Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PassMark: Jen 0,3 % přístupů za poslední měsíc je z Qualcomm Snapdragon X Elite

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky 😁

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zastoupení v PassMarku může korelovat s prodeji (ale u těchto malých objemů bude velké zkreslení), ale prodeje zcela určitě nekorelují se zastoupením v PassMarku. Tady zase někdo zaměňuje příčinu a následek.

Sám například bez ohledu na platformu žádné benchmarky nepoužívám, možná tak v minulosti při taktování nebo někdy při diagnostice problémů. Typická kancelářská krysa s nějakým Surfacem to už nebude dělat tím tuplem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jakoze dvanactijadrovej x-elite, kterej qualcomm propagoval jako rychlejsi nez hi-end intelu a amd si kupujou kacelarsky krysy?? hmm, hmm..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo "kravaťáci". Tomáš jedno ™. Prostě lidi, kteří se o nějaké benchmarky nezajímají a neplní je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kravaťák" nic nekupuje - ten si dá požadavek na IT a to mu něco naservíruje (a přiznejme si že pokud má IT pud sebezáchovy tak Snapdragon X Elite to dneska nebude, možná za rok pokud se to osvědčí)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta statistika opravdu neni moc vypovidajici. Kdyz se ale podivas smerem k velkym online prodejcum smerem do nemecka, treba mindfactory.de, alternate.de, tak jeste minuly tyden nemeli ani zalistovany jediny model s QC Snapdragon X. Jestli nejsou, nebo je prozatim neberou nevim, ale da se z toho celkem dobre ususzovat, ze tech prodanych kusu bude fakt malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně by mě ani nenapadlo to nyní zkoušet používat.

https://www.phoronix.com/news/Linux-Disabling-X-Elite-GPU

To je prostě velký špatný, když navíc na podpoře makali celé roky:

"For many years the Qualcomm Landing Team at Linaro has joined forces with Qualcomm to help deliver launch-day support for new SoCs."

https://www.linaro.org/blog/qualcomm-and-linaro-enable-latest-flagship-s...

Holt to nevyšlo dle představ, ale podle mě to v čase odladí aspoň natolik, aby to bylo stabilní a relativně svižné. Jenže v té době už zase budeme jinde... Každopádně tenhle malý zájem bude nakonec super v tom, že si půjde (snad) levně sehnat železo, které v čase bude běhat dobře min. pod Linuxem. Windows pod ARMem moc šancí nedávám, ale to je už jejich boj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni jen Linux, nekde na mne vyskocilo, ze treba ani Adobe na tom bude nejede nebo jede s problemy a to je 'provareny multiplatformni' SW mezi Jabkem ARM a Widlema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna to není pro Linux problém, Adobe snad přestal vyvíjet Adobe Reader pro Linux v roce 2013 (verze 9.5.5).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Photoshop byl zrovna prezentován na WoA už v tom roce 2017. Ale Adobe přidalo detekci konfigurace a nové verze se odmítly spustit. Po nějaké době to ale zas povolilo. Problém byl v tom, že vykreslování bylo akcelerované přes OpenGL a výpočty (filtry) přes OpenCL a tehdejší WoA zařízení neměly ani jedno a uživatel by mohl nízký výkon svádět na Adobe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je patrně důvod proč má Linus Thorvald dva prostředníky, pro koho je alokován ten první je léta známo a obsadit v mezidobí nejvhodnějším kandidátem ten druhý by asi nebyl problém.
https://youtu.be/iYWzMvlj2RQ?t=12

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, přitom sám Linus prý vnitřně touží po zařízení s ARMem a Linuxem, snad se dožije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on už dávno má MacBooka s Apple Silicon ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už ve chvíli kdy probublalo na povrch že si bombastické výsledky v benchmarcích v Qualcommu vymysleli, bylo jasné že to žádný průlom nebude. Tak snad příští (už čtvrtý?) pokus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čvrtý na ARMu?
Windows CE/Mobile (Pocket PC 2000 ..)
Windows NT
Windows Phone
Windows RT
Windows 11 (Snapdragon)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly ještě i ARMové Windows 10 (na některých Surfacech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, WinRT --> WoA 10 (2017) --> WoA 11 (teď).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ked po tej strasnej medialnej masazi, kolko modelov bude a ako daju naprdel x86 notebookom sa lokalne (cz sk) mienkotvorne servre zmohli na 1 recenziu 1 blbeho asus vivobook a tym to skoncilo. Ako potom maju byt predaje :) online priestor mali zaplavit stovky recenzii stoviek skvelych arm notebookov.. Ale mozno len prislo na slova nas, realistov, ze sa novy vyrobca v drahych 1000+€ notebookoch moc nepresadi.. Cas ukaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není jednodušší podívat se na statistiky prodeje například v Alza. Tam to dohromady (všechny modely) činí cca 200ks od vydání (~měsíc), přičemž v ČR se prodá zhruba 200 000 ntb ročně?
https://www.statista.com/outlook/cmo/consumer-electronics/computing/lapt...

Pokud by současné prodeje byly částečně otázkou hype + jednorázová potřeba vývojářů/testerů, mohou tyto dlouhodobě ještě poklesnout. Nakolik uplynutí časové exluzivity (Windows pouze na SoC od Qualcommu) se může s příchodem konkurence situace změnit je těžko odhadnout, vzhledem k předpokládané nižší síle konkurečních SoC bych na to moc nesázel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen si tu tak něco odložím ... https://www.youtube.com/watch?v=CjpEZ2LAazM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Access to leaked tags doesn't ensure exploitation. It simply means that an attacker capable of exploiting a particular memory bug on an affected device wouldn't be thwarted by MTE."

Obecně máš problém se všemi CPU se spekulativním vykonáváním kódu. Ono stačilo už v dobách PowerPC, že spekulativně načítal data do cache (vykonávání nebylo speulativní).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.