Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Osm mýtů o počítačových zdrojích

PC Power & Cooling Turbo-Cool 1KW
Když jsme si včera povídali o koupi známého výrobce počítačových zdrojů PC Power & Cooling společností OCZ, narazili jsme na jejich firemním webu na zajímavý „seriál“ týkající se několika zaběhlých, jak to oni nazývají, „mýtů“, kterými jsou opředeny právě napájecí zdroje pro PC. Byť sepsány jedinou firmou, stále o těchto mýtech platí, že na každém šprochu pravdy trochu. Někdy více, někdy méně, ale rozhodně lze o většině těchto mýtů říci, že „na nich něco je“ a paradoxně nad nimi lidé při koupi zdroje moc neuvažují či vůbec nevědí o jejich existenci. Pojďme se tedy na ně společně podívat.

Kapitoly článků

2.  Osm mýtů o počítačových zdrojích

Mýtus pátý: SLI certifikace versus realita

Pátý bod se opírá o testy SLI/CrossFire provedené serverem ExtremeTech v loňském únoru. Ti tehdy testovali dvě GeForce 7800 GTX a dva Radeony X1900 XT CF/XTX ve stroji s Athlonem 64 FX-60. Začali původně s 600W zdrojem SilverStone certifikovaným pro SLI, ale ten u několika her pod plnou zátěží občas prostě vypínal, tedy nezvládal zátěž testovacího stroje. I nahradili jej taktéž SLI certifikovaným Thermaltake PurePower s výkonem 680 W, situace se však i s ním občas opakovala. Nakonec redaktoři skončili u zdroje TurboCool 850 SSI od PC P&C, se kterým již vše běželo jako po másle.

Pokud bychom to měli z našeho pohledu okomentovat, tak musíme dodat, že nám v popisu chybí bližší parametry zdrojů, poměrně logicky pak firma v tomto bodě volí test, v němž nakonec uspěl nejlépe jejich produkt. Dovolme si však odhadnout, že kdyby byly použity shodně dimenzované 850W zdroje Thermaltake a SilverStone, zvládaly by zátěž taktéž. Vyloučit samozřejmě nelze ani problémy daných konkrétních kusů, ale to by v případě dvou zdrojů od dvou různých firem byla již vcelku velká náhoda. Závěr, tedy alespoň podle ExtremeTech, je takový, že ani SLI certifikace nemusí zaručovat bezproblémový chod v SLI. A co si budeme nalhávat, současné GeForce 8800 GTS/GTX/Ultra, ale i Radeony HD 2900 XT si přeci jen vezmou o něco větší porci ampérů.

Mýtus šestý: chlazení 120mm ventilátorem

12cm ventilátory jsou takovým malým fenoménem posledních let. Zdroje jsou s nimi typicky tišší, protože pro stejný průtok vzduchu stačí nižší otáčky. Na tyto ventilátory přešli i levní výrobci jako Eurocase a nemá smysl chodit kolem horké kaše, i v jejich podání bývají zdroje typicky poměrně tiché, rozhodně nesrovnatelně tišší než třeba před šesti lety (a co teprve před 10 lety v dobách bez termoregulace a časech utrpení s kluznými ložisky).

PC P&C, srovnání 80 a 120mm chlazení

Jenže ne vše je zlato, co se třpytí. PC P&C používá i nadále 80mm ventilátory a mají k tomu pěkné zdůvodnění. Standardní 120mm ventilátor je samozřejmě výrazně větší než klasický 80mm a tak v omezeném, obvykle pevně daném prostoru uvnitř zdroje zabere více místa. Logicky pak zbývá méně prostoru zejména na chladící bloky klíčových součástek, které jsou u výkonných zdrojů velmi důležité z hlediska tepelné stability (jak jsme si probírali výše) a samozřejmě dlouhodobé životnosti a stálosti parametrů. 120mm ventilátor tak sice pro stejný průtok vzduchu potřebuje nižší otáčky, ale protože modelově je nucen ochlazovat menší pasivní hliníkové bloky, musí tak činit s větším průtokem vzduchu (nyní zanedbáváme jemné nuance ve vnitřním designu, předpokládejme, že jsou srovnatelné). Podle PC P&C nastává první zlom v porovnání hlučnosti mezi 80 a 120mm ventilátory kolem 50 až 60% zátěže typického zdroje. Při nejvyšším zatížení v rozmezí 80 až 100 % pak mohou otáčky 120mm ventilátoru dosahovat v průměru až dvojnásobku hodnoty při malém zatížení a většina z nás moc dobře ví, jak výrazný rozdíl hluku je u 120mm ventilátoru kupříkladu mezi 1 100 a 2 200 otáčkami za minutu.

Mýtus sedmý: dva větráky lepší jednoho?

Odpověď je dle firmy jednoduchá: nejsou. Zdroj se dvěma ventilátory zkrátka vnitřním prostorem neprotlačí ani o jeden cm³ vzduchu navíc. Logicky předpokládáme dva shodně rychlé ventilátory, pokud by byl jeden rychlejší (při stejném rozměru), pak by celá konstrukce nedávala smysl. Dva ventilátory naopak jsou negativem. Průtok vzduchu je modelově shodný, hluk však vyšší. Navíc dva ventilátory uvnitř opět znamenají zmenšení prostoru pro kondenzátory, trafa a chladící bloky. Ideální zkrátka je jeden 80mm ventilátor a optimálně navržený vnitřní design z hlediska proudění vzduchu k tomuto ventilátoru.

Mýtus osmý: jedna versus několik 12V větví

Jak jste si mohli všimnou v naší někdejší zprávě o výkonném zdroji SilverStone, pozastavovali jsme se tam nad uváděnou existencí pouze jediné „superdimenzované“ 12V napájecí větve. Firma má však zdůvodnění i pro toto.

Jedna obrovská 12V větev, která není limitována maximálním odběrem 20 A, může odběrným místům (tedy komponentám v PC) poskytnout 100 % své kapacity, tedy i celkové kapacity zdroje. Opakem jsou zdroje s 20A limitem na několika větvích, kde kupříkladu pokud máte zařízení odebírající 18 A z dané 12V větve, pak zbývající 2 A typicky nelze jinde využít, protože do 2 A odběru už se žádné další zařízení nevejde. Tímto způsobem dle PC P&C přicházejí zdroje s více 12V větvemi až o 30 % své kapacity na těchto nevyužitých obsazených větvích.

Naproti tomu pokud vše běží z jedné větve, pak je vždy k dispozici maximální možné množství zbývajícího proudu. Firma dále dodává, že vysokoodběrové komponenty mohou za určitých podmínek při maximálním odběru přesáhnout 20A hranici u zdrojů s více větvemi a způsobit tak vypnutí zdroje proudovou ochranou, tedy v podstatě to, co popisuje ExtremeTech ve své recenzi. Nicméně my k tomu dodejme, že 20A hranice je pro dnešní zdroje „zaběhlý standard“ a výrobci komponent by jej měli v rámci slušnosti dodržovat. K takovéto situaci by nemělo docházet, přestože nějaké anomálie vyloučit nelze. Jedna obrovská 12V větev je samozřejmě v principu daleko flexibilnější než rozštěpení na více větví, nicméně žádá si precizní návrh zdroje a použití kvalitních součástek při výrobě. A aby nebyl chaos malý, připomeňme, že existují zdroje, které se navenek sice tváří, že mají více 12V větví, ale ty jsou ve skutečnosti uvnitř připojeny na jedinou 12V větev.

Jen pro pořádek, PC P&C samozřejmě nabízí mnoho různých konfigurací 12V větví. Z minulosti víme jak o zdroji se třemi v konfiguraci 16+16+36 A, tak i o současném top modelu s jedou velkou 12V větví zvládající odběr 72 A, špičkově až 80 A. To jen tak pro pořádek.

Doufám, že jsme vám vnesli to nesnadného světa napájecích zdrojů alespoň trochu světla. Až si půjdete příště nějaký koupit, ptejte se. Od toho tam ti prodavači jsou (tedy pokud to nejsou jen podavači krabic z regálu). Zdroj je totiž prakticky nejdůležitější komponentou, která výrazně ovlivňuje stabilitu a dlouhodobou životnost počítače, zejména pak pod vysokou zátěží, kterou generuje hraní moderních her na moderních grafikách/procesorech. Stejně tak se stabilita napájecích větví podepisuje na případných přetaktovávacích úspěších. Všechny dnes představené mýty však neberte jako neměnné dogma, spíše jako inspiraci, o kterou se s námi podělil jeden z předních výrobců. A ten jistě moc dobře ví, proč dělá zdroje právě tak atypicky.

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Osm mýtů o počítačových zdrojích

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Osm mýtů o počítačových zdrojích

Pátek, 7 Březen 2008 - 10:46 | Anonym | ako preklad do češtiny: superdimenzované -&gt...
Pátek, 8 Červen 2007 - 10:13 | Anonym | po 2 ks no name zdrojoch som si kupil seasonic...
Středa, 6 Červen 2007 - 10:21 | rman | Tak uz mi dosel, a je to macek...Trosku se hreje...
Neděle, 3 Červen 2007 - 16:54 | Anonym | Zdenek22: Je těžké se dohadovat o pocitech, ale...
Pátek, 1 Červen 2007 - 14:26 | Krozyk | petrzlen: A já ti upřímně přeji, aby vám ty...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 20:42 | Anonym | Jako bastlíř a majitel Fortrona 350W musím...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 13:23 | Anonym | mam SeaSonic M12-600W s odpojitelnyma kabelama a...
Čtvrtek, 31 Květen 2007 - 12:17 | Anonym | ... a my ostatni sme spokojni uz roky s noname...
Středa, 30 Květen 2007 - 16:41 | Anonym | Tak jsem koupil zrovna zdroj se 2 ventilátory....
Středa, 30 Květen 2007 - 14:54 | Rovano | To mě láká se zase jednou pořádně podívát cože to...

Zobrazit diskusi