Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pět důvodů, proč Intel nevybavil Comet Lake 12 jádry

Tak hlavne vytizene je jedno jadro a ostatni bezi na 50%. ;-)

Jinak teda ten zaver je divnej, ze by se Intel nesnazil vytahnout z 14nm uplne vsechno, co jde? Realita spis ukazuje, ze Intel uz z 14nm Skylaku postupnymi upgrady vytahl uplne vsechno az na dren.
Ono taky hlavne s kazdym jadrem roste i spotreba a ta uz je na 10 jadrech takova, ze leckdo rekne, ze je uz tak za hranou. Pravdepodobne by se tam jeste dve jadra vesly, ale kupujte si 1000W zdroj, kdyz uz ted Intel sklizi za spotrebu jen posmech.
Takze myslim, ze Intel to udelal nejlepe, jak to udelat mohl a tech par zbyvajicich fandu urcite potesil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba není problém, stačí poladit frekvence. A maximum ze 14nm procesu by bylo 14 jader při stejné velikosti křemíku bez zbytečného iGPU. Ok, ty latence, takže ideál by bylo fakt těch 12 jader bez iGPU na menší ploše.

Použití iGPU u tohoto CPU jasně dokazuje, že Intel je v těžké pohodě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v pohodě, protože majorita trhu víc jak 6 jader nepotřebuje, no dobře ať nežeru 8 jader kvůli gamesám. Ono je to vidět i na back portovaném Rocket Lake nebo na novém Alder Lake - obě mají 8 velkých jader.

Ale víc bych se přikláněl k té nečekané podobě Zen2 aneb bodu 3 jak zmínil No-X. Taky mne to totiž před notnou dobou napadlo. Intel prostě při navrhování Cometu (což mohlo být cca 2 roky zpět, tedy v době uvedení Zen1) nemohl předpokládat, že AMD bude do mainstreamu cpát 16-jádrový Zen2. O čipletovém dizajnu nikdo netušil a pro monolit se zdálo reálných 10 nebo 12 jader.

Podle mého názoru je to o jisté konvergenci co se týče počtu jader, protože i ty slabé ARMy v serverech ukázali že velkým počtem slabých jader nenahradíš solidně vyvážený počet velkých jader. A to ani v serverech natož v desktopu a NTB. Více než zvyšování počet jader nad 8 je mnohem větší efekt pro uživatele ve zvyšování ST výkonu. Většina GUI interakce je pořád zavislá na ST výkonu ať už se jedná o Web, office nebo 3D CAD a odezva systému bude zde alfa a omega pro výkon. Proto si myslím, že Intel bude v pohodě i s tou zaostalou 10-jádrovou Skylake fosílií a nebude mít problém přečkat rok do uvedení Alder Lake. Navíc má ještě v záloze Rocket Lake, který zcela jistě trhne pár rekordů co se týče spotřeby a udělá radost gamerům.

Nicméně by se Intel i AMD měli docela rychle probrat z letargie co se týče navyšování IPC. Ty applí jádra se skoro dvojnásobným IPC/PPC dlouhou dobu ukazovali, že tam pořád leží obrovské množství IPC a dříve nebo později někoho napadne si pro to sáhnou taky. A hozenou rukavici zvedla z pohledu uživatele ta nejlepší možná firma, která komukoliv prodá licenci ať si vyrábí z těch jader co chce a tím podporuje konkurenci a volnou soutěž - ARM LLC. Ten nový Cortex X1, který má IPC/PPC vyšší o 40% než Zen2 je taková brutalita, že jediný segment trhu, který to opravdu neohrozí z hlediska absolutního výkonu je pouze desktop díky vysokým frekvencím. A to ještě velmi těsně a je velká otázka zda-li user bude ochoten platit za chybějících 10% absolutního výkonu dvojnásobnou cenu. Až začne kung-pao-Huawei flákat tyto super výkonné Cortex X1 ve svých 7nm čínských továrnách jako Baťa cvičky, tak jsem zvědav co proti tomu bude Intel a AMD dělat. A to nás teprve to nejlepší čeká příští rok aneb zbrusu nová architektura Matterhorn na ARMv9 a 2048-bit SVE2 vektorech (ze 4x128bit skočí na 4x256bit FPU a samozřejmě se 6xALU). ARM LLC tedy uvede 2x velká jádra (A80+X2) a nové úsporné jádro A58 a k tomu serverové Neoverse N3+E3 a kdokoliv si tu licenci může koupit a vyrábět u TSMC. To je naprostá noční můra ospalého Intelu kdy ten bude mít problémy v serverech i pokud Golden Cove bude 30% IPC jump nad Ice Lake (což je v kombinaci s Ice lake skok o víc jak 50%) a bude mít čipletový dizajn okopčený od AMD. I tak to bude mít menší IPC než Matterhorn a AMD se Zen3 nebo Zen4 na tom nebude o moc lépe, pokud vůbec.

Takovej Amazon se musí chechtat od ucha k uchu když vidí nabídku na AMD 64-jádrový Epyc za 7000 USD, když si u TSMC nechají vyrobit o dost výkonější ARM CPU za 500 USD. Ono se jim to finančně vyplatilo u té poměrně slabé A76 ala Graviton2 když nabízeli poloviční ceny za stejný výkon. Ale s těmi novými jádry je stavěna x86 platforma do role naprosté ekonomické sebevraždy. A začne brutální cenová válka a závody v IPC, což bude přinese nejnižší ceny CPU za posledních 20 let. Desktop nevyjímaje. To bude paráda.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Copy paste zaseknutý gramofón...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen Copy paste.. ale dneska uz neplatici glorifikace o ST vykonu, ktery de-facto v realu uz neexistuje. Korektni je psat neco jako lehky MT nebo treba vykon na jadro..ale kde dneska krome benchmarku na prazdnem systemu pouziva opravdu 1 single thread pocitace..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co je humorne, tak vestec vesti x86 armagedon za situace, kdy jediny Amazon snad, mozna vi, co s tim Gravitonem bude delat dal a kam to bude dal posouvat

What does this mean for non-Amazon users? Well the Arm server has become a reality, and companies such as Ampere and their new Altra server chips are trying to quickly follow up with the same recipe as the Graviton2 and offer similar ready-made meals for the non-Amazons of the world. These chips however will have to compete with AMD’s Rome, and later in the year the new Milan, which won’t be easy. Meanwhile Intel doesn’t seem to be a likely competitor in the short term while they’re attempting to resolve their issues.
Long-term, things are looking bright for the Arm ecosystem. Arm themselves are aiming to maintain a yearly 20-25% compound annual growth rate for performance, and Ampere already stated they’re looking for yearly hardware refreshes. We don’t know Amazon’s plans, but I imagine it’ll be similar, if not skipping some generations.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„za situace, kdy jediny Amazon snad, mozna vi, co s tim Gravitonem bude delat dal a kam to bude dal posouvat"

Tak to budu raději věřit tomu věštci než někomu, kdo je takhle mimo. Ono to není jen o Amazonu. A jestli ta citace měla být potvrzení tohoto tvrzení, tak to vážně není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to nevidis z vetsi perspektivy. Pominme obri cloudove sluzby, jako je Amazon a chvili se zamysli, ze firmy maji taky svoje servery nebo cloudy, ktere jim dneska z 98%? budou bezet na Intelu (zbytek treba AMD) a maji tam zabehnuty vsechno na tom..cely SW a maintanance ecosystem. Z jakeho duvodu si tam nasadi 'nekompatibilni kukacku' jmenem ARM, minimlane v nejakem vetsim mnozstvi? Pro servery se veci planuji relativne dlouhodobe dopredu. To znamena, pokud nekdo treba i zacne pokoukavat po ARM, tak to bude otukavat a drive nez za 1-2roky stejne nic nenasadi. A to je jen za predpokladu, ze mu ta "kukacka" bude v jeho stavajicim ekosystemu fungovat.
Klidne mne muze nekdo opravit..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno jaké slabé místo v x86 světě si ARM cpu najdou. Vidím to optimisticky, protože Čína bude muset něco vymyslet a Číňanům to myšlení jde. Vzpomínáš na příběh ze světa HPC? Amíci stopli dodávky HW a část lidí jako ty, chybně predikovala, že Čína končí, protože SETRVAČNOST a domnělá technologická svatozář USA a domnělá neschopnost Číny něco vymyslet. Jenže za 1,5 roku měla Čína vlastní HPC, které bylo jako první pokus víc než dobré.

A i bez Číny. Cenová politika v x86 je stejně přestřelená jako v oblasti GPU. ARM je levnější a díky tomu se dříve či později prosadí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ARM je levnější a díky tomu se dříve či později prosadí.

ty woe, dalsi vestec na palube :-) jo jo to je to typicke vestecke "driv nebo pozdeji"... to se vlastne neda nijak vyvratit ze?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedá, protože to je už i o přítomnosti a schválených plánech. Ty prachy tam už jsou. Projekty se serverovými ARM se nějak namnožily, Intel to vzdal v mobilech, AMD se o mobily ani nepokusilo, Apple má myslím už schválený plán na nějaký ARM v notebooku. Už těch indicií je dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ti stejní co fandí AMD že jim přinesla levnější a lepší procáky jsou teď nasraní, že by díky cenové válce s ARMem je mohly mít ještě daleko levnější a výkonnější. Tuhle haterskou myšlenkovou sekvenci fakt normální člověk nepochopí.

Kdyby ARM uvedl jen tu A78 s pouhým 7% IPC (zase bez X1 by ji tak neořezali a měla by těch 15% IPC navrch), tak by se ještě dalo mluvit o nějaké těsné bitvě kdo z koho a spekulovat o Matterhornu. Už ten Graviton2 nasadil poloviční cenu za výkon a s tím nenadělá nic ani Zen2 Epyc Rome ani Zen3 Epyc Milan. To by ty CPU muselo AMD prodávat místo za 7000 USD asi tak za 1500 USD a to je nereálné, protože 16-jádrový Ryzen by musel stát 300 USD.

Ten Cortex X1 prostě ukázal, že někdy v roce 2014 kdy začal vývoj těchhle "desktop class" Austin série A76/A77/A78/X1, se ARM LLC rozhodlo do toho vlítnout naplno. Dále, že ARM Holding byl prodán japonské Soft Bank v roce 2016, což je shodou okolností rok kdy začal vývoj A78-X1 s tímto brutálním IPC nárůstem. Je veřejné že Soft Bank do vývoje leje neskutečné peníze a od minulého roku taky do GPU (vyrojili se zprávy o vývoji desktopových GPU od ARMu, což se zdálo být absurdní). Jenže teď když je vidět okamžitý výsledek po zakoupení japonci ve formě brutálního X1, tak by se Nvidia i AMD měli oprávněně obávat nových GPU od ARMu. Když dokázali na první pokus zesměšnit Intel i AMD v procesorech, tak co jim brání to samé provést v GPU? A teď když je jasné, že ARM cílí sesadit z IPC trůnu Applí monstr jádra, tak není pochyb že na příští rok chystaná komplet nová uarch Matterhorn bude stejný masakr jako nynější X1.

Ten kdo dnes založí start up s cílem vyrábět levné Cortex-X2 Matterhorny (6xALU, 4x256bit FPU schopné zpracovat 2048-bit SVE2 vektory) do dektopu, tak bych řekl že bude docela v balíku a lidi mu za to utrhají ruce. Protože pitomý patlafouny mají výkonné A77 s IPC jako Zen2 a v dektopu není NIC co by stálo za řeč. Jen chudé a děsně pomalé A72 nebo A73 s IPC menším než polovina té A77.

Založíme start up, první českou procesorovou firmu se jménem Cimrman Technology a procesor pojmenujeme Jara J-1000. Kdo do toho jde se mnou? :DDDD

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Vzpomínáš na příběh ze světa HPC? "
.. abych rekl moc ne. Vzhledem k tomu, ze nekolik cinanu z ruznych cinsky mluvicich zemi a taky ne-cinanu z okolnich statu znam osobne, tak adoraci pevninske Ciny nepodleham :) Tim nerikam, ze nema potencial neco vymyslet, ze neni v urcitych smerech uspesna...ale adorovat Cinu je pro mne stejne hloupe, jako adorovat US. Dokonce bych rekl, ze i hloupejsi, protoze dnesni Cina je silne ideologicky a nacionalisticky zalozena zeme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sunway TaihuLight.
Když se Číně něco povede, tak to budeš popírat, protože se ti na nich něco nelíbí? To je hloupé. V technické oblasti zvlášť.
Říkám: Nacisti měli nejlepší stíhačku (Me-262) ve druhé světové. Dle tvého uvažování adoruji nacisty. OMG.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Když se Číně něco povede, tak to budeš popírat, protože se ti na nich něco nelíbí? To je hloupé."
.. ja jsem nic takoveho nerekl..to jsi si do toho do-vymyslel ty sam ;)
"Nacisti měli nejlepší stíhačku (Me-262) ve druhé světové. Dle tvého uvažování adoruji nacisty."
.. nikoliv to zalezi jak to napises.
Ja jsem tim jen chtel napsat, ze treba psat o cine v kontextu "zachrance" pred "technologicky zlym" US je blbost. Pokud nic neadorujes tak v poradku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Čína ARM nakopla, tak by to zachránce před x86 monopolem byl. Intel je dnes jednoznačně horší zlo, než ARM CPU v Huawei nebo jiné Číně. Kdybys byl konkurent Intelu, tak bys to pochopil. Když se někdo chová jako hajzl, tak mi na národnosti nezáleží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" Intel je dnes jednoznačně horší zlo, než ARM CPU v Huawei nebo jiné Číně. "
.. hmm.. a zamyslel jsi se treba nad tim, co se stane, pokud by hypoteticky Huawei opravdu udelal ARM servery, ktere by byli nejak podstatne lepsi, nez to co nabizi x86 (Intel) a role by se vymenili? Myslis si, ze ty ceny zustanou takove, jako v momente, kdyz se na ten trh snazi dostat? Vzdyt se stane uplne to stejne, jen misto Intelu budes nadavat na Huawei..
Konkurence ARM je urcite dobra a pokud ziskaji urcity podil, diky kteremu se ten trh dostane z "monopolu Intelu" a donuti vsechny strany fungovat v normalnim konkurencnim prostredi, tak taky dobre. V momente, kdy to ARM prevalcuje, se obavam, ze nastane to stejne co ted, jen z druhe strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ARM světě je dominance jen jednoho výrobce nereálná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc?
na zacatku pred X-lety, melo x86 taky vice vyrobcu..pokud si spravne pamatuji 4?.. dneska zbyli 2, pritom jeden povstal zahadne a zazracne z hrobu a byl tady dlouho ve skutecnosti vlastne jen jeden.
Kde mas jistotu, ze se to stejne nestane casem i v ARM svete?
Historie spis rika, ze se casem normalne sezerou stejne, jako v jinych odvetvich a nebo odpadnou. Antimonopolni urady atd, dneska jsou spis pro formu nez ze neco opravdu hlidaji v teto oblasti.
Nebo, kde mas jistotu, ze treba jeden z tech vyrobcu se nepokusi uspesne "ARM firmu" jako takovou koupit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86 svět byl mimojiné deformovaný politikou USA. Např. Japonsko mělo konkurenta 486, ale přišel rozkaz z USA a nesměli ho uvézt na trh. Intel měl a má před antimonopolníma úřadama neoficiální imunitu. ATD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale porad nevylucuje scenare, ktere jsem napsal vyse :)
Minimalne riziko, ze ARM koupi jedna z firem..a potom co.
Krome toho dneska taky nemas tech velkych hracu na poli ARM nejak moc...Qualcomm, Samsung, HiSilicon, Apple a pak drobni hraci v serverech. Zapomel jsem na nekoho?
Dnesni situace je urcite lepsi nez v x86, ale zase..co bude za 10 let je vesteni z kristalovky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že x86 má NULA procesorových architektur k prodeji pod licencí, aby si to třeba Amazon mohl vyrábět sám u TSMC za 500 USD (300 za silicon a 200 poplatek za licenci AMD). Zákazníci jsou nuceni kupovat CPU od AMD za 7000 USD, protože přesně tolik je ofiko cena za 64-jádrový EPYC Rome.

Je to právě zcela jiný obchodní model, který podporuje otevřenost a volnou soutěž (a nikoliv monopol/duopol v x86), který z principu nad x86 vyhraje tak jako tak. Akorát kdyby Apple prodával licence svých CPU (absurdní, ale třeba rok/dva staré CPU by možné bylo), tak by x86 bylo v těžkých problémech u loni, protože ta 6xALU A11 z 2017 by ani v roce 2019 neměla absolutně konkurenci.

Takto jsme museli čekat o dva roky déle na Cortex X1 a kdyby ARM LLC do toho nešel, tak by stejně přišla kopie Applích jader pod jménem Nuvia o dva roky později. Zkáza předraženého x86 by se dostavila tak jako jak, protože vysoké marže předražených CPU přilákají vždycky nové žraloky nehrající podle pravidel. Kdyby to nebyl ARM tak by to byl nějaký start up z RISC-V.

Stane se ARM monopolem jako Intel? Klidně ať, všichni výrobci přejdou od ARMu na RISC-V a lusknutím prstu pojedou dál. SW developeři během pár dnů zkompilují svůj SW pro RISC-V, stejně to už budou mít napsané kvůli x86/ARM multiplatformně. Svět IT se vykašlal na monopolní a předražený PowerPC, Alphu, HP PA-RISC, Itanium, MIPS .... a úplně ze stejných důvodů se vykašle i na x86. Ikdyž úplně stejně ne, protože dnes to bude mnohem rychleji, tenkrát se CPU navrhovaly skoro ručně a psala se hromada SW v assembleru. To dneska nehrozí a spousta vývojových věcí dnes zrychlila 100x násobně.

Jestli tu někdo dával grafy jak x86 dosáhla majority v serverech za 5 let, tak dnes je poměrně reálné aby ARM dosáhl majority v serverech za 3 roky. A vzhledem k tomu, že si koncák jako Amazon může vyrobit vlastní CPU u TSMC za zlomek ceny x86 a celý ten jejich předražený monopol elegantně a naprosto legálně obejít/hacknout, tak to klidně může být i do dvou let. Ten Cortex X1 s IPC větším o 40% než Zen2 je taková bomba, že i v Applu a Nuvii musí mít teď obavy co přinese příští rok nová uarch Matterhorn a nový Cortex X2.

Hlavně je smutné vidět ten začarovaný kruh: koupil jsem předražený Intel že mi vydrží 10 let a teď jsem nasranej že mi AMD zdevalvovalo hodnotu a nemůžu to ani pořádně prodat v bazaru. A to samé dělají AMD fans, jsou nasraní že díky ARMu budou mít CPU za polovinu ceny. To je ukázková malomyslnost jak cyp.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Apple licence na své CPU nemůže prodávat ani kdyby chtělo (jako že nechce) - licence od ARMu zakazuje prodávat ji dál dalšímu subjektu, může ji používat jenom ten kdo ji od ARMu koupil a nesmí ji přeprodávat (ani modifikovanou) dál. Apple by maximálně mohlo prodávat hotová CPU (jako že taky nechce)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je na nej moc tezky pochopit :D

Stejne tak vec, ze AMD a Intel delaji obecna CPU, kdezto G2 byl navrzen specialne pro datacentra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebyla tady podobna diskuze vcera nebo predevcirem... ano Cinan muze vymyslet, muze uspokojit svou potrebu.. jak hardware, tak software ... bez diskuze...
ale kolik toho proda v zahranici? a Cina potrebuje expandovat, prodavat jinde, viz. jejich obsazeny a nasyceny mobilni trh... cely cinsky zazrak je prece postaveny na exportu!
obchodni valky nekonci.. ony budou jeste dale pokracovat, na dalsich frontach... a podivejme se, co dokazal sileny Donik udelat s Huawei jen s pomoci par vynosu a zakonu.. a tenhle scenar se bude opakovat stale dokola ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro číňany je ARM relativně špatnou volbou - pro ně je bezpečnější buď RISC-V nebo jejich vlastní Zhaoxin x86 (u ARMu by USA mohlo nějakou pákou dosáhnout ban ARM licence pro čínu, na ty dvě zbývající USA nedosáhnou)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hele trdlo.. Alu maniak stale dokola onanuje kolem Gravitonu.. takze cela reakce byla na co? na Graviton :-) neumis snad cist? a hadej odkud je to citace? z porovnani Graviton2 vs Amd/Intel :-D
a ruku na srdce jediny kdo to muze protlacit je prave ten big Amazon, ktery na to ma zdroje.. nikdo jiny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmiňuje i např. Apple. Dále z jeho příspěvků jasně září oslava větší konkurence/více výrobců v ARM světě a ty se upneš jen na jednoho. Kromě zlepšení čtení zkus i psaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hej Pal ty ty Alu blaboly nectes ze?
"Ale s těmi novými jádry je stavěna x86 platforma do role naprosté ekonomické sebevrazdy"
?? tak jakej Apple? reagoval jsem presne tady na to, na nic jineho...a snad z kontextu toho prispevku to bylo jasne ne? a jedina fronta, kde ted ARM proti x86 nejak bojuje a snazi se urvat kus jejiho trhu, jsou prave servery/cloud = Amazon :-) sry nemam informace, kolik uz serveru prodala ta Ampere se svou Altou, rekl bych, ze to urco nebude ani v tech procentech, co zminuje nahore Tombo... spise zlomky promile trhu
pokud mas informace, kolik z tech 266mio osobnich pocitacu (+serveru) bylo prodano s ARM procesorem minuly rok, sem s tim .. budu urcite rad nejen ja... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nikdo nepopírá, že ARM teď v serverech paběrkuje. Pointa je v potenciálu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..to mela Motorolla z Amiga taky a byla dokonce az do prichodu W95 i podstatne lepsim systemem.
ARM ma urcite potencial, ale predikovat za kolik let a jak se projevi v realnem chodu serveroveho bussinesu je vesteni z kristalove koule..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to věštění-hádání-odhadování budoucnosti. Zase jsme objevili Ameriku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem rad, ze jsi dosel ke stejnemu poznani..tudiz predikce jisteho fanatika NxALU o tom, ze "serverovy trh patri ARM", "X86 je mrtve", "IPC nade vse" a podobne bude u tebe vzbuzovat stejnou reakci, jako u vetsiny diskutujicich tady :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HEJ.. zapomel jsi na x86 ekonomickou sebevrazdu! :-D za me nejlepsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta je celkem nova ne? to jsem si jeste nestacil zapamatovat ;)
A jeste jsem zapomel "jeden benchmark vladne vsem" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ješte nikdo z vás neřekl jak Intel a AMD chce konkurovat POLOVIČNÍ CENĚ ZA VÝKON u toho Gravitonu2. Ještě nikdo neřekl jediný rozumný argument proč by Amazon měl kupovat 64-jádrový AMD Epyc za 7000 USD když si u TSMC vyrobí 64-jádrový Graviton2 za 500 USD, který má 70% výkonu toho Epycu.

Tohle je ekonomická realita a tragédie x86. Nemá šanci proti relativně pomalému Graviton2 založenému na A76 (cca 80-85% IPC Zen2, zhruba ekvivalent Zen1). Jak chtějí konkurovat budoucímu Graviton3 založeném na Cortex X-1, který má IPC vyšší o 40% než Zen2? Vždyť výkonově se nebude chytat ani Zen3 a pořád to bude procák za 500 USD (ikdyž 5nm bude asi dražší, ať nežeru 1000USD). Shodou okolností akcie AMD včera zareagovali poklesem, no proč asi? Protože to vypadá, že zadlužená AMD možná kvůli ARMu nesplatí ten svůj obří dluh.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze Graviton dela 70% jen v nejlepsich pripadech. Graviton je 64jadrovy CPU navrzeny specificky pro datacentra. Nema SMT a skalovani v aplikacich neni dobre, s rostoucim poctem jader jsou prinosy mensi nez u Intelu/AMD.

Taaakze AMD nemusi nic resit. AMD ma 32C64T Threadripper za cca 2200$, ktery je na tom podobne jak Graviton2. Navic neni limitovany navrhem usitym na miru jednomu pouziti.

Mimochodem, ta cena TR, co jsem uvedl je koncova z Alzy. Nenasel jsem vyrobni cenu Gravitonu2. Nahod prosim link.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny jsou zalezitosti nabidky a poptavky, alespon do urcite meze. Zakolik treba AMD naprimo prodava svoje CPU pro Superpocitace nikdo nevi. Stejne jako za kolik se prodavaji ve skutecnsti treba licence SW. Ja jsem mel jednu dobu prehled o tom, jaky byl rozdil mezi list price licenci jednoho enterprise SW a jeho cenou, za kterou se nabidl v ramci projektu. To muzou byt tak velke rozdily, ze jakekoliv cenove teoretizovani mistra NxALU vzbuzuje usmev..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poloviční cena za výkon GRAVITON2 je REALITA. Nemusíš tady špekulovat a mlžit. Serverový ARM CPU na bázi A76 z roku 2018 je výkonově mnohem lepší než rychleji taktovaný Zen1 Epyc a přitom za polovinu ceny.

AMD Zen2 Epyc Rome by musel být 2x rychlejší za stejnou cenu jako Zen1 aby vykompenzoval tuto ztrátu. A to není ani náhodou. Navíc ten nový Cortex X1 má IPC větší o 40% než Zen2, takže bude drtit i Zen3 a to by museli být v Amazonu úplně blbí kdyby se rozhodli pro horší a dražší produkt.

Co se týče plochy a ceny Graviton2, tak jsou to jenom hrubé odhady. Jádro ARMu Cortex A76 má v 1MB L2 cache variantě pro serverový uncore Neoverse N1 plochu 1,2 mm2 (na 7nm, Zen2 má 3,6 mm2). Tak počítej šmudlo kolik to 64-jádro může mít když má 32MB L3 cache. Bude to monolit křemík kolem 350 mm2, tedy podobně velký jak Radeon VII a cena bude kolem 300 USD za křemík plus něco za práci Anapurna Labs inženýrů a za licence ARMu.

Brutálně výkonější 96-jádro Graviton3 na 5nm bude určitě dražší, třeba 800 USD, ale pořád je to zlomek ceny x86 procáků a navíc je to rychlejší než cokoliv ze světa x86. Nejen Amazon, ale všichni zákazníci v serverech by museli být úplně blbí kdyby dobrovolně dál platily za brutálně předražené x86 CPU.

Ještě minulý týden jste se chlámali nad 6xALU Matterhornem a ARMv9 s 2048-bit SVE2 vektory a nad spekulací že bude mít IPC jako Apple A12, tedy 60% nad Zen2. Teď když pouhý re-fresh starých jader (Cortex X1) přinesl +30% IPC jump (tedy 40% nad Zen2) tak vám zmrzl úsměv na rtech, co?? :DDDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, mne to opravdu nezajima a k tomu servery nejsou moje oblast...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu te prosim, nahod link na vyrobni cenu G2. Poustis se tu do hodnoceni stylem 500USD za G2, 800USD za G3, ale kde beres podklady? Navic, vis jaka je vyrobni cena Zen2/Zen3?

Nikomu usmev nezmrzl, protoze neni duvod. 2048b vektory jsou jedna okrajova zalezitost, kvuli ktere nema cenu ani zdvihat oboci. 6xALU to same. A IPC je jeden ukazatel, ktery sam o sobe o vykonu nic nerika. Stale ti opakuji, ze IPC v konkretnim aplikaci, specint testu nic neznamena. IPC obecne + bezna (udrzitelna) frekvence ti daji predstavu o vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Finální cena za STEJNÝ výkon ARM Gravitonu2 je POLOVIČNÍ = FAKT, Všechno ostatní jsou odhady, které ale do toho zapadají. Cena MB + RAM je taky pálka a stojí stejně pro Epyc i pro Graviton.

2) 2048-bit SVE2 jsou ve skutečnosti 128-bit - 2048-bit s proměnlivou délkou vektoru v krocích po 128-bit. Tedy jedna instrukční sada SVE2 nahradí 128-bit NEON, SSE (128bit), AVX1 a 2 (256bit) i AVX512-bit a ještě mnohem víc.

Už chápeš proč je x86 totálně v háji? Co když Matterhorn Cortex X2 opět zdvojnásobí FPU jako letošní X1? a přinese 8x 128-bit FPU nebo nedej bože 8x 256-bit.

V serverech kde i frekvence 7nm AMD Zen2 64-jádrového Epycu je 2,25 GHz v základu a boostuje v MT loadu někam k 2,6 Ghz..... tady AMD frekvence nepomůžou a i ten letošní Cortex X1 bude drtit Zen2 tím brutálním IPC. O 40% větší IPC je jako skok z 2xALU Bulldozeru na Zen1. To je rozdíl jako kráva. Když vezmeš v úvahu SMT2, tak ARM Cortex X1 = 140% IPC, a Zen2 padne dolů na 70% IPC. Tedy IPC na jedno vlákno má ten ARM 2x větší!!! To není jak přetahovaná s Intelem o 3-5% IPC. Cortex X1 má větší IPC na vlákno o 100%. To je prostě brutalita.

Jádro X1 má navíc pouhých 2,2 mm2 oproti Zen2 se 3,6mm2. To je taky brutální rozdíl a tedy to dost vykompezuje chybějící SMT. Prostě tam dají víc jader. Třeba ta sesterská A78 má jen 1,4 mm2, takže opravdu se jim vleze víc jak dvojnásobek jader na plochu.

Game over X86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Kde mas ten fakt potvrzen? Hod link a ja se rad informuji.

2) To je sice pekne, ale jak to pomuze pri vykonu? Z popisu od ARMu to pomuze pri vyvoji SW, usetri naklady na prepisovani SW, ale neprinese to zadny vykon navic. Tedy napr. ze by dokazal zpracovavat najednou 8x AVX instrukci.

Kecy ze x86 je v haji jsem poprve slysel pri uvedeni Itania... Aaaa nic :D Kdyz nejake nove ARM zdvojnasobi sirku FPU, zemetreseni nenastane. FP nedelaji vetsinu instrukci ;)

IPC na vlakno neni ovlivnovany SMT2. To si zase pletes.

Kdyby mohli dat vice jader, dali by. Problem s vice jadry je, ze musis mit logiku, ktera je smysluplne ukoluje a cache, cesty, zasobniky, ktere je smysluplne zasobuji. Z dosavadnich vysledku z Anandu je jasne, ze skalovani tak jak je navrzene na G2 neni rozhodne tak daleko jako u AMD/Intelu. Coz prave vypada, ze maji problem v tech pametech, zasobnikach, cache, atp. ktere stoji pred jadry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten propad ceny akcií AMD je jenom na včera, dneska jsou už zase zpátky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri cteni tvych prispevku si rikam, jak to ma nekdy clovek jednoduche..a to je tak asi vsechno :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ALUonanie opeprena ekonomickou sebevrazdou x86 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty mě bavíš, nejprve napíšeš "Podle mého názoru je to o jisté konvergenci co se týče počtu jader, protože i ty slabé ARMy v serverech ukázalY, že velkým počtem slabých jader nenahradíš solidně vyvážený počet velkých jader." ... a pak píšeš o kolosálním IPC Applích ARM jader. Co na tom, že si to protiřečí, že? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna uvaha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně napsané. Ale představa že přidají 2 jádra (+20%) a chtěli by udržet ST před AMD protože v ničem jiném už moc nemůžou konkurovat. A museli by ho napumpovat o víc než 20% energie (spotřeba není linearní). Tak 400W procesor v zátěži a v základu nejlepší vodník pomalu co je na trhu by byl zahranicí už i šílených fandů. Když si spočítají cenu procesor+deska+zdroj+chlazení+spotřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těch 12 jader by při vytížení všech jader běhalo na nižší frekvenci než 10, tudíž spotřeba stejná nebo klidně nižší při větším vícevláknovém výkonu. Při zátěži menšího počtu jader by se kopírovaly frekvence od 10 jádra a spotřeba by byla trochu vyšší kvůli iddle jádrům navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se o klidu jader vůbec nebavil, a nikdo si nekupuje tenhle procesor aby ho dal do domácího cloudu :D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak by 12c bežal na nižších frekv., stratil by Intel ST výkon, prípadne 8c výkon by bol lepší u 9900K a to IMHO Intel nechce. Veď ani 10900K nemá nižšie frekv. ako i9-9900K. Intel radšej zvýšil u CL spotrebu len aby mal aspoň zhruba rovnaký výkon ako predchodca pri využití rovnakého počtu jadier.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekne napsane... nabizi se otazka, proc Intel nesel s rusenim 14nm odspodu od nizsich segmentu, pripadne simultanne 14+10 nabidka pospolu s rozdilem v cene ... kde ten narust vykonu a mezg. posun by nebyl tolik ocekavan.. ano jasne, je to uplne anti-marketing a priznani porazky :-) a odpoved je celkem logicka - cena, kterou by si mohl rict - i kdyz povestny Imarketing + OEM trh by urcite zafungoval dobre :-) urcite by to slo, 14nm uz pro ne musi byt doslova za pusu a ty 14nm zmetky by mohli jak to nekdo rikal? davat do krabic s cornflakes? :-D
a mozna take.. nizke frekvence nebyly to jedine co 10nm trapilo ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a mozna take.. nizke frekvence nebyly to jedine co 10nm trapilo ;-)"
CPU po určité době odcházely do křemíkového nebe. Ta poslední 10nm generace by však konečně mohla přinést obrat. Ale v desktopu se objeví až někdy příští rok, protože prim mají mobilní a serverový trhy. Každopádně ten AlderLake by mohl být zajímavý (8+8), kde těch 8 malých jader má být místo HT. Uvidíme v praxi, co na to Win scheduler...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že výroba 10nm čipů jen pro low-end by prostě nebyla rentabilní ani při zohlednění vyšší marže z uvolněných kapacit na 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je hlavni problem v tom, ze tato Inteli architektura uz moc dobre neskaluje a s rustem poctu aktivnich jader klesa jejich realny vykon. Problemem je propustnost pameti. Systemova RAM ma samozrejme take nejaky efekt, ale nejvetsi brzda/akcelerator je cache. Vzhledem k tomu, ze jsem jiz pametnik, tak dobre vim, jak s vykonem zamavalo vypnuti/vyjmuti cache na starych boardech, to uz dnes, kdy je cache primo v CPU pamatuje malokdo. Je potreba si uvedomit, ze cache bezi na stejne rychlosti jako jadro ktere k ni pristupuje, takze s rostoucim poctem aktivnich jader (a tudiz klesajicim taktem) bude klesat i propustnost sdilene cache. A zde je na tom AMD podstatne lepe, protoze AMD ma shodnych 64kiB L1 cache ale dvojnasobnych 512kiB vyhrazene L2 cache (navic jeste 8-way associative) a k tomu 2x16MB L3 cache (cili sdilene polovicnim poctem jader, propustnost je tak potencialne dvojnasobna) oproti 1x20MB u Intelu. Nevim sice jak vychazi srovnani latenci, ale myslim, ze AMD reseni bude i pres pripadne vyssi latence celkove vykonejsi pri plnem vytizeni vsech jader. A s rostoucim poctem jader bude naskok AMD narustat. Proto asi vice nez 10 jader na cip nedava smysl, protoze dost mozna by byl realny vykon +- stejny, zato vyrobni naklady mnohem vyssi a to za tu marketingovou vyhodu Intelu nestoji, jejich cpu se prodavaji velmi dobre i tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam dojem ze Intel nevie kam.
v 2011 som mal notebook s AMD A6-3400M (4 jadra) a kolegovia sa smiali naco mi su 4 jadra....
Dnes Intel opat vsadza na single core vykon....
Ale 90% programov (Adobe, Corel, Autocad, atd) vedia skalovat. Samozrejme hry... ktore niektore vyuzivaju iba st.
A Intel to podporuje ako "dolezity" faktor. i ked ta latencia u Intelu a podoba s Zen. No uvidime, zaujimave bude az Intel zmeni architekturu.
Momentalne ma privela dier a cim viac zaplat, tym viac adidas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dobre, kdyz roste IPC jadra, ale paralelizaci se ziskavaji nasobne vyssi prirustky vykonu oproti tomu. Boostovaci mechanismus frekvenci se dneska natolk zmenil, ze nema uz smysl moc mluvit ani o ST.
Cesta je ale v rozumne paralelizaci podporovane zvysovanim IPC :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ono to ale neni jen o tom, ze jsou programy ktere skaluji s vice vlakny (jadry).

Ono totiz spousta lidi ma problem pochopit, ze neexistuje nic jako "jednovlaknovy vykon". To totiz nejde zarucit, pokud specialne netunite OS.

OS je jedno kolik ma jader at uz fyzickych, nebo skrze SMT virtualnich. On proste v case T0 rekne, ze tenhle program ma prioritu. Nasledne mu prideli zdroje (CPU jadro) a necha ho tam chvilku bezet. A pak v T1 zmeni prioritu a pusti tam jiny program. Tim padem se na tom CPU stridaji instrukce nekolika programu.

Coz znamena, ze vice jader je uzitecnych i v pripade ze hrajete hry ktere zpravidla maji par vlaken (hlavni, fyzika, ai,...) ale na systemu vam bezi nekolik sluzeb, event/msg fronty pro ovladace, prohlizec v pozadi, ktery obcas zkontrolujete kvuli navodu na tu hru,... atp. System s vice jadry dokaze byt mnohem sviznejsi a to lide ocenuji. Kvalita zivota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekne, proto sem chodim.

Fakta, kontext, uvaha :)

5 z 5 kadibudek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to shrnu nasledovne:

1. Plocha / délka jádra a možnosti pouzdra > slo by to bez nepotrebneho iGPU ktere zabira dost mista a nebo udelat jenom jednoduchou "servisni" grafiku ktera zladne zakladni akceleraci 3D do doby nez dojde opravena nebo nova externi graficka karta, zadne dalsi EU jednotky nejsou potreba, UHD 630 patri jenom do notebooku kde se agresivneji cili na performance per watt

2. Latence > namisto zbytecneho haneni vysokych frekvenci pri kterych zere Comet Lake az 311W mohl Intel sahnout po duální ring-bus sbernici ktera by snizila latence jader, dopadlo by to podobne jako u generace Zen+ ktera nebyla jenom nezajimavou evoluci, jenze se setrilo a nepekne vysledky sou jasne videt, ja 56 sekund nepokladam za vykon ale za propagaci

3. Nečekaná podoba Zen 2 > Intel by nebyl tak drtive prekvapen kdyby mel revolucni nastupni architekturu, jenze on jenom vic a vic spekuloval se spekulativnim nakladani s pameti na urovni cache, dnes ma vic der nez Adidas a tohle ho i v budoucnosti polozi(14nm)

4 .Výrobní kapacity > netreba vyrabet nepotrebne veci jako debilni Atomy plus zbytecne velke iGPU jako UHD 630 a uspora se razem dostavi

5. Pes, který běží za svým ocasem > pes ktery bezi za svou penezenkou

Ja to psal jiz pred tydny, stacilo uvest vice jaderny(nez 10...) procesor na nizkych/normalnich taktech, plne odepsat iGPU nebo ji priskrtit, dale pouzit duální ring-bus kuli snizeni jiz neakceptovatelnych latenci, pridat jiz potrebnou cache a zachovat kompatibilitu se stavajici platformou Z390, TDP by zustalo stejne nebo se jenom malinko zdvihlo, kdyz se proste chce udela se, takhle lidi nemaji z Comet Lake vubec ale ze vubec nic, ani vic zadanych jader jak ma jiz protivnik v stredni a stredne vyssi tride, ani stejnou ale naopak jeste vic neakceptovatelnou spotrebu, zadne PCI-Express 4 generace, vic potrebne pameti cache a kompatibilitu, je to jednoduse 56 sekundovy propadak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tick Tock Cock ...... ..... ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejprve dotaz na který mi wikipedie neodpověděla ... Proč jsou wafery kruhového tvaru a ne čtverce či obdélníky?

"Přestože má Intel obrovské finanční a personální prostředky a může si dovolit paralelní vývoj produktů ne pro dva procesy, ale pro tři (což už se jistě reálně děje a architektura pro 7nm proces může být klidně téměř hotová), nemá smysl fungovat v tomto režimu donekonečna. Pokud tento bludný kruh nebyl ani po pěti letech ukončen"

<= Pokud by byla architektura pro 7nm proces hotová, proč ji nevydá namísto té agonie s Comet Lake? Raději Intel pokračuje v bludném kruhu ... Nejspíš protože prostě nic lepšího v tuto chvíli nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché - je to kvůli způsobu výroby křemíkového substrátu. Je to v podstatě křemíkový monokrystal, který se nechává růst z taveniny. A aby byla dosažena dostatečná kvalita, musí při tom růstu rotovat. No a když něco při výrobě rotuje, vznikne kruhový tvar (výsledný monokrystal má tvar válce se špičkou na jedné straně, špička se odřízne a ten válec se následně rozřeže na jednotlivé kruhové waffery)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.