Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paulu Allenovi se zatím žaloba na velké společnosti pro porušování patentů nedaří

Stojí mu to za to, dělat ze sebe patentového trola, nebo spíš trotla...?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mu už jde jen o princip.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že vyhraje. Pak se totiž ukáže, jak velkou blbostí jsou patenty. A pak se konečně možná hnou ledy a něco se změní.
Zdar Max

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

patenty jsou blbostí pokud budeme žít ve světě kde já mám krávy a druhy prasata. Já mu dám mléko, on mě zase maso...
Ve světě kde každý musíme vydělávat love to své opodstatnění má.
Nicméně co se týče USA, kde si mohu nechat patentovat i postup čůrání, tam by jaksi jistá reforma neuškodila...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

patenty jsou feudální relikt ... a spolu s kopírovacím monopolem a daní ze zisku (fyzickych osob) jsou největší brzdou pokroku ... s takovou owermind soudruzinikdy nevybudujeme :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel si nevidíš do huby.
Pochop, že existují věci, které je složité a nákladné(někdy extrémně) vyzkoumat a dát do použitelné podoby, ale současně je jednoduché/levné je zkopírovat a vyrobit. V případě neexistence patentů, které zajišťují návratnost investice, by jen sebevražedný člověk se pouštěl do jejich zkoumání/investoval do nich - přeloženo velká většina z nich by nebyla.
Vcelku ti můžu garantovat, že bez nich bys teď neseděl u počítače(ne, že by neexistoval, ale šel by do něj jen nepatrný zlomek investic).
Patenty nejsou dokonalé a určitě si zaslouží diskuzi o délce a o tom co by mělo být možno patentovat. Ale pro pokrok jsou nenahraditelné - bez nich by prostě spousta výzkumů neproběhla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je jasne ze nejaka forma ochrany je potrebna,mala by ale fungovat tak,aby naozaj chranila,a nie iba umoznovala "zalovat s cielom zisku" kazdemu idiotovi ktory ma dobreho copyrightoveho pravnika.

skratka,patenty uz davno stratili svoju povodnu rolu a zmysel,a momentalne iba sposobuju problemy tym ktori chcu aj nieco dosiahnut,a vdaka nim mozu existovat armady prizivnikov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patenty asi ano, ale na rozumnou dobu (ne - pokud se nepletu - 10 + případně dalších 10 let) a rozhodně ne úchylnosti typu softwarové patenty, protože to je už z podstaty blbost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale mezi patenty a softwarovými patenty NENÍ v dnešní době rozdíl. Obojí je výsledek nějakého nápadu a velkého množství práce.
Krásný příklad je takový hardware. Hardware se dnes programuje na počítači(doslova! píšou se řádky kódu popisující výsledný hw) stejně jako programy. Podobně ve strojírenství, farmacii,... - výsledek a to co se patentuje je postup a nějaká data(v podstatě program).
Bohužel spousta lidí má stejný problém jako měli kdysi komunisti - nevidí skutečnou hodnotu věcí, které nejsou hmatatelné.

Problém stále vidím jen v systému odměňování a délce patentu. IMHO patent by měl skončit ve chvíli, kdy se majiteli vrátí x-násobek(třeba 10) toho, co do něj vložil - tedy peněz a hlavně času(zase oceněném finančně). Samozřejmě s tím, že kdyby třeba po x letech(např. 3) toho nebylo dosaženo, tak by i v tom případě patent propadl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, mezi nimi je sakra velký rozdíl. A na USA je krásně vidět, kam SW patenty vedou a za co všechno můžou (živý lidi, který nic nevymysleli, brzdí vývoj, dělý svět na USA a zbytek).
A ten poslední odstavec už jen ukazuje, jaká jsi naivka.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsi, že je "sakra velký rozdíl", ale neřekl jsi v čem(pouč mě - třeba s tím hw).
Co se týká USA, případy které jsem četl naznačují jen špatně nastavenou hranici co jde a co by nemělo jít patentovat. Navíc pokud se to dostane před soud, tak skoro nikdy vychcánkové s patentovaným kolem neuspějí. Tzn nejde jen o zaregistrování patentu, ale taky o to aby obstál před soudem.
Jinak USA jsou zdaleka největším výrobcem software - to jde samo o sobě proti teorii o brždění softwarovými patenty.
Ale samozřejmě všechno se lidé pokouší zneužít, když jde o peníze a některým se to i povede. Bohužel potom jsou i lidé(imho mezi nimi i autoři zde na diit), kteří tendenčně vidí jen případy zneužití a odmítají vidět tu drtivou většinu případů, kdy to slouží zamýšlenému účelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by mně zajímalo, co by jsi chtěl na SW patentovat? To, jakým způsobem vykreslíš okno? Nějaký algorytmus? Nebo způsob pojmenování menu, rozvržení gui programu? Problém je v tom, že obyčejný člověk, ač třeba napíše komplet sám vlastní program, tak už může porušovat x patentů, některé dokonce i vymahatelné. A pokud mají programy úspěch, tak vlastníci patentu jen čekají, až se danný program rozšíří mnohem víc a pak ho teprve vymáhají, aby nato vydělali co nejvíce.
Ve světě SW se může jedna věc vymyslet 100x, jen jeden člověk pak bere many od ostatních a přitom tomu dali všichni stejnou energii.
SW se nedá okopírovat (pokud to majítel nedovolí, tzn. neuvolní zdrojové kody), kdežto HW ano.
Je správné licencovat produkty jako celek a vydělávat na tom many, ale není správné si patentovat dílčí součásti, protože jsou prostě příliš obecné. SW není jak HW.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Háček je v tom, že na světě není jen hrstka obřích korporací, které se k tomu soudu nebojí jít. Zapomínáš na stovky tisíc malých a středních firem, které přijdou s vlastním nápadem, zrealizují ho, a než se stihnou dostat aspoň na nulu, přistane jim na stole žádost o výpalné od nějakého patentového trolla na základě tak vágního patentu, že pod ním může být prakticky cokoliv (a klidně ten patent může být neobhajitelný u soudu). Taková firma se nebude soudit, protože i kdyby vyhrála, tak prostě zkrachuje. V dnešní době jsou patenty už jen jaderný arzenál pro obří korporace, aby si udržely dominantní pozici na trhu a mohly kdykoliv zlikvidovat malou konkurenci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový pocit, zda jsi vůbec pochopil, že nejde o patenty, ale o softwarové patenty, které jsou jen v USA.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.