Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PC Power & Cooling uvádí 760W Silencer klasické konstrukce

Nemám rád předsudky, takže když se ten 8cm fan projeví jako lepší nebo stejně dobrý jako větší větráky konkurence, tak nemám problém. Bude to mít dost těžké, protože Enermax Pro87+ se svojí perfektní regulací kvalitního 139mm větráku, je poslední hřebík do rakve pro pasivně chlazené zdroje - tyto zdroje slyší jen netopýr a svými parametry a chlazením vnitřku skříně (např. pasivně chlazeného cpu) ty pasivně chlazené zdroje doslova drtí.

Dalším konkurentem je gold Seasonic X series, co má bohužel modulární kabely i ty, kde je to zcela zbytečné a jen vznikne přechodový odpor. Dále někomu může vadit, že zdroj svůj větrák dokáže úplně vypnout a tím pádem způsobit přehřívání pasivně chlazeného CPU. IMHO je lepší řešení enermaxu v podobě neslyšných ultranízkých otáček než spínání z nulových otáček u seasonicu a obojí je lepší než jakýkoliv pasivní zdroj. Vyšší procento reklamací a menší životnost u pasivních zdrojů nezmění ani ten nový pasivní Gold seasonic 460W za nehorázných 3500Kč, když lepší Enermax Pro87+ 500W stojí 3200Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím, že dnes, v době 80+Gold zdrojů to má PC P&C těžké, to je naprostá pravda. Pokud je konstrukce se 120-140mm ventilátorem takto VYSOCE efektivní (zejména ty nové DC/DC designy) a současně je dobře navržené žebroví a kvalitní ložiska ventilátoru, pak je 80mm opravdu jen o nostalgii - resp může být nejhůře stejně dobré (tj neslyšitelné), nebo horší - a to by byla otázka testu při vysokých zátěžích (řekněme přesahujících 50% výkonu zdroje, protože když se podíváš na naše testy VGA, prakticky jen SLI/CF konfigurace jdou přes 450W hranici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja mam odber za studena na maxime 444W a to nemam SLI/CF, predpokladam ze za plno vyhriatych podmienok ten odber stupne aspon na 460-470W a to nemam ani nejaky hiend obycajny Q9550@3.4GHz a 4870@800/1000, vsetko vodou chladene, merak je na vstupe do zdroja. testovane cez OCCT, jediny soft co poznam, co ma najvacsiu zataz na vsetko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O jaky zdroj se jedna? jakou ma ucinnost? 470W prikon muze s 80% ucinnosti delat 376W vykon. Na to by se dal pouzit i zminovany pasivni zdroj od Seasonicu, ale uz by to bylo na hrane :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Enermax Galaxy EGX850EWL 850W, ucinnost 82-85%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten je vedeny na www.80plus.org jako 80plus Standard. Na 115V dosahl ucinnosti 80.11%, 83.37% a 80.61%. Pro 230V neni uroven Standard definovana. Jen Bronze a vyssi.

Kdyz bychom brali 83% ucinnost, tak by spotreba komponent mohla delat 390W. Na to by mel stacit i levnejsi 400W pasivni Seasonic.

Na druhou stranu pri takove spotrebe (u vzduchem chlazeneho PC) pozbyva pasivni zdroj smysl. 390W se v bedne prilis tise neuchladi. Mozna s tim vodnikem to bude tissi a mohl by se pasivni zdroj vyplatit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Seasonic X-460FL se da sehnat od 3300kc a levnejsi kolega X-400FL za 2900Kc. Seasonic na ne poskytuje 5 letou zaruku. Podle me to jsou zdatni konkurenti a era pouzitelnych pasivnich zdroju timto prave zacina. Dosud mely takove zdroje malou ucinnost a i pres mohutne pasivy byl problem s jejich chlazenim.

Kdyz clovek nepotrebuje mit zacpanou bednu v nejakem kusu nabytku, tak se pasivni chlazeni zdroje, procesoru i grafiky da realizovat bez vetsi financni narocnosti takoveho reseni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má člověk pasivně chlazený CPU, GPU a nemá jediný systémový větrák, tak je rozhodně lepší volbou nízkootáčkový větrák ve zdroji, který je umístěn v klasické pozici nad základní deskou. Ono i vodou chlazené PC nějaký ten větrák pro symbolický průvan mají a má to svůj důvod. Jeden vhodně umístěný neslyšný větrák dokáže srazit teploty a prodloužit životnost dost výrazně.

Záleží o jak výkonném PC se bavíme, ale předpokládám, že 460W ani 400W PSU si člověk nekupuje pro Atoma. Zacpaná bedna v nábytku nemusí být jediným důvodem - někdo nechce mít šásko jako řešeto a chce mít perforace jen vepředu a vzadu, třeba kvůli prachu a to je pak ten větrák ve zdroji co se občas dokáže úplně vypnout nebo běží na 330 ot./min vhodný doplněk. Když jsou ty větráky na takových otáčkách neslyšný, tak nevidím důvod se jim bránit a tvrdohlavě trvat na PC bez jediného větráčku - připadá mi to jako hloupé pozérství.

„When you put your ear close to a unit you will be able to hear a very light hum under full load but that's about it. Under lower loads you will never hear the fan and this makes these units"

Takže při plné zátěži musíš mít ucho pár cm od zdroje abys vůbec něco slyšel a při nižší už neslyšíš nic v jakékoliv vzdálenosti. Zdroj má většina lidí minimálně 80cm od ucha, takže proč mám kupovat pasivní zdroj s horšími proudovými parametry a horším chlazením vnitřku pasivně chlazeného PC?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nizkootackove vetraky jsou potreba tam, kde jsou nedostatecne pasivni bloky. Je pravda, ze kdyz jde vyrobce desky za co nejnizsi cenou, tak setri kazdy gram hliniku, ale kdyz clovek hleda, dobre chlazenou pasivni desku najde. A kdyz ne, tak se daji sehnat ruzne nahradni chladice na cipset nebo na regulatory napeti. Jine veci se na desce neprehrivaji. Kdejake levne desky ofukovane malou vrtulkou od procesoru se prehrivaji spis nez dostatecne dimenzovane drazsi desky s pasivnim chlazenim.

"nevidím důvod se jim bránit a tvrdohlavě trvat na PC bez jediného větráčku - připadá mi to jako hloupé pozérství."
- Uz jsem videl nekolik spalenych PC kvuli zadreni vetraku ve zdroji nebo zaneseni aktivniho chladice na CPU a GPU (i kdyz tam se PC vetsinou vypne nebo podtaktuje). Pasivni maji vyhodu, ze se nezanasi, nezadiraji, casem se nestavaji hlucnejsi a pri restartu PC se neroztoci na plne otacky :)

330 otacek je velmi pekna hodnota na vetrak ve zdroji. Pro PC s vetsi spotrebou to je urcite nutnost. Provozuju podvoltovany Athlon X4 3,1GHz, Asus 890GX, SSD a celkova spotreba pri vytizeni 110W. Na to neni nutne potreba aktivni zdroj. Vsechny komponenty se zvladaji chladit pasivne. Pasivni zdroj by se dal uvazovat pro PC se spotrebou tak do 150-160W. Pak uz to chce treba zminovany Enermax PRO87+ 500W Gold s 330ot. vetrakem. Cena v alze je 3300Kc. To neni zrovna malo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.