Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Foveon“ od Sony bude mít nakloněné pixely - patent

Sigma Foveon X3 Merrill
Řada předních výrobců fototechniky a obrazových snímačů věnuje větší či menší úsilí vývoji plnobarevných obrazových snímačů a čas od času se na svět dostane další patent - tentokrát od Sony…

Informace o snahách Sony se objevily před pár týdny na japonském blogu egami - není to však úplně poprvé, co se Sony o něco takového pokouší. Již před třemi roky si Sony nechala patentovat technologii, která jako by z oka vypadla komerčně dostupné verzi Foveonu od Sigmy. Krom kosmetických rozdílů byl základ konceptu totožný, a tak událost vyvolala řadu spekulací.

Sony Foveon tilt patent 01

Tentokrát jde opět o plnobarevný trojvrstvý snímač, ale ten je rozšířen navíc o podporu nakloněných pixelů. Z japonsky psané zprávy je ale poměrně obtížné rozluštit, jaký účel má toto zlepšení mít (Google translator tvrdí cosi o chytání králíka do želvy - inu, hlavně aby se tam všechny ty králíky vešli ;-). Důvod však může být poměrně prostý - v minulosti se o něm již mluvilo, ale zatím nepředstavoval problém. Jde o to, že snímač má určitou hloubku, přičemž čím vyšší je rozlišení, tím menší pixely jsou - zkrátka tím více „příček“ je mezi pomyslnými chlívečky. Z reálných objektivů pak nevycházejí paprsky dokonale rovnoběžné, aby na snímač dopadaly všechny kolmo, ale čím dále od středu, tím je úhel dopadu nižší. A tak teoreticky může dojít k situaci, kdy struktura snímače bude jednotlivých pixelům „stínit“.

Sony Foveon tilt patent 02

Zatím to není problém a lze to řešit mikročočkami, ale Sony v tom může do budoucna vidět zádrhel, který je třeba řešit - zvlášť pokud vezmeme v potaz, že její snímače v současnosti patří k těm s nejrychleji rostoucím rozlišením.

Patentování určité technologie samozřejmě neznamená, že ji její autor plánuje v dohledné době (nebo vůbec) uvést na trh - může jít i o jeden z mnoha mezikroků, které je během přípravy konkrétního produktu vyřešit. Připomeňme, že s patenty na plnobarevný snímač se ohlásila krom Sony také Fuji a Canon:

Diskuse ke článku „Foveon“ od Sony bude mít nakloněné pixely - patent

Středa, 28 Listopad 2012 - 13:44 | Fotobob | Se svou podprůměrnou Japinštinou jsem to pochopil...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 23:03 | iqtiqe | OT: Králíci mě pobavili.
Úterý, 27 Listopad 2012 - 13:22 | jm1 | Detailní (a RELATIVNĚ ;-) srozumitelný) popis je...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 11:22 | Roman Macák | Mě na první pohled přišlo, že je to snaha o...
Úterý, 27 Listopad 2012 - 10:44 | Pety | Třeba Sony vůbec nemusí chtít tyhle čipy vyrábět...

Zobrazit diskusi