Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Patriot vstupuje mezi výrobce M.2 / PCI Express SSD s NVMe

Budu Vám platit 40Kč měsíčně, když se zde nebudou objevovat odkazy na články z webu pro slepice.
„Nové botky na zimu? No jasně!"
„Vztah na dálku: jak na něj, aby jen tak neztroskotal"
„6 důvodů, proč by ses měla vyhnout sexu v jeho autě!"
„Diagnóza migréna: když bolest hlavy není jenom výmluva"
„NE je taky odpověď. Nauč se ji používat!"
„5 typů chlapů, kterým je lepší se vyhnout"

OMFG!!! Vy ze mě chcete vychovat šovinistu nebo misogyna?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Místo abys byl rád, že jsi průběžnou, celkem nenásilnou formou předběžně varován ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně bys neměl nechat jiné lidi surfovat na tvém PC, protože context sensitive advertising znamená, že jsou ti nabízeny odkazy, které by tě měly zajímat. Velký Bratr usoudil, že by měly a tak nevím, proč se mu zbytečně vzpěčuješ. Jako kdybys nevěděl, že je to pro tvoje dobro.

Když Feministka koná, dobře koná: http://youtu.be/-XWjkqh85pw

Když feministka určuje standardy, dobré to jsou standardy: http://youtu.be/WOqXQ_MVXUo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smršť NVMe do spotřebního segmentu začíná.
Jsem zvědavý co teď budou říkat všichni ti, kteří si kupovali do PC předražené "spolehlivé SSD" se zaručenou životností 10 let. Na sběrný dvůr to půjde v plné kondici. Nebo alespoň k babičce do starého kompu.

Bohužel veškerý nárust rychlosti brzy pohltí "skvělý, moderními způsoby vytvořený" software. Když před 10-ti lety startoval třeba Office 15 sekund, dnes z 10x rychlejšího SATA SSD startuje ohromující rychlostí ... 15 sekund. Tomu se říká pokrok :-)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Coprosim?!? Jakých 15 sekund? Mě startuje Office 2013 z SSD sekundu. A to mi to tu ještě brzdí eset.

SATA SSD hned tak nezestárnou. Jasně, stanou se podobně „podřadnými“ jako třeba procesory Core 2 Quad, které ale i ještě dneska dokážou udělat spoustu práce, byť jsou skoro 10 let staré. Mně doma jedno Core 2 Quad jede se starým 120GB SSD Kinston V+200 na 8 GB RAM a je to úplně v pohodě. Tam ten Office možná startuje dvě sekundy, ale 15 ani omylem. Jedou na tom Windows 10.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, když jsou předcachované, tak to dá rozum. Což dneska jsou. Knihovny jsou už natažené v paměti, Office má na to udělátko při startu systému nebo to tak zůstane po prvním spuštění.

Psal jsem to jen jako příklad, proto je tam slovíčko "třeba", 15s je pouze ilustrativní číslo, neměl jsem v ruce stopky. Samozřejmě po tom všichni odstartovali jak zběsilí. Ačkoliv o to konkrétní číslo vůbec nejde.

Chtěl jsem tím říct, že dnešní software se píše neoptimalizovaně a prasecky, protože rychlé železo takový postup dovoluje. Každé zisk v rychlosti hardware je velmi rychle ztracen pomocí software, který narůstá jak nádor. Žere paměť, protože ji je dost, žere prostor na disku - to nikoho nezajímá, žere průchodnost síťě - takže si koupíme 10GbE a je to. Každá webová stránka má mega, většinou docela zbytečně, protože tahá tunu JavaSriptových knihoven.

(Speciální vysvětlivka pro tebe: "mega" je ilustrativní číslo. Jo, taky to netahá tunu knihoven, tím je myšleno, že to tahá mnoho JS knihoven, které jsou často úplně zbytečné, není to prohnáno před nasazením žádným optimalizačním nástrojem.)

Když mi dnes nějaký mlamoj ukáže soft v Javě, který napsal a na začátku má import "milionu" knihoven (opět je to jen ilustrativní číslo, to uvádím pro ty, kteří mě okamžitě napíšou že Java milion knihoven nemá), takže pak start programu trvá, nevykopnu ho s tím, jako bych to udělal před 15-ti lety, protože to prostě stačí. Navíc to šetří čas, při dnešních přiblblých konceptech "agilního programování" se zákazníkem zevlujícím programátorovi za zadkem. Výsledkem je obluda, která nějakou dobu prostě startuje, než se všechny ty zbytečnosti natáhnou - většina jich není ani potřeba.

Chceš snad tvrdit, že to není pravda, že software "nebobtná" ?

Většina lidí asi nebude jako ty, a nedělá na 10 let starých mašinách, do stroje si kupují - třeba kvůli hrám - to nejnovější a jistě brzy přesunou svoje "rychlá" SATA SSD někam na méně exponované místo (třeba do kompu k babičce) a koupí si NVMe SSD. Tím se vracím k meritu své poznámky - vývoj v SSD je tak rychlý, že 10 let záruky je užitečná hodnota jen pro určitá speciální nasazení, protože morální životnost té věci je nicotná. 3 roky maximálně, pak se nevyplatí provozovat - protože počet portů v mašině je omezený, kapacita stopne násobně ... takže "super hyper ultra 10 let záruky SSD" za fůru peněz jde ze stroje ven.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ta velikost stranky mega neni tak mimo. "Pascal podporuje Int8" ma s javascriptem obrazky etc 1.2MB. Nicmene co se tech optimalizacnich nastroju tyce, tak na javascript maximalne vyhazet mezery, jinak se zmeni ve write-only.

A hlavni pricinou soucasne nenazranosti programu je skutecne tzv "agilní programování", tj. ze na prvnim miste stoji, aby to bylo rychle, na druhem aby se to dalo rychle zmenit kdyz si to zakaznik rozmysli a na tretim aby to delalo co zakaznich chce ... optimalizace nebo treba jen vyhazeni kodu ktery si zakaznik rozmyslel se na seznam obvykle nedostane.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo.

JS lze prohnat nástrojem - musel bych se podívat, co to vlastně používáme - který to probere a vykopne kód, co se nikdy zaručeně nepoužije. Taky to vyhází mezery a změní identifikátory na co nejkratší, čímž to zaroveň slouží jako obfuskace, Do jisté míry se to snáší dokonce s metaprogramováním. Je to pak samozřejmě úplně nečitelné, ale to nevadí, protože úpravy se stejně u zákazníka nedělají na ostré běžící verzi, ale na vývojové, která je v plném provedení. Podobné nástroje jsou pro styly.

Agilní programování je zkrátka mor. Jenže, při dnešní úrovni středního - i vyššího - managementu ve většině zákaznických firem to jinak v podstatě dělat nejde, protože zákazník není schopen uvažovat a spolupracovat při analýze. Každý takový pokus berou "managoři" jako pokus udělat z nich blby, protože to vždycky tak dopadne - ukáže se, že o chodu firmy a skutečných potřebách nevědí vůbec nic. Takže jediná, i když nejblbější, tak jedině průchodná cesta je pěkně za ručičku systémem pokus-omyl. Psychologicky je to pro nás vlastně výhodné, protože "managoři" se přímo účastní a mají pocit že jsou spoluautory - dokonce se stává, že požadují bokem prachy, "protože to naprogramovali sami" - a tak neřičí, když to při nasazení má určité mouchy. Výsledkem je samozřejmě - jak se dá čekat - obludný "rudý obr", vzniklý ad-hoc bez analýzy, plný zásadních logických chyb a blbostí, bez koncepce, záplatovaný a splácaný jak sněhová koule. V této fázi by se to mělo celé zamrazit, prohlásit jen za funkční model, udělat na základě toho analýzu a napsat to celé od základu znovu - ale na to nikdo nemá čas ani na to nedá peníze. Toť "agilní programování" ve zkratce. Opravdu geniální koncept.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Samotne agilni programovani rozhodne neni mor. Nicmene souhlasim ze popsany pristup je ve firmach bezny a manazeri jsou opravdu neskutecni blbci co se tyce schopnosti neco ridit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Agilní programování je zhovadilý leštěný prd, totální vypatlanost zcela hloupě nadbíhající všeobecné demenci.
Připomíná mi to stavbu mostu bez plánu a výpočtů, prostě rychle začít, aby investor "viděl" a každý krok s ním konzultovat minutu po minutě, ačkoliv o mostním stavitelství ví úplně kulové. Jak to pak může dopadnout ?

Jiná věc je, že technologie, vyvinuté a používané pro tuto šílenost, jsou moc pěkné. Třeba všechny možné RAD vývojové systémy, ve webech např. RoR, ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jenomže uživatele nezajímá jak je to udělané, jeho zajímá jenom to co se děje na monitoru. Jeho zajímá že to startuje rychle (a mimochodem na plotnách to takhle rychle v životě nestartne i při sebevětším cachování). Prostě SATA SSD jsou natolik dobré, že aby se začlo u nových PC masově přecházet na NVMe, muselo by to vycházet cenově zhruba nastejno, dneska je na NVMe značně vyšší cena (nejde jen o to, že je dražší SSD, on je i celkem výrazně dražší MB který s NVMe korentně umí pracovat). O upgradech se radši ani zezmiňuju. Vem si, že dneska si pořád ještě hromada lidí kupuje PC/NB s plotnovými disky na systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVMe jde cenově dolů a PCIe M.2 adaptér stojí 500 Kč. Do roka v novém lepším železe nic jiného nebude. Spotřebák se zárukou 10 let je při dnešním rychlém vývoji mimo mísu.

Přesně tak, uživatele zajímá, jak rychlé to všechno je. Takže zatímco před 10-ti lety se muselo všechno psát pořádně v C/C++ a optimalizovat, dnes to uživatelům vyhoví mizerně napsané v Javě nebo .NET, obojí roste jak rakovina. A zítra to bude v Pythonu nebo JavaScriptu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze tvrdenie, ze SW je stale horsie optimalizovany je stale opakovane klise, ktore vseobecne neplati od dob Windows 7 + nastupu netbookov a tabletov.

Kazdy Windows od svojho vzniku bol vyrazne narocnejsi na HW, skoncilo to Vistou. 7micky su menej narocne ako Vista, 8/10 su menej ako 7micky. Podobne keby ste dnes porovnal Office 2007 a Office 2013, asi by nevyslo, ze 2013 su vyrazne narocnejsie na RAM, CPU alebo vyrazne pomalsie startuju. Tipnem si, ze skor opak by bol pravdou. MS jednoducho musel optimalizovat OS aj Office tak aby bezal dostatocne na Atome s 1GB Ram. Visual Studio 2015 bezi rychlejsie ako 2010.

Jasne ze kopec SW je narocnejsieho, ale preto, ze od toho viac cakame, nie preto, ze by bol SW horsie optimalizovany. Chceme v hrach dokonalejsiu grafiku, chceme zobrazovat video vo vyzsom rozliseni, fotime do vyssieho rozlisenia atd.

Pohybujem sa vo svete vyvoja SW, mozem povedat, ze dnesne vyvojove prostriedky umoznuju daleko lepsiu optimalizaciu na viac threadov, kompilatory generuju mensi a rychlejsi kod.

Ak by ste hru z 1993 prehnali cez dnesne kompilatory, tak by binarka mohla by mozno az o 50% mensia a/alebo (zalezi podla optimalizacie) mohla by bezat o 5-30% rychlejsie. (Borland c++ 3.1 vs dnesne gcc/icc)

Samozrejme samostatna kapitola su webove stranky, ktore bobtnaju.

Ak by sme si zobrali dlhodobejsi trend, je jasne, ze tvrdnie je pravdive - v 1994 na PC s Windows 3.11 a CorelDraw bezal podobne dobre ako na dnesnom PC podobny SW. Ale aj tak problem zorvnania je, ze v 1994 sa tak jednoducho nerobili tak velke plagaty (ide skor o data) ako dnes zvladne atomovy hybrid a v tom Corel Drawe chybali nastroje ktore su dnes bezne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows co se tyce optimalizace jsou na tom opravdu lepe, u Office to rozhodne naplati a 2013/2016 ve srovnani s 2007 v mnoha ohledech prohraji. On je taky rozdil cca 1CD instalacka s plnym DVD kdovi ceho.

Dalsi vec je jak kdo k optimalizacim pristupuje. Verim ze OS, drivery a dalsi core veci jsou dnes mnohem lepe optimalizovane nez driv, ale u koncoveho SW je tomu presne naopak. Bezny SW ve firmach a webove stranky dnes dela kazdy patlalista a tomu odpovida i vysledek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stara znama vec. SW zaostava za vyvojom HW. Nakolko na HW si kazdy detailne posvieti a urobi kauzu z kazdej vykonovej drobnosti. Zato SW je prakticky nemeratelne, ake prasaciny tam su. A vsetko vykon sa potom nahana HW, lebo bohuzial kupit HW je vacsinou lacnejsie, ako platit programatora. Bohuzial.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mam viacero podla teba predrazenych "spolahlivych" SSD a NVMe ako upgrade je mi ukradnute. Preco? Lebo to nepotrebujem. Nemam ako vyuzit SSD naplno ani teraz. Jendoducho nemam data, ktore by som presuval z/na SSD aby ma tych +-500MB/s limitovalo. Dokonca ma nijako nelimituje ani moje prve SSD, ktore ma citanie 210MB/s a zapis len 70MB/s(80GB Intel G2). Ak aj niekedy narazim na limit, tak pockat sekundu navyse ma nezabije, lebo si to ani nevsimnem.

Takto na tom je podla mna minimalne 99% beznych ludi vlastniacich SSD. Nemaju dovod na upgrade ak im kapacita aktualneho SSD postacuje.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

:-)
A Davidu Ježkovi stačí 32GB navždy, více je plýtvání.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

NVMe má i další příjemné vlastnosti, které ahci nenabídne. Třeba 5x nižší latence. Není potřeba přenášet velká data, tohle se totiž projeví i při čtení malých souborů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

5x nižších latencí si nikdo nevšimne. Pokud např. budete potřebovat přečíst 100 malých souborů z HDD s latencí 10ms, zabere to 1 sekundu, SSD s latencí 0,1ms to zvládne za 10 ms, NVMe s latencí 0,02ms za pouhé 2 ms. Zrychlení oproti SSD pouhých 8 ms.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já si toho teda všimnu rozhodně, protože třeba takovej boost má přes 11 tisíc souborů a to je jenom jedna z mnoha knihoven. Při prohlížení porna na webu to samozřejmě poznat nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda - v současných mašinách nikdo SSD upgradovat nebude. Jednak SATA SSD je natolik rychlé a výkonnostní špunty jsou jinde, že přechod na NVMe je subjektivně špatně rozeznatelný (ano, v benchmarku to poznat jde a to tak že hodně, ale my nepracujeme v benchmarku). Za druhé - osadit takové SSD do stávajících mašin (kromě hi-endu, tam to jde) je v podstatě nereálné - m.2 to nemá a z PCIe karty v NVMe režimu obvykle bývají těžké problémy s bootováním.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Patriot SSD s Phison řadičem? Ne děkuji nechci, radši Samsung 950 Pro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pouzivej 15 let stary software a pojede ti to jak z praku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.