Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Open-source podpora Radeonů HD 7000 pokročila, dláždí cestu pro HD 8000

Grafika ATI s tuxem
Necelý rok po uvedení prvních Radeonů HD 7000 na trh se do linuxového jádra dostává open-source ovladač schopný plnohodnotné 2D akcelerace na této generaci GPU...

Přiznejme, že Radeony HD 7000 neměly v Linuxu na růžích ustláno. Sama AMD sice poměrně rychle přišla s podporou KMS (kernel mode-setting), ale jakž-takž bezproblémové 3D jí trvalo o poznání déle. Vše pochopitelně souvisí s novou architekturou GCN, která se od předchozích poměrně liší.

Logicky pak za uváděním železa zaostával o to více otevřený ovladač. Nicméně si konečně můžeme odfajfkovat to hlavní, s Radeony HD 7000 konečně funguje 2D akcelerace (asi netřeba konstatovat to, co platí i pro 3D: na to je zkrátka nutné sáhnout po ovladači uzavřeném, byť některé základní testy běží).

Radeon HD 8790M testing platform

Pro nadšence vyhlížející potají chystané Radeony HD 8000 máme dobrou zprávu: jak víte z našich článků, architektura GPU této generace se nebude výrazněji lišit od HD 7000, pročež jak vydání uzavřeného ovladače s plnou funkcionalitou, tak zejména toho otevřeného s podporou pro 2D, by nemělo bránit příliš mnoho věcí. Tam, kde to u Radeonů HD 7000 trvalo rok, čekáme u HD 8000 zpoždění v řádů týdnů, maximálně několika málo měsíců.

Nadále ale platí, že pro slušné užívání Radeonů HD 7000 není zdaleka vše hotovo. 2D sice běží, ale akcelerace videa či správa napájení jsou věci zcela jiné. Takže zatímco GUI rozhýbe váš Radeon HD 7970 GHZ Edition s přehledem, s jeho spotřebou a hlučností to bude špatné a i pro video bude lepší sáhnout stále ještě po ovladači uzavřeném.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Open-source podpora Radeonů HD 7000 pokročila, dláždí cestu pro HD 8000

Žádné komentáře.