Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zrcadlovka Pentax K-3 versus -16°C? Žádný problém!

Ciste zo srandy: mam Canon Powershot S2IS - kupeny v roku 2006, bezne s nim fotim v zime vychody a zapady slnka pri -20C na vrcholoch nasich hor. Prezil hmly, dazde v jednoduchej taske na fotaky za par (vtedy korun) a jedine s cim boli a su problemy su baterky. Vzdy musim mat 2 sady, jedny zohrievat vo vacku a druhymi fotit, ked im klesne od zimy kapacita, nastava vymena... Zatial funguje spolahlivo aj nadalej :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sony DSC-F717 z roku 2004 - bez problémů fungovala na dlouhé vycházce při cca -15 a navíc bych přísahal, že šum v blankytně modrém nebi byl o poznání menší než na letních fotkách ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že teplota snímače má vliv na šum. Ne nadarmo se podchlazování snímačů využívá např. v astrofotografii, kde je vzhledem k dynamickému rozsahu minimální šum naprosto klíčová záležitost...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To vím, jen jsem si vždycky myslel že se to projevuje až u chlazení dusíkem na teploty hluboko pod nulou a ne při ochlazení o nějakých cca 30-40 stupňů ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to silně znát už při normálním focení. Při delších expozicích je ta první nejlepší, protože čidlo se při práci zahřívá proudem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja v unoru 2012 fotil hodinu a pul v Karlove Studance s Nikon D7000 pri teplote -27.5st., zcela vez problemu, pritom jsem fotil pevnou 50/1.8 a pak setakem 18-105 kvuli stabilizaci, neb jsem si nechal stativ doma a udrzet vecerni snimky (skoro nocni) jen svetla poulicnich lanp, bylo narocne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pentax by udelal lepe, kdyby se soustredil na spravnou funkci za normalnich podminek.

Ta chyba Safoxu ze pri umeleho osvetleni ostri chybne tam zustala - aby ne, kdyz je to jediny AF ktery stale pouziva pouze zelenou slozku svetla. U zacloneneho setoveho objektivu je to jedna, u svetelenneho delsiho skla je to prusvih, kdy je nutne pouzivat k ostreni zivy nahled, protoze na rozdil od fazoveho AF ostri spravne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jste si tím jistý?
u K-5 II byl SAFOX přepracován, aby nepracoval jenom se zelenou složkou, a u K-3 by to mělo být to samé.
s K-5 II nemám při umělém osvětlení s přesností AF žádný problém.
takže uvítám nějakou konkrétní informaci ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To příliš neřeš, protože petr22 je antipentax troll, který svoje nesmyslné názory šíří pod každým článkem o Pentaxu. Přitom problematice ani za mák nerozumí a Pentax neviděl ani v obchodě natož jej někdy vlastnil.

Jediné tělo které mělo problém s umělým osvětlením (a to pouze žárovkovým) je K-r. Těla před K7 (včetně) měli před AF modulem filtr který problematické spektrum odfiltroval. Ten byl odstraněn u K-5 a K-r. Např. i K-5 mela problém s FF v žárovkovém světle u prvních verzí firmware. Protože však K-5 má v AF modulu senzor vlnové délky, takže citlivost AF modulu na dané vlnové délky mohli kompenzovat. U K-r však tento senzor není - problém zůstal nevyřešen. K-5II kompenzuje citlivost AF modulu podobně jako K-5. K-3 má nový 86k bodový RGB systém měření, takže není co řešit.

Jinak osobně mám K-5II a měl jsem i K-r takže vím o čem mluvím. Nemám problém ani se světelnými skly v žárovkovém světle. Samozřejmě petr22 nepovažuje DA* 55/1.4 ani Tamron 90/2.8 za dostatečně světelná skla. I když nevím co více by chtěl jestli A 50/1.2 nebo dokonce Zeiss 40/0.33.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u K-r jsem s autofokusem bojoval, když jsem měl krátce Tamron 17-50/2,8, ale to je z pohledu autofokusu strašné sklo i na jiných tělech - v té době jsem zjišťoval, jak je na tom pentaxí AF obecně a právě jsem se dověděl o problému s AF a zelenou složkou světla u umělého osvětlení.
po K-r jsem pořídil K10, ale s ní jsem pod umělým osvětlením nepracoval, takže nevím. pak jsem pořídil K-5 II a o tomhle těle jsem právě četl, že tam mohutně zapracovali na spolehlivosti AF při umělém osvětlení
s K-5 II a základní 35/2,4 jsem odfotil firemní bowling akci, při které bylo na dráhách naprosté minimum světla, a odpadu z důvodu špatného zaostření jsem měl minimum - jo, zaostření trvalo trochu déle, ale chytalo se spolehlivě. takže za mě je AF u K-5 II velice dobře použitelný :)

ovšem jestli je můj předřečník jenom troll, nemá cenu ho dál krmit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, skvěle jsi to popsal.

K-r měl tento malý problém, ale dalo se s tím fungovat. Měl jsem to chvíli půjčené s několika palačinkami, nejvíce jsem fotil s 40/2.8 a 21/2.4. Tohle malé tělo s palačinkami, to je bezvadná kombinace. Jen to Pentax absolutně zazdil neuvěřitelným předražením všech palačinek. Asi nechtějí prodávat nebo co. Taková "Hospůdka na mýtince" ve foto byznysu. :-)

Jsem zvědavý, jestli udělají nějaké další malé tělo, na K3 technologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezdá se mi, že by teplota měla vliv na funkčnost přístrojů jako takových, pouze na akumulátory... možná Pentax do K3 dává nějakou lepší baterku, která mrazy zvládá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Baterka je samozřejmě také důležitá, ale teploty pod bodem mrazu jsou kritické i pro displeje, mechaniku (z hlediska teplotní roztažnosti kovů), motorky, tvrdost gumových vazeb, těsnění, maziva a tak dále.

Digitální elektronice by to mělo být jedno, jediné teplotně závislé jsou třeba některé levné technologie odporů (uhlíkové např.), ale to se už léta nepoužívá (odpory jsou metal-oxidové). Nejvíce zlobí krystaly - kvůli tomu to většinou nechodí, protože tam dají nějaký levný šunt, který pod nulou přestane kmitat (nebo kmitá jinde).

Analogové obvody musí mít teplotní kompenzace, pokud je tam nějaký teplotně závislý prvek. Je to věc návrhu - nemusí to vyjít o mnoho dráž, ale musí se s tím počítat.

A další problémy jsou s pájkou (ROHS) ... jednak "cínový mor", jednak studeňáky.
Stačí aby foťák fest zmrznul (-40°C) a můžeš to zahodit. Pro nízké teploty musí v pájce být stříbro a jiné prvky (galium a tak dále).

Třeba známou Scottovu polární expedici zabilo právě tohle - měli dementi kanystry s petrolejem na topení sletované normální pájkou (cínovou) a nikoho nenapadlo, že je to špatně - v mrazu jim to povolilo a petrák na topení a vaření jim vytekl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Měl to porovnat s Olyho EM1, tam je taky deklarovaná funkčnost -10C. Opravdový test utěsnění je podle mě vysoká vlhkost, jako to dělal Robin Wong s EM5. Ale obecně platí, že mašiny s udávanou funkčností do 0C, fungují bez problémů i za lehkých mrazů, certifkát -10C je potom klidně i na mnohem víc. Potom už je problém u fotografa, aby se dřiv nezačal klepat jak ratlík :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ohledně zamrzání Flexarety a dalších mechanických foťáků, to je problém maziva.
Stačí to rozebrat, závěrku vykoupat v čistém benzínu a nakonec to namazat kvalitním hodinářským olejem pro nízké teploty (-40°C). To se ale nesmí přímo, dělá se to tak, že se kápne pár kapek do benzínu a v tom se to vykoupe. Musí tam být jen tenký film toho maziva. To ale platí jen pro závěrku - ostatní mechanické věci (posuvy filmu a ty hrubší převody) se mažou vazelínou, tam je zase nutné mít takový typ, který má stejnou viskozitu v širokém rozsahu teplot, aby to při +50°C neteklo jak voda a nezaprasilo celý foťák. A nesmí se to změnami teplot rozkládat, bývá to založeno na přírodních pryskyřicích a silikonech.
Taková vazelína něco stojí a blbě se shání - nejde použít něco z káry, co hnije léta v garáži nebo mají na pumpě. A dávat tam toho minimum.
Další věc je, že ta mechanika závěrky musí být teplotně kompenzovaná a navržena na ten rozsah z hlediska roztažnosti i materiálově. Což BTW ty dražší Flexaretové závěrky byly (vycházely z Compur designu).

Ohledně elektronických foťáků, problém je hlavně s bateriemi, dobrá věc je náhradní pack v kapse, případně se k něčemu dá koupit i pack do kapsy a napájení drátem.

Co se týče teplot, Canon 60D při delším pobytu (horolezectví) pod -10 nefungoval ani omylem. Vytuhlo to už při startu (i s "teplým" batery packem). I s "L" objektivy přepnutými na MF.

Na ten Pentax tedy čumím, to bych nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Canon 60D zkušenost nemám, ale Canon 350D a 5D ano a problém jsem neměl, včetně celodenního pobytu venku při teplotách kolem -15 st.celsia (s několika nabitýma akumulátorama, ty šly rychle). Tak nevím, jestli je to otázka kusu nebo na těch novějších modelech tak šetřej'...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.