Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Otevřená pracovní stanice Talos se nekoná

Hlavně ty procesory budou ještě větší topení než AMD a to už je co říct.

Kdo by doma proboha chtěl zařízení s šíleným příkonem a mrzkým výkonem?

Kdyby tam dali něco normálního od Intelu, tak se po tom hned zapráší.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Když 4-jádro se dvěma vlákny na jádro od Intelu žere 65W a tohle 8-jádro s osmi vlákny na jádro žere 130W (mělo by to obojí být při max. vytížení), tak je to ± podobné.
Navíc ptát se "Kdo by doma proboha chtěl ..." je mimo, tohle měla být profi pracovní stanice, ne domácí PC na facebook.

EDIT: Krom toho by na to nešly dát Windows.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ehm, POWER a tdp 130w? ty maji budto 190w nebo 250w ... koneckoncu v redbooks je na toto tema pocteni a doku dost a dost ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady to tak píšou: https://www.crowdsupply.com/raptor-computing-systems/power8-cpus, ale s dodatkem, že to v turbu žere víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted si me sundal ze zidle:o) Porovnavat pocty jader a nejake W:o))) To, ze jedno je 14nm a druhe 22nm, ze maji jine taktovaci frekvence a ze je to uplne jina architektura, tak to je cajk, chuj s tym co?:o)))))) ROFL!
A co je prosimte "profi pracovni stanice"???:o) Jak se to pozna? Asi jsem blby, ale fakt to nevim, pouc me!
Na tomhle muze bezet maximalne linux, pripadne jeste nejaka serverova uchylnost a ani jedno se nepodoba pracovni stanici, natoz profi ...... ten tvuj nick vyslovene sedl jak prdel na hrnec!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle ses totalne mimo. Zkus se drzet obvyklych sedlackych temat jako vecne nvidia vs amd, tam je tvuj trolling alespon obcas vtipnej, tady se jen ztrapnujes..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

mrzký výkon? Možná tak při x86 singlethreadu. Jedno jádro Power 8 má stejný multivláknový výkon jako Core i7 4770k. Potud si intel může výskat, než ti dojde, že Power 8 má těch jader 8. Slovy OSUM! intel x86 procesory jsou nehorázné sračky a i sám intel už chce x86 kompatibilitu do tří let opustit. Ta půl století stará sada je přítěž i pro něj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, intel chtěl už opustit x86 před léty, ale bratr M$ začal brečet, takže se to odložilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen to... AMD chtělo u AMD64 opustit segmentové registry, že už tu blbost nikdo nepotřebuje, ale brečel VMWare, takže se to nechalo. A to je mnohem menší změna než opuštění x86.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, já intelu nic nevyčítám, vím že výrobci CPU to mají těžké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to zas ne, Intel si jenom udělal finanční analýzu a zjistil, že by to byla neskutečná černá díra na peníze - PC trh má děsnou setrvačnost, minimálně 70% zákazníků tvrdě vyžaduje zpětnou kompatibilitu, celkem často se setkáš s 20 let starými softy a 10 let staré softy se používají naprosto běžně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusel si dělat nějakou zvláštní anylýzu - vždyť už měl Itanium. Byl to sice procesor pro serverový segment, ale tam by měly být zas největší zisky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se skutečně soudruhů z M$ zeptal. Problém je, že předělat SW, kde je spousta dotatečných a ručních optimalizací na úrovni assembleru, je morda předělat - typycký příklad je jádro NT, ale i spousta starších her tím trpí. No a kvartální zisky jsou v korporacích ten nejdůležitější ukazatel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Intel se skutečně soudruhů z M$ zeptal." .... normalne takhle pan Intel prisel do hospody a potkal pana M$ a rika .... hej, ukoncime x86, co ty na to? ..... a tak se vsichni zasmali:o)

Jinak vidim, ze magnezar se profiloval i do experta na jadro NT, clovece, ty budes fakt bedna:o)))
Jestli ono to spis nebude tim, ze ty miliony skutecnych aplikaci ........ hej, to vlastne nema cenu ze?:o)))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze ten Intel je nekdo z vedeni ...... a zadnou financni analyzu si delat nemusel. Kdyby rekli, tak prestanem delat x86, tak zakaznici by si rekli, tak prestaneme kupovat intel, v AMD by bouchli sampanske ..... opravdu si NEMYSLIM (VIM!), ze si zadnou analyzu delat nemuseli:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ukonceni x86 znamena odriznuti podpory 16ti a 32bitovych modu, proste by byl CPU ciste x86-64 (nebo AMD64, podle chuti toho ktereho soudruha).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ajo, ja to pochopil, ze to myslel tak, ze intel chtel zariznout celou x86 architekturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty zas perlis:o)
"Jj, intel chtěl už opustit x86 před léty" - LINK?
"ale bratr M$ začal brečet" - LINK?
"takže se to odložilo" - LINK?

Zadny link nebude, ja vim ...... uz jsem si zvykl:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jj, intel chtěl už opustit x86 před léty" - https://en.wikipedia.org/wiki/Itanium (During development, Intel, HP, and industry analysts predicted that IA-64 would dominate in servers, workstations, and high-end desktops, and eventually supplant RISC and complex instruction set computing (CISC) architectures for all general-purpose applications.)

Zduraznuji "high-end desktops". Pricemz low-end mel zustat 32bitovy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna ze by byly powery nejak vykonne ... vtipalku.
a bez bugu ? je videt ze ses s tim HW vzivote nesetkal..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole ja musim byt bud uplny picus nebo slepy nebo blby ...... "Jedno jádro Power 8 má stejný multivláknový výkon", WTF??? Co to proboha placas?
===
Ja si ted zahraju na uplneho curaka (coz nevim jak nazvat zbytek vas, co tu placaji ty totalni vyblitky) a reknu, ze inteli CPU jsou proste ty nejlepsi a maji ZDALEKA nejvyssi vykon. A vykon nebereme nejake imaginarni FLOPSy a podobne archaicke jednotky, KTERE S VYKONEM UZ DOBRYCH 20-30 LET NESOUVISI!!! Nebo gigahertzy nebo pocty jader! Jediny meritelny vykon je v OBECNE ULOZE NA JEDNOM JADRE! A vzhledem k tomu, ze tu mam z vas vsech pitomecku ZJEVNE nejvetsi rozhled, tak muzu rict, ze intel je proste na spicce. Protoze NIKDO V CELE DISKUZI tu krom debilnich urazek a trollingu neuvedl zadny material o rychlosti toho CPU! Nebo jsem fakt za uplneho curaka ja, kdyz neprijmu POSTULAT PANU REDITELU ZEMEKOULE: "Jako obvykle ses totalne mimo.", "mrzký výkon? Možná tak při x86 singlethreadu.", "intel x86 procesory jsou nehorázné sračky" .......
A jen tak mimochodem ....... 8 je slovy OSM!

EDIT: Tak jo, vypada to, ze diskuze opet nezklamala, CDR opet nezklamalo:o) Nejvic zapornych komentaru opet maji ti, co maji pravdu a ti nejvetsi pitomci sbiraji plusy:o) Nakonec jsem si dal tu praci a nasel nejaky clanek lidi, co se snazili o nejake rozumne otestovani .... cili power8 ma vyssi pametovy prutok, coz se nekdy muze hodit. Ale procesorovy vykon, natoz spotreba .... e-e:)
http://www.anandtech.com/show/10435/assessing-ibms-power8-part-1/11
Na server, kde litaji nejake terabajty dat, s kteryma neni treba nic moc delat, tak asi jo ..... na vsechno ostatni e-e. Uzivatele asi vedi, proc to nepouzivaji ...... :o) A pry na desktop .... profesionalni desktop .... tomu se budu smat jeste zitra .... :o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom článku čo linkuješ bol v priemere IBM POWER8 (10-jadro) o cca 40% výkonnejší než Intel Xeon E5-2699 v4 (Broadwell 22-jadro). V jednovláknovom výkone veľmi nezaostával (87% výkonu Broadwellu). Akurát v energetickej efektivite Intel nepochybne vedie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak jsem tu psal, tak NEJDE o vicevlaknovy vykon, jadra muze kdokoliv pridavat donekonecna! Cili intel je o dost rychlejsi (a to je treba jeste pripocist, ze je nize taktovany!) a uspornejsi. Kdyby jsi chtel porovnavat neco jako "jadra", tak je to 80 vs. 44, coz pak cirka odpovida tomu narustu vykonu POWER8 minus celkovy vykon jednoho vlakna. Takze IBM - vyssi propustnost, intel - vyssi vykon, nizsi spotreba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak prrrr. To IBM má max turbo udávané ako 3,5GHz, Xeon zas 3,6GHz... to k tomu porovnaniu jednovláknového výkonu. Nechápem prečo ti ale záleží na frekvencii, tá je predsa irelevantná, aj tak nevieš na akej frekvencii tie CPU bežali pri plnej záťaži v teste.

A prečo by som mal chcieť porovnávať "neco jako jadra", keď môžem porovnávať "jadrá"? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jako vzdy si krasne predved, ze si na nic hrat nemusis. Ty vazne ses c....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste mlcel, mohl byste byt povazovan za chytreho .... mno, ikdyz ......
Jak se jmenuje ta psychiatricka deviace, kdyz cloveku dojdou logicke argumenty a nema absolutne co napsat nebo rict, tak zacne urazet? Trpi tim predevsim zeny a dusevne slabi a frustrovani jedinci.
Bill Burr to krasne shrnul:) https://www.youtube.com/watch?v=rksKvZoUCPQ

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne ze sis zjistil jak se ta tvoje deviace jmenuje. Aspon obcas si dokazes neco i najit a nemeles jen svoje vymysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv "normalniho od Intelu" bude mit backdoor, takze je to jaksi primo proti smyslu projektu. Mohli by zkusit AMD, pravda. To by sice nebylo otevrene ale alespon by tam nebyl backdoor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mi zrovna líto. Mohla to být novodobá Amiga nebo Atari. Zároveň ale úplně nerozumím tomu, proč by něco podobnýho nemohlo vzniknout v Číně nebo Rusku na základě zkopírované desky IBM. Chápu to pouze tak, že IBM bylo proti, přinejmenším v podobě neuvolněné dokumentace a patentů. K tomu jaksi jen peníze nestačí. Že je to ovšem skvělej procesor, o tom žádná. Né jak tady pan Hodně Peso držkuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na papire , ano

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem blbejsi nez syn venkovskeho idiota a televizni rosnicky ..... co na tom HW ma byt jako tak bezpecne? Neni k tomu uvolnena dokumentace ..... nevi se co je uvnitr ..... jako ted POZOR, nejsem uplne blby, vim ze slo jen o obrovsky vejvar a bezpecnost HW je kravina, ale jen jestli to fakt nekdo nemyslel treba vazne:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, přestaňme reagovat na trolling. Každá (tím míním jakákoliv - pozitivní i negativní) reakce je pro trolla potravou, kterou potřebuje. Ať hlásí co chce, prostě nereagujte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale mínus těm pazmrdům můžu dát?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někoho asi baví i získávání mínusů, ale nějak se náhodným navštěvníkům musí dát najevo, že daný příspěvek není důvěryhodný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soudit o důvěryhodnosti příspěvků na základě +/- je dle mého zhůvěřilost, zvl. na biased diskuzích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže podle Tebe bychom tu žádné +- tedy mít neměli, když se z toho nedá nic usoudit. Vím, že se to musí brát s určitou rezervou, sám jsem se taky párkrát do mínusu dostal. Soudný čtenář by tón/serioznost diskuse mohl poznat, ale pokud se objeví trolici příspěvek do jinak seriozni diskuse, tak by ho mohl považovat za relevatní, zvláště pokud je trol ignorován.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu skoda. Na druhou pri porovnani cena/vykon me prekvapuje ze se vybralo tolik. V clanku to nikde nevidim, kazdopadne za samotnou zakladni desku chteli 3700 USD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ne x86 to zabilo pri prvotnim pohledu. A jako v dobe, kdy nejpouzivanejsi na telefonech je android, kde telefony jsou i mnohonasobne drazsi nez slusne PC a maji prumernou zivotnost pul roku (moralni jeste nizsi), nemoznost upgradu a tristni zabezpeceni .... tak v takove dobe opravdu nemuzou cekat masovy zajem:o) Zvlast kdyz se to omezuje jen na potencialni nonX86 uzivatele a hlavne paranoidni teoretiky (viz ty managementy, LOL), takze prusecikem z 6ti miliard lidi je tech lidi, kteri by si to navic mohli dovolit, jsou s bidou jen jednotky.
Jsou asi hodne naivni .... dnes se na crowdfuckingu da vydelat maximalne na naprosto neuzitecne kokotine, kde se v prve rade slibi mobilni aplikace a v druhe se natoci poutave video o lidech, co na tom delali, kteri rikaji jak je to super a jak to brzo kazdy bude mit. To se pak najde pitomcu, co si koupi obal s trojnasobnym batterypackem k vcelku hezkemu iphonu a udelaji z nej hnusny hajzl, ktery nikdo neveme ani do ruky. Nebo hodinky, co se jakoze dobijeji peltierem za mnohonasobek beznych hodinek s vyssi vydrzi. Nebo ruzne bluetooth beacony ... to je fakt neuveritelne jak to vubec muze nekdo jeste zverejnit. Je snad stovka kickfuckstartbeaconu, jak to krasne funguje, videi, kde jsou lidi stastni, jak najdou auto zaparkovane v podzemni garazi a nikdo se jeste nepozastavil nad tim, ze jde o strasny podvod, pritom na to clovek narazi kazdy den na netu:o) Takze takhle panove ..... ne nejakym obskurnim, nekompatibilnim a radoby bezpecnym PC (OMG, jak na to prisli, je tam klasicky IBM procesor, lisi se akorat v horsim vykonu oproti intelu, bezpecnost stejna!) .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pleteš se. K počítači měla být kompletní dokumentace a zdrojáky všech čipů, FPGA polí a samozřejmě i samotného procesoru. Něco, co Intel od svého Management Engine neudělal a neudělá. V Talosu nemělo být nic, od čeho by nebyla kompletní otevřená vývojářská dokumentace s možností modifikací.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak moznost modifikace u HW, ehm:)
A netvrd mi, ze IBM nekde dalo nebo hodlalo dat kompletni schema POWE8 ... ted zariskuju a reknu, ze je to proste blbost:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že možnosti jsou podobné jako u ARMu: https://www.itjungle.com/2013/08/12/tfh081213-story01/
"IBM is hoping to build an ecosystem of customers who want to license Power cores and other aspects of the machines that Big Blue has created to create their own heavily customized solutions"

"And, IBM is also willing to help customers who want to create their own variants of Power processors figure out how to make those designs work at other chip fabs"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se na to podivas z druhe strany, tak i kdyby teoreticky zverejnili zadratovani tech miliard tranzistoru ..... tak co? V takove veci se vyznat je exponencialne horsi nez zdrojovy kod.
A i kdyby dodali kompletni specifikace vedouci od navrhu jednotlivych casti az po finalni dratky, tak slusne napsany backdoor stejne nikdo neobjevi .... v open source linuxu se jich skryvaji nejspis dalsi stovky a semtam se objevi nejaka po treba 20ti letech. Linuxove zdrojaky studuje 5 lidi .... tohle by studovalo 0.0005 lidi .... kdybych neco takoveho kupoval, tak nejake potencialni nebezpeci, ze tam vyrobce HW dal backdoor, bych mel az uplne na poslednim miste .... je to kravina, paranoia toho uplne ubernejvyssiho kalibru, nic vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevit backdoor v HW je skutecne narocne, ale porad je lepsi procesor s podrobnou dokumentaci ve kterem podle dokumentace backdoor neni nez procesor v jehoz dokumentaci je bez detailu napsane ze ten backdoor tam je.

PS: V linuxu urcite nejsou stovky umyslnych backdooru. Nejspis tam jsou stovky chyb ktere kdyz nekdo objevi driv nez vyvojari kernelu tak si ten backdoor muze udelat, to jo. Ostatne ve windows taky, akorat tam to pujde do tisicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, windows jsou nebezpecnejsi, delaji to diletanti, ktere v linuxu zadarmo nechteli:o) Tisickrat vic lidi cte kod kvuli bounty programu, ale jo .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková zadní vrátka, to není jen pět transistorů, takže to v návrhu jen tak neschováš. A co se týče toho opensource, určítě je vyšší šance to tam objevit než v uzavřeném softwaru. Ty kecy o tom, kolik lidí co studuje si nech. O tom nic nevíš, jenom plácáš nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neschovas to v peti tranzistorech? To by ses mozna divil ..... tady nemluvime o primo funkci s nazvem "backdoor":o) Si o tom neco precti kam vsude se da backdoor schovat.
Tak v open source nez v uzavrenem je to pochopitelne snazsi ..... ale zas je rozdil mezi open source a polouzavrenem jako windows, kde ma pristup ke zdrojakum prakticky kazdy na pozadani, navic jim za hledani chyb plati, takze tam je to naopak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>LOGIKA JEDNODUCHOSTI: pokud bude chtit autor dat nekam back door, tak je vrazi do binarni verze. Je to jednoducha logika: pokud si muj program bude stahovat milion opic a 10 geniu, budu se neco snazit podstrkovat tem opicim (notabene v tezko citelnem formatu), nebo pocitacovym genium (notabene v plain textu)? Vrazim to do binarky. Tudiz uz z tohoto duvodu budou zdrojaky cisty (rozhodne bezpecnejsi, nez stazeni binarniho kodu).<< Dovolil jsem si zkopírovat z jiné diskuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je myslim ten clanek, co tu rad posilam zajemcum o backdoor:o) Velmi poucne:
http://www.pepak.net/bezpecnost/open-source-a-backdoory/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znám, ale to jen říká, že si člověk nikdy nemůže být jistý. Nicméně v open source mám možnost si kritické části překódovat podle sebe.
Nemáš ještě něco podobného o backdooru v hardware? To by mě zajímalo víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V HW to bude velice podobne ..... proste jde o to, ze clovek by musel byt genialni programator toho HW a zaroven i kryptoanalytik. IMHO v HW je diky daleko vetsi komplexite do nekolika dimenzi, je moznost vpasovat nejaky specialni kod, daleko vetsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíš, že by backdoor byl ve firmware, tak to nepovažuji za hardware backdoor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam firmware. Nekdo povazuje za backdoor ten inteli security engine, ktery naprosta vetsina desek ani nepodporuje, navic se da vypnout u tech par enterprise desek, ktere to podporujou.
HW backdoor si predstavuju tak, ze kdyz se do CPU posle nejaka posloupnost instrukci v kombinaci s nejakyma datama, tak ze se nekde neco pretece a ty data se nahradi necim jinym z jineho registru nebo casti pameti.
Zjednodusene: pokud udelas nejaky hash nebo nejakou operaci nad stringem treba "$(*)%(*&@WHfakzjhKhšoiy@f5454faa48", tak vysledkem operace nebude zmeneny string, ale data na adrese f5454faa48, tim, ze tam nekde neco chytre pretece, coz bude zamaskovano do tisicu dalsich tranzistoru ..... takze kdyz pak treba posles PING na takovy stroj s timhle textem, tak to misto udelani treba HASHe, posle zpatky data na nejake adrese. Takhle se pak muzes teoreticky vyhnout firewallu a celemu operacnimu systemu a mit tam backdoor, ktery nikdy nikdo nespravi.

Ikdyz nejsem paranoik, tak si dovedu predstavit, ze neco takoveho skutecne existuje, ze nejaky z tech stovek designeru architektury CPU tam klidne neco takoveho mohl tajne propasovat a nikdy se to nezjisti:o) Kdybych tam treba byl ja, vedel jak na to a jak to skryt pred kolegy a kdyby se na to prislo, aby to vypadalo jako bug, tak bych to jiste udelal:o))))
Takove veci jsou treba v linuxovem svete bezne, je to mesic? Zase nejaky backdoor, 15 let tam byl, vedelo se kdo ji tam zavlekl, ale nikdo nedokazal s urcitosti rict, jestli slo o typo nebo zamer:o) Funkce napsana tak, aby zmena jednoho nevinneho operatoru zavlekla backdoor. Muze to byt nahoda ... ale taky nemusi:o) A v oblasti HW navrhu, kde ty veci musi fungovat synchronne v procesorovych taktech a miliony tranzistoru zaraz ..... kdysi jsem delal neco ve VHDL a jako dovedu si predstavit, ze nejaka spatna synchronizace, tamhle neco pretece diky delce fyzicke cesty (rychlost svetla neni neomezena) do druheho taktu .... procesor je regulerni orloj, kde se takove veci skryt urcite daji a velmi snadno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.