Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Oracle vs. Google: válka o Javu a miliardy dolarů pokračuje

Larry Ellison, Oracle
Kolem Javy prostě klid nebude, to by šéf Oraclu, Larry Ellison asi musel „odejít do věčných lovišť“, nebo jej unést mimozemšťané. Nic z toho se ale zatím nestalo, tak se podívejme, co je nového, jak si Google mne ruce a Oracle vzteky prská…

Když Oracle koupil firmu Sun a s ní i Javu, bylo jasné, že soudy s firmami Javu používajícími jsou jen otázkou času. Takto totiž Oracle věci řeší. Prvním na ráně byl Google, protože z něj koukal potenciál vyždímat nejvíce peněz. Jenže to se Oracle přepočítal.

Koncem května totiž soudce William Alsup vynesl precedentní rozsudek, dle kterého nelze na Java API uplatňovat copyright. Byla to pro právní kancelář Boies, Schiller & Flexner, která Oracle zastupuje, již druhá taková prohra, protože přesně o totéž se pokusili v žalobách na linuxové společnosti, když obhajovali nechvalně známou firmu SCO. V rámci vlastního soudního sporu bylo zmiňovaným soudcem nařízeno pouze „směšné“ odškodné 300 tisíc dolarů pro Oracle, což je samozřejmě pro obě firmy srovnatelné s „vymočením se do oceánu“.

Oracle přitom požadoval odškodné ve výši několika miliard dolarů a i s ohledem na oficiální zamítnutí tohoto odškodného je jasné, že si připravuje půdu pro odvolání, a to opět na dvoře soudce Alsupa. Tak jsme zvědavi, kam se to vyvine. Na jednu stranu to začíná připomínat datla na betonovém telegrafním sloupu, na stranu druhou je Oracle proti SCO přeci jen neskutečně větší, zdravější a inteligentnější subjekt, takže toto jej nezlomí. Ostatně i to SCO „chcípalo“ hodně moc let, než se podařilo zápach linoucí se z úst jeho právníků z Linuxu smýt.

Havajský ostrov Lanai

Jen tak mimochodem, Larry Ellison si před pár dny koupil 98 % jednoho havajského ostrova. Vypsal přitom šek na více než 500 až 600 miliónů dolarů (vyvolávací cena). To asi aby měl kde schůzovat s právníky :-).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Oracle vs. Google: válka o Javu a miliardy dolarů pokračuje

Středa, 27 Červen 2012 - 15:54 | HKMaly | Ne hrusky s jablkami ale hrusky s ovocem :-). To...
Úterý, 26 Červen 2012 - 16:36 | x x | Pletieš hrušky s jablkami. ;) Sudca nepotvrdil to...
Úterý, 26 Červen 2012 - 15:22 | HKMaly | Z wikipedie: On November 13, 2006, Sun released...
Úterý, 26 Červen 2012 - 13:13 | Richelieu Home | Evidentne ma byt Java ,,open source,,

Zobrazit diskusi