Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opera jde více do mobilů

Opera Software logo

Než se podíváme na samotné novinky, je vhodné upozornit, že vedle sebe existují dva dost odlišné produkty: Opera Mini a Opera Mobile. Opera Mini je napsána v Javě a tak funguje na opravdu většině telefonů na trhu. V některých případech však svou povahou nestačí a je třeba sáhnout po více funkcemi nadité Opeře Mobile. Ta je momentálně ve verzi 8, od níž v dohledné době přijde upravená verze, která bude podporovat Windows Mobile zařízení s verzí operačního systému 5 i 6. Navíc bude podporovat i Windows Mobile Smartphone, tedy zařízení, která nemají dotykovou obrazovku. V přípravě je jak verze 9 Opery Mobile, tak verze pro mobilní telefony postavené na Symbian platformě (Series 60 i UIQ - prakticky tedy všechny chytřejší Nokie a Sony Ericssony).

Opera Mobile 9 je momentálně v alfa stádiu a finální verze by měla spatřit světlo světa ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Její nové vlastnosti jsou založeny na práci, kterou Opera udělala na vytvoření internetového prohlížeče pro herní konzoli Wii. Během nahrávání je webová stránka zobrazována v miniaturním provedení, pěkně „odzoomovaná“, čímž uživatel získá celkový přehled o podobě stránky. Poté si může kliknout na konkrétní část takto zobrazené stránky a ta se následně plynule přiblíží do čitelné podoby, ve které však bude využito chytřejšího zalamování textu tak, aby nedošlo k přetečení textu doprava mimo plochu malého displeje.

Protože Flash je dnes už opravdu standardní součástí webu a některé stránky bez něj prohlédnout prakticky nejde, bude i Opera Mobile 9 podporovat tento formát. A možná vás i potěší podpora widgets, které můžete znát z desktopové Opery 9. Tedy, podporovány budou takové, které nebudou příliš zatěžovat procesor mobilních zařízení a které se vejdou na malou obrazovku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Opera jde více do mobilů

Pátek, 16 Únor 2007 - 14:21 | Filip Mileret | Hlavně kvůli datovému přenosu už se z javové...
Pátek, 16 Únor 2007 - 13:27 | Anonym | *potlesk*
Pátek, 16 Únor 2007 - 13:25 | Anonym | Opera SW ide teda napisat vlastny Flash player?

Zobrazit diskusi