Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pár nových informací ze světa ADSL

Internet pro všechny logo
Na některých českých serverech se v poslední době objevily informace, že služba ADSL nemusí být až tak výdělečná, a že nízké ceny přivedly už nejednoho operátora ke krachu. Vítám tyto snahy informovat uživatele o skutečnosti, že obrovský rozmach vysokorychlostního Internetu zejména v asijských zemích, nemusí vždy znamenat závratné zisky pro firmy, které se o tento rozmach zasloužili, ba právě naopak, některé z nich v honbě za zákazníkem zapomněly počítat a dostaly se tak do skutečně tíživé finanční situace. Když však chceme informovat o ziskovosti či neziskovosti ADSL, je třeba k tomuto problému přistupovat objektivně.

Kapitoly článků

1.  Pár nových informací ze světa ADSL

Zajímavé jsou informace z Japonska, které hned po Jižní Koreji zaznamenává nejvyšší nárůst DSL technologií a v letošním roce se dokonce očekává, že Koreu z pomyslné první příčky sesadí. Zatím co Softbank od jednoho uživatele vyinkasuje ročně 4 000 JPY, tak připojit tohoto uživatele stoji 37 000 JPY. Nicméně, protože Softbank vlastní i většinu Yahoo Japan a desítky dalších firem podnikajících na Internetu, tak doufá, že se mu to vrátí ve větším využívání jejích služeb.

Státy EU na rozdíl od asijských tygrů postupovaly o něco rozvážněji, i když masivní investice do ADSL ještě ztížily finanční situaci jednotlivých národních operátorů (primárně zaviněnou nákupem licencí na mobilní sítě třetí generace), ale dnes se řada z nich postupně dostává z červených čísel. Už jednou jsem zmínil v předcházejícím článku o Deutsche Telecomu, který skončil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem, a to poprvé od druhého čtvrtletí předminulého roku. Jeho provozní ziskovost přitom růstem o 18% překonala očekávání analytiků. Společnost dnes oznámila, že za čtvrtletí vytvořila čistý zisk 0,85 miliardy eur po ztrátě 1,8 miliardy eur ve stejném období minulého roku. Také British Telecom vykázal nárůst hrubého zisku o 32% na 490 miliónu liber a současně oznámil snížení svého dluhu o 3.3 miliard na 9.6 miliardy. V polovině května měl BT více než 936 000 uživatelů ADSL, přičemž rekordní dubnový nárůst překročil 25 000 nových zákazníků týdně. Zajímavé by byly jistě informace od dalších dvou evropských tygrů na poli ADSL, a to Francie a Španělska.

Společnost Point-Topic před nedávnem uvolnila další studii, ve které se věnuje nejen penetraci ADSL v jednotlivých státech, ale také poukazuje na to, k čemu všemu lze ADSL využít a jak se se stoupající rychlostí možnosti využití zvětšují. Podívejme se však nejdříve na to, jak si ADSL nachází cestu do stále většího počtu domácností. Na prvním grafu je v podstatě zajímavá pouze jedna důležitá věc. Zatímco Amerika začíná poslední dobou v růstu počtu přípojek zpomalovat, Západní Evropa přidala na tempu a v počtu přípojek už Ameriku předehnala. Také v Asii již mají zřejmě největší "boom" za sebou a v následujících měsících je očekáván růst spíše pozvolný.

Růst DSL v letech 1999 až 2002

Kapitoly článků
1.  Pár nových informací ze světa ADSL

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pár nových informací ze světa ADSL

Žádné komentáře.