Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenIndiana Hipster 2017.04 přidává podporu USB 3.0

Zajímaly by mě zkušenosti uživatelů. Podpora HW, odlišnosti proti linuxové distribuci, jestli si musím nechat narůst vousy a tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti... no, v podstatě se to dá používat na běžné kancelářské věci tak jako linux/BSD, ale samozřejmě je to jiné, než linux. Skoro vše se nastavuje jinak. Zase na druhou stranu stačí v podstatě manuály od oracle pro solaris, tam je celkem dost informací. Repositář je chudý, je tam něco přes 4 tisíce balíků, takže je vhodné používat pkgsrc od joyent. Nedávno jsem instaloval na jeden postarší notebook Tribblix (illumos based distro od Petera Tribble), taky v poho funkční jako na běžnou kancelařinu (Tribblix má Xfce, ale přes pkgsrc si lze doinstalovat v podstatě cokoliv, co je k dispozici). Ani na jednom se mi ale nepodařilo zprovoznit "flash pro solaris" (poslední verze je myslím 11.1), jinak fungovalo vše co jsem nainstaloval. Poslední verze už taky mají bootloader z FreeBSD (né tu příšernost co měli dříve). Plánuju zkusit ještě Kodi, ale zatím nebyl čas... Prostě - už jde používat i "SVR4"... (když člověku stačí maily/kancelařina/net/filmy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešnej dobe už nie je ozajstný dôvod začínať s OpenSolarisom. Ako to vývojári OmniOS skonštatovali (OmniTI ltd), ekvivalent dtrace je už aj pod linuxom, os-level virtualizácia je už dávno jednoduchšia pod linuxom (kontajnery, docker), ZFS-on-linux už má rovnakú stabilitu, rýchlosť a 100x viac užívateľov. Práve pre tieto dôvody to OmniOS minulý týždeň zbalil :(

Vlastne poslednou veľkou baštou OpenSolarisu je Samsung s jeho Joyentom (vyvíjajúcim SmartOS a hlavne cloud platformu Triton). Takmer všetky enterprise storage solutions sú už na linuxe (výnimkou je už asi iba Nexenta a Oracle).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tím OmniOS mi nějak uniklo, díky za info.
Když jsem před 2 roky řešil nějaký storage, tak jsem se rozhodoval mezi Solaris based a BSD based řešením. Chtěl jsem ZFS a tenkrát to už pod linuchem šlo, ale neměl jsem k tomu stále důvěru (moc proměnných, které bylo nutno dodržet).
Každopádně doteď není v OSS Solaris řešeních ani NFS 4.1, takže pro storage docela bída.
To samé ale platí i pro FreeBSD :-/.
Kromě tedy absence ovladačů(méně podporovaného hw) u Solarisu a BSD, tak je to i absence podpory novějších NFS protokolů. Výkonový rozdíl a fce mezi NFS3 a 4.1 je prostě velký a s NFS4 u VMWare člověk neuspěje.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde to provozovat pod KVM? Par tydnu zpet sem zkousel Solaris 11.3 na KVM a tam sem celkem pohorel. Staci mi kdyz to nabootuje do konzole a pojede sit. U Solarisu se mi vubec nenasla sitova karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že bude problém s tou emulovanou síťovkou, zvolte jinou.
Ano, fungovat to bude, pod QEMU funguje všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.