Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Otevřený formát pro fonty na webu WOFF předložen W3C

W3C logo

Tři velcí rivalové na poli webových prohlížečů (Microsoft, Mozilla a Opera) se dohodli a předali sdružení W3C specifikaci nového otevřeného formátu fontů pro web WOFF 1.0 (Web Open Font Format, podpora od Firefoxu 3.6, ale hned 3.6.2 záplatoval zrovna v dekompresní rutině WOFF bezpečnostní díru). Slibují si od toho sjednocení standardu pro fonty na webu od doby, kdy se Internet Explorer 4 a Netscape Navigator 4 v roce 1997 rozhodly jít každý svou cestou stahovatelných fontů. Tyto cesty byly navzájem nekompatibilní, Internet Explorer používal Embedded Open Type (EOT), Netscape vsadil na Bitstream Portable Font Resource (PFR) formát, od něhož ale později upustil. Další prohlížeče později také zvolily vlastní směr.

V roce 2008 Microsoft předložil W3C ke standardizaci svůj EOT, jenže kvůli mnoha překážkám to neprošlo. Loni v létě pak tvůrci písem Tal Leming z Type Supply a Erik van Blokland z LettError spolu s Jonathanem Kew z Mozilly začali pracovat na tom, z čeho se vyvinul WOFF File Format 1.0 nyní předložený W3C. Microsoft se k iniciativě přidal v podstatě jako sponzor.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Otevřený formát pro fonty na webu WOFF předložen W3C

Čtvrtek, 29 Duben 2010 - 11:37 | WIFT | Spíš se ho snažíme držet na uzdě, takže jeho...
Čtvrtek, 29 Duben 2010 - 09:02 | Derryk | Šotek se poslední dobou fláká. A když se probere...
Středa, 28 Duben 2010 - 16:45 | Qwertius | Ó velice zajímavé! Existovaly různé berličky jako...

Zobrazit diskusi