Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PC-BSD v budoucnu jen se ZFS a v 64bit verzi

PC-BSD 9 logo 2013
Projekt uživatelsky přívětivé variace na FreeBSD nabírá zajímavý směr. Tvůrci se rozhodli pro dvě poměrně kontroverzní věci...

První z nich je chystané nasazení souborového systému ZFS (vytvořeného v Sunu, později koupeného Oraclem) jako primárního a hlavního v PC-BSD. To vyžaduje několik kroků, včetně přechodu na bootloader Grub, který ZFS podporuje. Další součástí tohoto přechodu ale bude podle všeho i odstavení i386 verze, jelikož se dle tvůrců píše 21. století a navíc ZFS a jiné věci běží dobře jen na 64bitové architektuře.

Jedním z důvodů je i to, že ladit PC-BSD i pro 32 bitů je časově poměrně náročné a za PC-BSD zkrátka stojí příliš málo lidí. To vše v situaci, kdy i386 verzi používá stále méně lidí a stále více systémů nasazuje 64bitovou verzi. V budoucnu tedy dojde k opuštění i386 verze a PC-BSD/TrueOS bude nabízet pouze amd64, první takovou verzí bude 9.2.

Kromě toho tvůrci opět nabádají k testování rolling release modelu aktualizací, s nímž experimentují nyní v rámci verzí 9.0 a 9.1. Příští týden máme čekat nové ISO obrazy s Grubem.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PC-BSD v budoucnu jen se ZFS a v 64bit verzi

Žádné komentáře.