Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pal Robotics představil 3. generaci svého humanoidního robota. Financuje je mladý princ

Pal Robotics perex
Spojené arabské emiráty, známé mimo jiné svými četnými stavebními projekty jako kupříkladu Burj Khalif, financují i obdobně ambiciózní tentokrát robotický projekt. Na projektu pracují Pal Robotics se sídlem v Barceloně ve Španělsku. Vyvíjí tam robota, který se má technologicky zařadit mezi takové roboty, jakým je ASIMO od společnosti Honda.

Robot pojmenován podle ostrova v blízkosti pobřeží Abu Dhabi jménem REEM je ve vývoji už od roku 2004, a to díky jednomu bohatému fanouškovi sci-fi. Tím člověkem je mladý princ z královské rodiny Spojených arabských emirátů, který je velkým fanouškem Star Treku, přičemž už utratil několik miliónů dolarů, aby najmul (sakra)dobré inženýry pro vývoj robota.

1. generace REEM-A

Robot první generace REEM-A vypadal tak trochu jako kříženec stormtroopera s C-3PO. Od roku 2006 umí hrát šachy, rozpoznat tváře, objekty a slovní příkazy. V roce 2007 se umístil druhý v Robo Cup fotbalové lize.

Pal Robotics

2. generace REEM-B

V roce 2008 vznikla druhá generace REEM-B. Tato verze robota mohla unést až 12 kg. V té době se tak stal jedním z nejsilnějších dvounohých humanoidních robotů. REEM-B měl i netradiční doplněk, laserový dálkoměr na svých chodidlech, kterým mohl zmapovat své okolí pro chůzi. Na své vnitřní baterie byl schopen fungovat až dvě hodiny. Zhruba dvojnásobek toho co ASIMO. Nicméně ASIMO byl pokročilejší zase po jiné stránce. Na rozdíl od REEM-B mohl ASIMO rychleji chodit a dokonce i běžet. Ale zase na druhou stranu rozpočet pro ASIMA byl zhruba desetkrát větší než u REEM robota. Přičemž REEM-B byl sestaven za méně než polovinu potřebného času oproti prototypu humanoidního robota společnosti Honda.

V roce 2010 společnost představila svou první komerční verzi robota pojmenovanou jednoduše REEM. Byl navržen tak, aby se mohl pohybovat v oblasti nákupních středisek, letišť a dalších rušných míst. Ve svém úložném prostoru mohl nést zavazadla nebo nákup. Jeho velká dotyková obrazovka vám mohla posloužit třeba k navigaci.

Pal Robotics

Aktuální 3. generace REEM-C

Podle Pal Robotics je REEM-C ideálním robotem pro zkoumání interakce robota a člověka. Výška robota je 165 cm a váha činí 70 kg. Nejvyšší rychlost chůze je sice jen 28 cm za sekundu, ale stále se pracuje na zrychlení. Má modulární konstrukci a je vybaven dvěma vnitřními počítači, jakož i dvojicí kamer, mikrofony, reproduktory a dalšími senzory, včetně proslulého laserového dálkoměru na chodidlech. Poháněn je 48V lithium-iontovou baterií, na ní může fungovat zhruba 3 hodiny (do této doby je započítán i častá chůze robota). Nabíjí se pak zhruba 5 hodin. Cena se zatím odhaduje na něco mezi 300 000 až 400 000 dolary.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pal Robotics představil 3. generaci svého humanoidního robota. Financuje je mladý princ

Žádné komentáře.