Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic bude vyrábět svoje čipy 14nm FinFET u Intelu

Intel 450mm wafer
Dalším významným zákazníkem, kterému Intel poskytne své výrobní kapacity se 14nm FinFET procesem, je Panasonic. Firma bude u Intelu vyrábět své SoC čipy.

Nová smlouva s divizí System LSI Business společnosti Panasonic je v podání Intelu dalším důkazem, že se mění svět i tato firma. Intel otevírá své továrny zákazníkům v daleko větší míře, než by si to kdokoli před 10 lety představoval v těch nejdivočejších snech. Intel bude pro Panasonic vyrábět jeho SoC čipy pro audiovizuální použití. Patrně se tak bavíme o čipech pro televizory, video přehrávače, zvukové systémy, možná i fotoaparáty a kamery a další typy zařízení. Konkrétně to ale upřesněno nebylo.

Použitý proces je pochopitelně ona světová špička, kterou již nyní Intel vyrábí do zásoby své procesory generace Broadwell. 14nm FinFET proces (u Intelu značený tri-gate či prostě 3D) je pro Intel druhou generací s neplanárními tranzistory, firma sama jej vedle Broadwellů nasadí i v ARMech a Xeonech Phi, tedy výpočetních kartách z projektu Larrabee.

Proces je optimalizován pro nízkoodběrové čipy, což je přesně to, co Panasonic potřebuje. Sice již na trhu má kupříkladu vynikající řešení pro 4k video - bezzrcadlovku Lumix GH4 - ale 4k video nám bude postupně pronikat i do menších přístrojů včetně kompaktů. Nová SoC tak možná nejen umožní použití vyšších rozlišení či nové výpočetní možnosti ve zpracování dat ze snímačů, ale i vyšší výdrž akumulátorů v daných přístrojích. Ale nechme se překvapit, spíše to osobně vidím více na to využití vyššího poměru výkon/spotřeba, než že by výrobci audio-video zařízení zvedali výdrž.

Jinak vedle již dříve zmíněné Altery (pro kterou Intel vyrábí ASICy) a čerstvého Panasonicu také výrobní kapacity Intelu využívají Achronix Semiconductor, Tabula, Netronome a Microsemi. Pro představu, jaký náskok to Panasonicu dá, většina výrobců fotoaparátů dnes využívá platformu obrazových procesorů Fujitsu Milbeaut, což jsou ARM Cortex-A5MP CPU vyráběná 55nm procesem.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Panasonic bude vyrábět svoje čipy 14nm FinFET u Intelu

Středa, 9 Červenec 2014 - 00:01 | David Ježek | Musím čestně přiznat, že to je no-Xův postřeh, já...
Úterý, 8 Červenec 2014 - 20:18 | Jon Snih | Díky za tu poslední větu, Davide, ani jsem...
Úterý, 8 Červenec 2014 - 17:37 | Pety | 4K video 3840x2160/30p umí i nový ultrazoom Lumix...
Úterý, 8 Červenec 2014 - 17:14 | Mirda Červíček | A já myslel, že na podřezávání si větve na které...

Zobrazit diskusi