Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opustí Transmeta trh s procesory?

vývoj a následný prodej svých technologií jiným výrobcům....

to taky neni spatne mozna jeste lepsi nez kdyby je mela jen ve svich CPU : )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak končí jediné VLIW procesory emulující X86. Itania vzhledem k jejich ceně a rychlosti emulace nepočítám. Škoda, mě se VLIW architektura líbí, ale při tom zbůsobu runtime emulace jak jej provozovala Transmeta se nelze divit nízkému výkonu těcto CPU. Nikdy sem nepochopil, proč jejich CPU pod Linuxem nejely v nativním VLIW modu. Ani v něm by to nebyl žádný oslňující výkon, ale poměr výkon/spotřeba by se asi dost zlepšil a o to u notebooků přece jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nekdo kdo mohl zahybat s CPU a zrusit nesmyslne tepelne vykony CPU. Treba na ECS noteboocich podle recenze nebyly spatne, ach jo :_(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nox: A co Pentium M? Nemám porovnání poměru spotřeba/reálný výkon mezi Pentii M a Transmetou. Jak jsou na tom, ví to někdo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jerry: Transmeta nevim, ale treba Via Eden ma spotrebu 2W pri asi 533Mhz, i kdyz pravda vykon na Mhz je asi znatelne nizsi nezli u mobilniho Pentia. Sice jsou i 733Mhz ale pri asi 7W, a tolik ma low-voltage Pentium na 1.1Ghz a vykon asi podstatne vyssi. Ale delaji se multiprocesorove desky, byla tady o tom diskuze pod clankem. Nevim ale jestli se mi neplete Eden s Transmeta :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: jo, procesory VIA znám, sám provozuju svůj soukromý WWW/SMTP pidiservřík na gigovém C3 Nehemiah. Ale ten gigový procesor s nějakými sedmi watty je ve srovnání s P-M (byť sníženým na minimálních 600MHz; pak to, pokud se nepletu, žere asi tak stejně) přece jen výkonově stále znatelně horší. Právě proto by mě zajímala ta Transmeta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mildaIV - linux pro nativni kod VLIW nejde (v nativnim modu neni MMU, emuluje se toho fakt hodne) a ani jinak to neni moc dobry napad. Vic info pri googlovani "linux crusoe translation" v archivech linux-kernel.

Mam doma tabletpc s crusoe procesorem na 1GHz a je to fakt relativne pomale treba i s notebookem s P-M bezicim na baterky (=600Mhz). Nevim co rikaji benchmarky ale ten pocit je proste ze je to pomale. Treba prvni pusteni Firefoxu jsou i desitky sekund.

Spotreba velice hodne zavisi na vyuziti procesoru a pokud se nic nedeje jsou to miliwatty. P-M jsou myslim porad jednotky nebo desitky wattu.

Nicmene na vydrzi to moc poznat neni. Puvodni napad byl mozna dobry, ale v praxi ta setrnost v normalnich PCckach (tim myslim i notebooky) neni k nicemu. Ostatni hardware (displej,hdd,graf. karta, ram) zere porad dost takze se to uplne ztrati.

Jina vec jsou routery a jina embedded zarizeni. Tam muzou mit docela uspech (coz by na grafech na trhu x86 cpu nebylo moc videt, urcite mysli jenom PC), ale asi ani to neni moc ziskove. Zrejme je tezke se prosadit i proti architekture ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Franat:Dik za link, zajímavý čtení. Akorát bych řekl, že hlavní důvod proč to neudělali je bezpečnost. Ten druhej důvod, že dynamická kompilace je lepší než statická nebrání statické kompilaci do VLIW kódu a její následné dynamické optimalizaci. Ta dynamická optimalizace v podstatě může lépe řešit akorát předvídání větvení a to se projeví u různého software různě.
Jako hlavní nevýhodu procesorů Transmeta vidím to, že sice odstranili věci, který se dají nahradit kompilátorem, ale na jejich místo nepřidali nový výkoný jednotky. Tím akorát slevnili výrobu, což vzhledem ke koncovým cenám zákazník nepocítí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz pod tech 7W na spotrebe se moc vydrz neprojevi, kdyz LCD notebooku zere mnohem vic. A ted jeste mobilni grafiky ... Na notebook na pracu je asi nejlepsi volba nizkonapetove pentium. Jenom ta cena ...
Nicmene, ty miliwatty jsou videt, ze je procesor optimalizovan pro spotrebu. Do ruznych specializovanych zarizeni s nizkou spotrebou dobra volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.