Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Partaker B18 je další malý počítač s Core i7

Populární forma NUC, kterou světu ukázal Intel, má dalšího klona. Je jím počítač od výrobce Partaker s modelovým označením B18, který lze zakoupit na čínských internetových obchodech, a jako jeden z mála má šestijádrový procesor Intel Core i7.

Výkon šestijádrového přenosného laptomu nebyl nikdy dostupnější. Výrobce Partaker totiž integroval mobilní šestijádrový procesor Core i7, který se mimo jiné nachází v letošním MacBooku Pro 15 nebo v Dell XPS, což jsou zástupci opravdu výkonných přenosných počítačů.

Partaker ale nepřináší další přenosný počítač, nýbrž mini počítač, který má stejný formát jako populární počítač NUC od Intelu. V počítači se nachází procesor Core i7-8750H, který stavěn na 14nm procesu a jde o osmou generaci procesoru Intel Core i s kódovým označením Coffee Lake. Základní frekvence je nastavena na hodnotu 2.2GHz, nicméně se procesor dokáže přetaktovat až na 4,4 GHz po limitovanou dobu.

Nebo spíše po dobu, než procesor narazí na teplotní limit a sníží napětí ve prospěch příznivějších teplot. U přenosných laptopů je celkem pochopitelné radikální snížení pracovní frekvence v důsledku vysokých teplot, nicméně Partaker se tohoto bát nemusí. Narozdíl od ultratenkých strojů má mini počítač poměrně masivní chlazení, který velmi dobře snižuje celkovou teplotu. S tím se také nese mnohem lepší výsledky při trvalejší zátěži.

Mimo zajímavého procesoru se na počítači nachází řada portů - pro připojení obrazu je zde HDMI a mini DisplayPort (plnohodnotný DP by se na tělo zařízení bez pochyby vměstnal), RJ-45, 4x USB 3.0 Typ A, USB-C port a 3.5mm sluchátkový jack. Na základní desce je slot na M.2 disk doplněný o SATA konektor pro 2.5" disk. Operační paměť je typu SO-DIMM DDR4 a na desce lze paměti zapojit dvoukanálově (jeden slot je na přední straně, druhý se nachází na spodní straně). Do plastového boxu, ve kterém se nachází základní deska se ale nevlezla dedikovaná grafická karta. Pro použití je uživatel odsouzen k používání integrovaného grafického jádra Intel UHD 630.

Počítač lze zakoupit na stránkách Aliexpressu jako holou skládačku, tzn. bez pamětí a disku za cenu 450 dolarů (~10 400 Kč) nebo je možnost zakoupit už nakonfigurovanou jednotku s M.2 SSD diskem doplněným až o 1 TB pevný disk, ale zde je cena už 924 dolarů (~21 200 korun).

Když se smíříme s limitovanou zárukou a delší dodací lhůtou, je počítač za necelých 11 tisíc korun skvělou volbou, pokud teda máte k dispozici volné paměti a pevný disk a nepotřebujete grafickou kartu. Pak se model B18 skutečně může brát jako zajímavý konkurent počítače Intel NUC, jelikož se svým výkonem překoná prakticky vše, co se v segmentu kompaktních PC nabízí.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Partaker B18 je další malý počítač s Core i7

Úterý, 13 Listopad 2018 - 13:14 | Tomas A | Už som na 8th NUCy pozeral! https://nucblog.net/...

Zobrazit diskusi