Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PC-BSD mění název na TrueOS a zavádí změny oproti FreeBSD

Upřímně nerozumím trendům vyhazovat osvědčené a jednoduché nástroje v případech, kde to opravdu není nezbytně nutné. Zálohování a ovládání paskových knihoven mt status, erase a rewind, v kombinaci s cpio, tar, dump & restore pohodlné rozhodně nebylo (uvádím zcela účelně tento zastaralý způsob), ale proč nahrazovat srozumitelné a jednoduché nástroje jako sysinstall. S lehkostí dokázal směrovat žačátečníka k první instalaci, odkázal na handbook i přehledně dokumentovaný konfigurační soubor generického jádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PC-BSD jsem pred casem (cca. dva roky zpet) radne ozkousel a zjistil jsem, ze je na urovni linuxu cca. rok 2005, pritom to ma byt distro hlavne pro desktop. No mozna pro nejake zanicene fandy BSDecka, jinak nevim, kdo by to dobrovolne pouzival.
Jestli se zmenou nazvu prijde i prechod do dospelosti, tak by to bylo dobre, ale obavam se, ze takovy support (pocty vyvojaru), aby se to chytalo proti aktualnim Windows 10 nebo Ubuntu 16.04 atd. to jednoduse nema a jen tak mit nebude.
Takze jasne FreeBSD a dalsi BSD systemy vyuziti maji a mit budou, od serveru pocinaje az k jednoucelovym krabickam routery, nasy ... konce. Ale na desktop to neni a neverim v tomto ani TrueOS.
Nicmene uvidim, jestli casem nevyzkousim na virtualce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle obskurni systemy typu linux jsou pro 96% uzivatelu uplne nanic a jejich pripadne pouzivani na desktopu zcela mimo jakoukoliv realitu. Zlaty winXP. Ano maji spoustu chyb - ne ze ne. Ale pak jsou tu uz jen same vyhody.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuj jedinnou vyhodu proc dnes pouzivat WinXP, teda system bez podpory a s moznosti pruniku nekterou bezpecnostni dirou, ktera uz zustane bez opravy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pokud něčí potřeba končí u bezpečného počítače do kterého mu nikdo nevnikne tak ano. XP nejsou ideální volbou. Nicméně bylo to myšleno že lepší winXP než jakýkoliv Linux na desktop. Samozřejmě to neznamená že nejdou ještě lépe použít jiné Win. No a ta výhoda je v tom že na windows pustíte prostě cokoliv si vzpomenete a relativně bez problémů. Seženete programy všude. Poradí Vám každý.... stačí? Na Linux neexistuje jediný program který by v lepší variantě neexistoval na windows. I blbý software na těžbu bitcoinů je milionkrát lepší, vymakanější, stabilnější a hlavně výkonnější na windows než na linuxu. O skutečných praktických programech vůbec nemluvě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"No a ta výhoda je v tom že na windows pustíte prostě cokoliv si vzpomenete a relativně bez problémů."

Chacha. Tak to si asi vzpomínám na úplně jiné věci. Třeba jak velký problém bylo sehnat pro Windows funkční kompilátory Lispu s podporou vláken. A hromady knihoven, atd. Octave pro Windows je taky druhá liga co do podpory, atd. atd.

Na spektru uživatelů od pařanů po techniky jsou totiž někteří lidé blíže spíš technikům než pařanům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Panáček neumí číst, nebo si snad opravdu myslí že 96% uživatelů desktopu o kterých zde byla řeč potřebuje něco jako kompilátor Lispu a pod.? Já myslím že ani omylem. To možná spadá právě pro ty 4 zbývající procenta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Panáček si je docela dobře vědom, že kritika např. MS Excelu v tom smyslu, že "90 % funkcí stejně žádný uživatel nikdy nevyužije", je často kontrována poznatkem, že těch 10 % využívaných funkcí je bohužel pro každého něco úplně jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna ta instalace programů mi na Linuxu přijde mnohem jednodušší, než na Windows XP.

Jako BFU chci na Windows XP instalovat program XYZ, který je k dispozici pro Windows XP:
1. Google, zadám název programu
2. Z hromady stránek si vyberu tu, která nejspíš vede na správný web.
3. Jakou mám verzi Windows? A mám zvolit 32- nebo 64-bitovou verzi?
4. Odkliknout reklamu, stáhnout instalátor.
5. Spustit instalátor, (stáhl jsem instalátor pro špatný systém- goto 3.), další, souhlasím, další, další, další, dokončit.
6. Hurá, mám ten program. A kromě toho se mi přenastavil prohlížeč a nainstaloval ještě další program a doplňky prohlížeče, které jsem nechtěl.

Jako BFU chci v Ubuntu instalovat program XYZ, který je k dispozici pro Ubuntu:
1. Centrum softwaru, zadám název programu.
2. Zvolím ve výsledcích položku a kliknu na Nainstalovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na linuxu spustim na colkoliv si vzpomenu a bez problemu, programy sezenu v centru softwaru, shanet je po vsech certech bych fakt nechtel. Uplne v nejhorsim pripade existuje program PlayOnLinux, ktery ti jednoduse umozni pouzivat i programy pro Windows pod linuxem (WINE).
Kolik BFU bude na desktopu tezit bitcoiny? :-D
Kdepak never na pohadky, pro bezneho uzivatele je linux (Ubuntu, Mint) lepsi volbou nez Windows XP, samozrejme nemluvime o Windows 7 a vyssich, protoze hodne BFU chce hry a ty DX10/11/12 na linuxu nebezi, ale na WinXP taky ne, proto jsem se ptal na to srovnani prave s XPeckama.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi zase vyzkousim...
Posledni trochu dlouhodobejsi pokusy s rozpracovanou verzi 11 skoncily z ruznych duvodu ve prospech FreeBSD, i kdyz ta instalace do pouzitelneho grafickeho prostredi je oproti PCBSD zdlouhavejsi.

Na desktop zadny problem, vse je jen otazka potreb a priorit.
Velke casti populace stejne staci jen xichtokniha, email pres webove rozhrani a jutub, obcas mp3 a film, takze i z tohoto pohledu pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.