Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pásky s největší hustotou záznamu

Zajimalo by me k cemu je zalohovaci mechanika za 100k, kdyz stejne velkej disk(200GiB) se da koupit v dnesni dobe za pakatel a zalohovat na nej, nebo se pletu a pro opravdu velke objemy vychazi levneji kupovat pasky? Mate nekdo nejaka cisla, priklady z praxe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle si také rád nechám vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2milan: když máš diskový pole třeba o velikosti 2TB, tak kupovat 10 200GB disků za 10000,- (serverový) se možná vyplatí, ale to byste musel mít dejme tomu 10 HotSwap zásuvek, páč nikdo nebude furt přepojovat kabely, kterým to ani moc nesvědčí. Takhle si koupíš mechaniku a 4 pásky. A nasledně jen pásky (esli stojí litr).
Je blbost si pásku kupovat domu, kde máš maximálně půl terabajtu. Tam stačí dvouvrstvé DVD, které je při načítání mnohem a mnohem rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to tak pocitam, tak v nasem pripade by zalohovani na 200GB SATA hotswap disky opravdu vyslo o neco levnejc. Zalohujeme totiz priblizne 350GB/den, 5 dni v tydnu. Zalohovane pasky se prepisuji po deseti dnech, jedna zaloha mesicne se uklada do archivu, takze spotreba datovejch cartridgi za rok je priblizne 22 + porizeni mechaniky (v nasem pripade HP LTO Ultrium 200GB / 400GB kompr.) kolem 110000,- bez dane a stejnej pocet pevnejch disku plus nejakej vymenej rack by prisel okolo 75000,- Otazka je jeste spolehlivost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl ve spotřebě elektriky v tomhle asi moc nehraje roli co? I když takových 10 200GB disků si asi o něco řekne a jestli musí být zapojené pořád... každopádně tisíce to asi nebudou, ale k tomu potřeba dimenzovaný zdroj a ten určitě nebude levný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Alan: Asi nechapes, ze zalozni paska taky nebezi furt = ty zalozni disky pripojis na par minut dene a udelas na ne kopii disku provoznich.

Jediny problem disku je, ze je trochu vetsi problem ho skladovat ;). (precijen kupovat kazdy mesic novy disk ....)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja by som povedala ze jednak je to, ze zalohovat mozes bez shutddown stroja, niekedy za behu aplikacii co su na nom spustene, a druhak ... kupovat napr. dalsich 500 GB kapacity v SCSI diskoch, samozrejme na kazdy den v tyzdni mat vyhradene jedny, plus napr. na tyzdnove a mesacne zalohy ... neviem neviem. Lacnejsie mi pripada SCSI paskova mechanika plus pasky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já do problematiky zálohování serverů až tak nevidím, ale domnívám se, že ty pásky také nebudou zrovná laciné. A zálohovat by se možná dalo na druhém stroji (přes síť), který by měl HDD v šuplících a spouštěl by se jen na zálohování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.