby, než bude připraveno efektivnější řešení problému.

Musk již dříve oznámil, že podniká (či podnikne) právní kroky proti společnostem, které neoprávněně využívají data z Twitteru k vlastnímu obohacení. Jde především o firmy, které data ze sociálních sítí používají k trénování svých umělých inteligencí (velké jazykové modely), jež pak využívají ke komerčním účelům. Podle některých zdrojů je Twitter již ve sporu s Microsoftem. V současnosti tak dochází ke sporům, které nemají právní precedens, neboť nejde o obohacování na základě prodeje či přímého zneužití uživatelských dat, neboť data jsou použita pouze jako materiál pro trénování AI, ne však přímo zneužita nebo prodána třetí straně. Je možné, že tyto právní spory vyústí přímo či nepřímo ve stanovení hranice mezi zákonným využitím a nelegálním zneužitím.

Zdroje: 

WCCFTech, ilustrace: Shutterstock

Diskuse ke článku Omezení Twitteru jsou dočasná, slouží k ochraně před OpenAI / ChatGPT

Žádné komentáře.