Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCI SIG řeší požadavek na novou revizi 16-pin konektoru

Až na to, že to problém aj pre Intel a jeho serveróvú GPGPU MAX

Intel předbíhá AMD, představil Max Series: Ponte Vecchio a Xeony Sapphire Rapids
před 22 hodinami
Všimněte si, že formulací „produkty Max Series jsou chystané na leden 2023“
dále „Intel dodává blady s Max Series GPU“
https://diit.cz/clanek/intel-predstavil-max-series-ponte-vecchio-xeony-s...

Intel Data Center Max GPU Embraces 16-pin Power Connector
published 1 day ago

Ponte Vecchio jumping on the 16-pin bandwagon
Those cards will follow the latest fashion and come equipped with the 12VHPWR power connector.

Is it turns out, the graphics card relies on an auxiliary PCIe 5.0 power connector, according to an Intel video.

“Let’s hope those datacenter experts know better how to insert that 12VHPWR adapter correctly.”
https://www.tomshardware.com/news/intel-data-center-max-gpu-embraces-16-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, tak snad navrhnou dostatečně dimenzované spoje.
Tak trochu štěstí v neštěstí (z pohledu napájezího zdroje) je, že dnes se používá modulární kabeláž a k většině zdrojů bude stačit dodat jeden nový kabel mezi kartu a zdroj.
U těch grafik, co jsou vyrobené to je průkak, který znamená vyměnit konektor na desce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a stejně to pustili na trh. To je fakt DILETANTSTVÍ.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Jako umět vyrobit grafickou kartu ale nezvladnout udělat konektor na napájení je opravdu smutné, to se mohli zeptat napr. někoho z vyvoje napájecí kaskady jestli by jim o pauze nenavrhnl napajeci konektor :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD je musí s těmi dvěma starými osmipiny na 7900 vysloveně s.át.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD z toho vyleze jako vítěz :) Výkon slušnej, frekvence blíž optimu, kdo si to chce přetaktovat, tak může...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná příběh amerického opičího kosmonauta Enosa.
Američané postavili raketu jako kráva, vesmírnou kapsli s podporou života a schopností návratu.
Uvnitř seděl šimpanz Enos. Jeho úkolem bylo plnit jednoduché úkoly. Splnil, dostal banán. Nesplnil, dostal šok.
Jenže tohle nefungovalo. Ať Enos udělal cokoli, dostal elektrický šok. Dostal jich snad 33 za sebou.

Enos byl pěkně naštvaný, když ho žabí muži vytahovali z kapsle. Byl agresivní, kopal, škrábal, kousal, a do konce života tak prý reagoval, kdykoli viděl sedadlo pilota.

Všechno fungovalo (relativně) bezchybně. Raketa dosáhla orbity, podpora života fungovala, autopilot fungoval, přistání fungovalo... neskutečně komplikované spojení mnoha funkčních celků dohromady dělalo, co mělo. Ale ten stroj, co měl testovat opičáka, nefungoval správně...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

súhlasím a z majiteľov RTX 4090 urobili beta-testerov, ktorý určia presnú poruchovosť na vzorke až 100 000 kusov (AD102)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existující implementace by mohli vyřešit změnou specifikace 12VHPWR z 600W na 300W, nakonec dle 4090-fans snížení TDP na výkon nemá prakticky vliv.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To nejde, to by ztratili privilegium byt nejlepsi ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pretože to na výkon nemá vplyv tak nechápem načo to tak nahonili. LOL
No a ak podvoltuješ amd tak to na výkon vplyv mat nebude a spotreba bude ako u strednej triedy. No a teraz čo na to zelení mužíčci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vyeskalovalo poměrně rychle. :-D
Jak jsem už psal, konektůrek má jasně problémy s už polovičními proudy, které by měl zvládat a na hranici svých možností už hoří.

Tak hlavně nezapomeňte kupovat rovnáky na vohejbáky. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten konektor testovali s 4090 přenastavenou na 600W a nic se nedělo, ne není to konektorem.

Kdyby to bylo konektorem tak se to projevilo už na 3090ti která dokonce skrz ten konektor tahá mnohem větší špičkové proudy a i průměrnou spotřebu má vyšší. Zajímavé že teda není ani jeden případ.

Tipuju že to je touhou po co nejlevnější výrobě adaptéru - sice nechají pinům tloušťku plechu podle specifikace, ale pak dál už dají tloušťku papíru aby se ušetřila měď, což prostě nestačí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože na 3090Ti to byl jinej konektor, neměl ty piny na detekci příkonu a hlavně byl na té kartě zešikma, takže nebylo nutné ten kabel moc ohýbat a lámat, čili zvyšovat přechodový odpor mezi piny konektoru a protikusem...je to nejenom elektricky, ale i mechanicky špatně nadimenzovanej konektor...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady je spousta těch kabelů bez problému kde se nic neděje, u těch problémových se jim to projevilo v podstatě hned co po sestavení PC více zatížili GPU.

Na gamer's Nexus např zkoušeli několik těch adaptéru naschvál různě poohýbat, některé "zalomit", u jednoho i odřízli kus plastu a roztahali kabely od sebe.
Přesto ani u jednoho se jim nepovedlo dosáhnout tavení, akorát lehce zvýšené teploty u těch extrémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Testovat můžeš jak chceš, ale reálný (nekontrolovaný) provoz je vždycky něco jiného. A tenhle konektor jednoduše nesplňuje poka-yoke. Nejde dobře zasunout, je příliš subtilní ve vztahu k silám které na něj působí (zapojování/odpojování, ohyb a váha kabelů) a celé to je v nekontrolovatelném prostředí haluz za haluzí.

Tvá domněnka o pinech je nesmyslná. Ty se vyrábí z jednoho materiálu a právě naopak, pokud dojde k snížení tloušťky obrobením při ohybu do tvaru pinu, tak to bude přesně v těch dutinkách, nikoli na pájecích padech, které jsou jen vystřiženy a dále se s nimi nepracuje (naopak slouží jako úchyt při dalším ohýbání do výsledného tvaru.) Navíc si myslím, že piny nejsou z mědi, ale povrchově upraveného ocelového plechu. Měď je příliš měkká a málo pružná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé teda že ten "špatný návrh konektoru" v nekontrolovaném provozu se u žravější 3090ti neprojevil vůbec a jinak to jsou jen desítky případů z desetitisíců prodaných 4090tek.

Kdyby celkově ten konektor byl špatný tak by to touhle dobou už byly minimálně stovky.

Sakra však ten konektor schválilo několik společností dohromady na základě souhlasů s inženýry že to je OK, tohle není produkt dotlačený marketingem k co nejdrivejsimu vydání.
Ale chápu, lidi na internetových diskuzích jsou samozřejmě co se týče elektrotechniky chytřejší než inženýři s vysokým vzděláním a letitými praxemi :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na to, že ten konektor existoval už době RTX 3xxx?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi existoval když ho 3090ti využívá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše to bude novější edice, která ho využívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by byly na trhu 3090Ti využívající přímo 8piny PCIe. I FE model zmiňuje 3xPCIe8pin adaptér či PCIe5.0 kabel (asi míněn 12VHPWR 450W).
https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3090-3...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak narozdíl od všeobecné škodolibosti tady a jásání nad tím, jak NVidia něco zvorala, já mám jiné pocity. Jistě NVidia to podělala a řada RTX 4000 navíc předražená, je díky nepodařeným konektorům odepsaná. Ale má otázka a odpověď neznáme nikdo, je, dokáže AMD této neobvyklé situace využít? Dokáže se konečně AMD opíchnout díky chybě NVidie v grafikách ode dna a navýšit svůj podíl na trhu? Budou Radeony RX 7000 tak dobré, jak hardwarově, tak po stránce ovladačů, že to bude stačit k tomu, aby šly Radeony na dračku a bude jich vůbec AMD mít vyrobený dostatek tak, aby uspokojili poptávku?

Nevíme, ale pokud se to ani tentokrát AMDečku nepovede, tak jsou to fakt amatéři, protože NVidia tak často chyby nedělá a AMD má tak jedinečnou šanci !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že tvůj závěr je správný. Odepsat celou řadu RTX 4000 je dle mého názoru poměrně předčasné. V první řadě by bylo dobré vědět, jestli jdou ty konektory do kopru při továrním nebo uživatelském nastavení. Jsem si vědom, že NV nabízí možnost nastavit až 600W, i toho, že jimi použité konektory nezvládnou to, nač mají být navrženy. Ale skoro bych se vsadil, že půjde o situace, kdy byla karta nastavená na TDP 600W. Proto se stejný průšvih na nižších modelech konat nebude a skalní fanoušci NV třeba i uznají, že tohle firma podělala, ale u modelů 4080 / 4070 / 4060 se to opakovat nebude. A tak z toho nevznikne to, co popisuješ a pojede se v klidu dál. NV nepoškodily v minulosti ani nepravdivé specifikace, ani zajímavé grafy.

Jinak souhlasím s Davidem, že je diletantství, že to pustili na trh... no, mezi námi, za vrchol diletantství považuji především to, že vůbec někoho napadne možnost kartu pro PC s takovým příkonem vyrobit. Nerad bych se dočkal kilowattových zdrojů v mainstreamu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony se na netu objevují zprávy, že ten konektor nedává ani 300W. Prostě 2x 8PIN je masivnejší řešení než ten 16PIN a fyziku neobelstíš.
Takže 16PIN konektor = problém. Spotřeba Lovelace = problém. Ceny čipů Lovelace = problém. Zdánlivě je na straně NVidie lepší výkon, ale uvidíme až nezávislé zdroje přijdou s porovnáním výkonu s vypnutým RT a DLSS, aby se náhodou nestalo, že i ten výkon bude problém.

To, že NVidii nepoškodily v minulosti jiné kauzy, nebyla zásluha NVidie, ale neschopné konkurence. Proto říkám, teď dostala konkurence zase šanci s tím něco dělat a je jen na nich, jestli to zvládnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problem je ze amd si nesahne vykonem na 4090, takze nvidioti budou furt mlit nvidia je nejvykonejsi a tenhle buzz se propada i do nizsich segmentu ikdyz to neni pravda, 4080 mohla bejt krasna karta za 700$ ale kdo by potom kupoval ampere a 4090 za 1500 ze jo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím ti, jak to myslíš a s tou myšlenkou víceméně souhlasím. Jen si prostě nemyslím, že to bude mít nějaký negativní dopad na zbytek řady GTX 4000. Je prostě potřeba brát v potaz sílu značky. Když zesloní něco Apple, tak ho jeho zákazníci ve většině hájí. Podobné je to u GeForce. I přes některé celkem závažné kauzy k žádnému zemětřesení nedošlo (myslím pokles zájmu zákazníků) a nevěřím, že teď tomu bude jinak. Tohle pokřivené fanouškovství je, optikou pragmatika, až diagnózou. Navzdory průšvihu s napájecím konektorem jsem si poměrně jistý, že se GTX 4080 a 4070 budou prodávat velmi dobře. I kdyby RX 7900XTX (bo jak se bude jmenovat) byla s 4080 výkonově srovnatelná. Sám zmiňuješ období mizernosti AMD a jejich grafik. Nenapraví si jméno za dvě, tři generace. To bude trvat zásadně déle a nesmí škobrtat, jako u generace RX 5000, kdy de facto vynechali highend. Vůbec nemají jednoduchou pozici a tohle jim nepomůže, pokud celá generace RTX 4000 nebude průšvihem. Čemuž asi nikdo moc nevěří. Já jim šanci dal a po dlouhé době na NV jsem zkusil v době vydání RX 5700XT a vůbec to nebyla špatná karta. Jen je pragmatiků málo, fanoušků mnohem více. Uvidíme za nějakou dobu, kdo z nás byl blíže pravdě, to tu teď nevymyslíme.

A upřímně, co se objevuje za zprávy na netu, to bývá leckdy na úrovni agentury JPP. Dokud se to nepotvrdí reálným testem, tak to lidi nechá chladnými.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, ale nepřeceňoval bych počet oddaných fanoušků NVidie. Nemyslím si, že je to srovnatelné s Applem, kde prostě to ti fanoušci budou hájit do roztrhání těl. NVidia měla sviňárny už dříve, ale procházelo jí to, protože byla konkurence slabá. Hráč si tak řekl, hmm, to jsou ale hajzly a šel koupit GeForcku, protože stejně nic na výběr nebylo.
AMD byla v posledních letech v těžké pozici, protože Pascal se povedl náramně, Turing sice neexceloval, ale ani nepropad a Ampéra přes horší výrobní technologii od Samsungu byla zase o chlup lepší než čipy od AMD. No Lovelace se zatím zdá, že si NVidia vybrala slabší chvilku a vysoká spotřeba, přílišné zahřívání budou zákazníky odrazovat. AMD tedy má po čase šanci, je jen na nich, aby ji s RDNA3 dokázali využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Už mají 80% nemobilního herního trhu. A navíc prachy sou jinde než u hráčů her na PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych neřekl, pamatuji, jak mlžili u kazících se GPU do NTB, sice jich museli hodně měnit, ale oficiálně nic nepřiznali. A podobných věcí bylo v minulost Nvidie víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a určitě najdeme další kauzy. Ale já mluvím o tom, jestli to mělo nějaký dopad na prodej karet. Nemyslel jsem to tak, že by žádná náprava průšvihu NV nic nestála z pohledu financí, mluvím o fanoušcích, potažmo zákaznících. A nějaké zásadní propady prodejů v korelaci s průšvihy se mi nevybavují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na řadu FX 5000. Tam se snad prodávala jen FX5200 jako základní zobrazovadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://macdailynews.com/2010/09/29/the_nvidia_gpu_settlement_includes_s...
"The settlement is not an admission of wrongdoing."

Přistoupení na settlement není de jure přiznáním pochybení, ale prakticky de facto přiznáním pochybení. V opačném případě by na settlement neměli přeci důvod přistupovat a s případnou žalobu proti si u soudu poradili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000W zroje už jsou běžně k dostání

S trochou snahy se dá sehnat i 2000W zdroj.
Pro desktop

Jak vypadá spotřeba CPU s papírovým TDP 125W
Bez limitu https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2022/11/asus-rog-strix-z790-e-ga...
S limitem 125W PL1 a 253W PL2 https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2022/11/asus-rog-strix-z790-e-ga...
Pokud mne mé oči neklamou tak při PL1 nastaveném na 125W to bere 150W trvale a do 300W ve špičkách.

V kombinaci s GPU se spotřenou 450W+ (bez špiček) už je 1kW zdroj nutnost.

Taky se mi to nelíbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mazec, zastropujes CPU na 125W a zere ti klidne 20% vic..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli kilowattové zdroje v mainstreamu, tedy někde kolem GTX X070/RX X7X0 a adekvátním procesorům. Přeci jen top produkty jsou trochu jiná kategorie, přesto se evidentně shodneme, že je to šílenství. Na jednu stranu je do nás huštěno, že máme používat LED žárovky se spotřebou 7-9W a na stranu druhou se nikdo nepozastavuje nad tím, že se vyrábějí karty pro PC s takhle šíleným příkonem. Člověk si pak často připadá jako v blázinci. Ale kašlem na to, hezký zbytek víkendu lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, prostě ty karty s šíleným TDP nekupovat. Když to neudají, přestanou to vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne u těch žárovek LED je průser ten samotný návrh taky. Většinou sotva překonají životnost klasické žárovky protože se usmažil zdroj. 9W príkon a stejně ten plosnak má 100 stupňů a chlazení nula. Ať žije ekologie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je lepší mít možnost, než nemít. Nikdo nikoho nenutí používat to na hraně, ale ta možnost tu je a to je dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.