Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oracle propustil přes 1 tisíc lidí, včetně dlouholetých vývojářů Solaris

Ked aj Java EE je OSS

Oracle Is Looking To Offload Java EE To A New Steward
Written by Michael Larabel in Oracle on 18 August 2017 at 09:23 AM EDT.
Oracle is looking to move Java EE off into an open foundation for future development.

Written on Thursday via the Oracle Blog, "We believe that moving Java EE technologies including reference implementations and test compatibility kit to an open source foundation may be the right next step,
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Java-EE-Oracle-Offlo...

Java EE Is Now Available Via GitHub
Written by Michael Larabel in Oracle on 6 September 2017 at 11:52 AM EDT.
Following word last month Oracle was looking to move Java EE off to a new (more open) steward, today developers have noticed Java EE in its entirety is available via GitHub.
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Java-EE-On-GitHub

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CentOS fakt neni pod Oraclem - nastesti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

je poid Red Hatom samozrejme, uz som sa diviil, co sa to stalo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pod nikým!
Pouze vychází z RedHat Linuxu. Je to jeho fork, tudíž není na nikom závislý! Až zemře RedHat, zemře i CentOS...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle autor myslel spíš ve smyslu, že Red Hat platí CenOSu infrastrukturu a platy některým lidem z komunity, takže se mohou plně soustředit na CentOS. Je to nezávislá organizace která má své členy, orgány a volené vedení.

https://www.redhat.com/en/about/press-releases/red-hat-and-centos-join-f...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, na to už jsem zapomněl, přece jen to není tak dlouho. Ale to na věci nic nemění...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted by jeste mohli uvolnit solaris pod nejakou rozumnou opensource licenci... nebo aspon ZFS. At muze nedodelek btrfs konecne chcipnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svět není černobílý ;-).
Stejně tak BTRFS není nic 100% špatného. Jinak uvolnění ZFS by bylo super, i Solarisu, ale vzhledem k tomu, že za BTRFS stojí Oracle, bych šance u vydání ZFS pod GPL moc neviděl.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muj sef nasadil btrfs na svuj domaci servrik. Po nasazeni ho vychvaloval do nebes jak je to uzasny a jaky to ma skvely feautury.... nevydrzelo to ani mesic a letelo to. Filesystem, ktery se pri vyuzivani jeho schopnosti hrouti a segfaultuje... to se jen tak nevidi. A ano googlil, jestli je problem u nej a nebyl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý, takže zatracuješ nějakou technologii na základě jedna bába povídala.
Já měl btrfs v produkci celkem dlouho a to ještě na obstarožním jádře (Debian stable).
Byl to file server určený na zálohy, dělal jsem rsync ve 3h intervalech a po každém rsyncu jsem udělal snapshot.
Snapshoty jsem pojmenovával podle data.
Takto jsem držel historii záloh asi 2 měsíce zpětně po x hodinách.
Narazil jsem na jediný problém, kdy jsem nemohl odmazat nějaké snapshoty, což vyřešil upgrade kernelu na nějaký trochu aktuálnější (Debian backports). Jinak spokojenost.
Teď už server není v produkci, páč není potřeba, nic víc.
Doma jedu btrfs na 6TB storage (4x 2TB disky) a mám to pár let a vše ok.
Pak mám btrfs na domácích PC a NTB. Prostě si snapshotuju celý OS včetně home, když potřebuji.
Známý měl na tom postavený storage (a asi ještě má, myslím, že u tohoto na ceph ještě nepřešli), kde mu běželo hafec virtuálů a bezdiskové stanice a vše ok.
Taktéž mám v jobu ZFS storage, asi 60TB a taktéž ok.

To jsou mé zkušenosti.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je s necim nekolik problemu a ty same problemy ma podle googlu rada dalsich lidi, tak to neni zdroj jedna baba povidala. Bohuzel smutna realita produktu od oracle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když s tím nemáš zkušenost a ani nevíš nic konkrétního, tak je to jedna bába povídala.
Navíc ty znáš jednoho člověka, co s tím měl problém, já vím o třech, co s tím problémy nemají, nebo prostě jen ví, co můžou a co ne.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trem lidem to funguje, tak to proste preci je dokonaly a musi to fungovat vsem. Jedna baba to povidala, tak to bude pravda :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že máš problém s porozuměním textu, tak ještě jednou. Reagoval jsem na tvé 100% odsouzení btrfs tím, že není tak špatný.
Následně jsme se dozvěděli, že je to 100% shit kvůli tomu, že to řekl tvůj šéf.
Já jsem tě prostě jen nabádal k tomu, aby jsi byl trochu objektivní a neodsuzoval něco k úplnému konci, o čem vlastně nic nevíš. to jest celé.
Doufám, že teď už tomu rozumíš.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znova pro ty co neumeji cist. Overil sem googlem, ze dane problemy jsou realne. Takze zpatky na zacatek. Bylo by hezke kdyby oracle uvolnil zfs pod nejakou prijatelnou opensource licenci, nez aby dal bastlili nedodelek btrfs. A jeste jednou pro ty co neumi cist. Na zacatku sem pro btrfs pouzil slovo NEDODELEK... coz je stav ktery lze lehce overit na wiki na kterou tu hodil link nekdo nize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nedoimplementovaný TODO list má i ZFS, XFS a další a co? Jsou to kvůli tomu nedodělky?
V produkci se BTRFS používá už dávno a nejedná se jen o lidi, které znám osobně, ale i komerčně. Viz např. Synology a další.
Ty, i když s tím máš nulovou zkušenost, samozřejmě víš víc, než ostatní, co to používají a prodávají.
A to tvé ověřování informací, to mi ani nepřipomínej. Papouškuješ a biješ se za něco, o čem nemáš ani tucha a slepě věříš někomu, kdo evidentně neví, co dělá.
Naposledy jsem to tvé papouškování ukončil (a nejen já) tady :
http://www.abclinuxu.cz/blog/Max_Devaine/2017/7/windows-10-odpor-je-marn...
Pro příště bych doporučil vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíš a né jen papouškovat věci po někom a když ti pak docházejí argumenty, tak začneš lidi chytat za slova a vytrhávat je z kontextu.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak s debilem.. maxickovi to proste funguje, tak neni mozny aby to nekomu nefungovalo. Dyt je preci normalni, ze ma filesystem i u dulezitejch veci status "mostly ok" :o) Vsechny segfaulty v btrfs co najde google jsou zdroj jedna pani povidala, takze jako by nebyly. Jako programator by si takhle skoncil na dlazbe. Kdyz mi nahlasi problem, tak to nemuzu odbit jako ty stylem "me to funguje". Nebo odignorovat stylem, ze je to ze zdroje "jedna pani povidala".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, dochází argumenty, tak začneme urážet a vymýšlet si něco, co jsem neřekl. Kde prosím píši, že je BTRFS bezchybný? Kde píši, že mně funguje, tak musí být ok? Snad jasně píši, že ho do produkce nasazuje nemálo firem a jako příklad jsem uvedl Synology. Nebo kde jsem napsal, že nesegfaultuje? Nikde toto nepíši, vycucáváš si věci z prstu, aby jsi mohl aspoň na něco reagovat. BTRFS by jsi chtěl zahodit, aniž by jsi s ním měl jedinou zkušenost, argumentuješ tím, že s tím má tvůj šéf špatné zkušenosti + to, že ti google vrátí odpověď na BTRFS + segfault.
Tohle, když dáš do google s jakýmkoli FS, tak dostaneš spoustu výsledků.
Argumentuješ ZFS, přitom ten má segfault jako feature. Jenomže to ty nevíš, páč evidentně máš nulovou zkušenost s BTRFS a asi i se ZFS.
Pokud chceš příklad segfaultu u ZFS, tak je to v případě nevhodného používání jako např. :
- v některých případech, kdy je zaplnění velké (nad 90%, přitom doporučované max je 80%)
- když máš málo ram
- když zapneš deduplikaci a máš málo ram (špatně jsi si to spočítal v ruce na kalkulačce), tak už FS nemusíš vůbec připojit, jediný způsob jak se dostat k datům, je přidat do serveru více ram

A to se nebavím o ZFSonLinux, ale o implementaci ZFS ve FreeBSD.
Zdar Max
PS: už nevím, zda jsem to někde psal, ale ZFS s FeeBSD používám na 60TiB storage, takže zkušenosti mám a mohu potvrdit výše uvedené chování, které je i oficiálně popsáno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak Btrfs je defaultní souborový systém pro systémovou partition u SUSE Linux Enterprise distribucí (SLES, SLED) a openSUSE. Některé vlastnosti jsou stabilní, některé ne, viz https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oracle rozhodně není odpůrce Linuxu, jak článek naznačuje, má i vlastní distribuci odvozenou od RHEL (nazvanou překvapivě Oracle Linux), sponzoroval vývoj Btrfs a vyvíjí si i svůj mechanismus patchování jádra za běhu - což je potřeba, vzhledem k tomu jak dlouho se ta jejich databáze spouští :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

KSplice neni potreba kvuli dobe spousteni databaze ale proto ze jakykoliv restart velkych in-memory databazi je neskuttecne drahy...

A to je i jeden z duvodu proc vetsina instalaci SAP HANA bezi na SUSE:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oracle Linux je parazitní distribuce. Jinak live patchování kernelu je už od RHELu 4 (!) jen se to nejmenuje ksplice a nedělá se to přes balíčky. Ty aktualizace se vydávají jako SystemTap skripty, jen se o nich zas tak moc nemluví a nejsou tak časté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co Oracle sahne, to domrvi!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U MySQL je to takova zvlastnost. Oracle zpusobit uzavreni vyvoje a zmenou licence v podstate vynutil vznik forku MariaDB. Na druhou stranu je videt, ze jejich lide databazim rozumi a MySQL je po technice strance pod Oraclem v zasadne lepsim stavu nez pred tim. Kdo pamatuje kvalitu MySQL 4.0 az 5.0 musi docela jasat nad stabilitou a funkcnosti MySQL 5.6+ nebo MariaDB 10.0+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od znameho vim, ze Oracle dobre plati a teda je zjevne, ze zaplati kvalitni lidi, ale tito jednotlivci mohou vylepsit jednu databazi a nikoli firemni strategii, ale to uz pises ve svem komentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.