Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pevné disky svou vládu ještě nějaký čas nepředají

Když se honí za kapacitou, bylo by možné vyrobit třeba pětipalcový disk? S tím že by to byla velká kráva s velikou kapacitou. Nebo je to nesmysl a bylo by to moc pomalý?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak si myslím, že by to bylo rychlejší. Sice by asi byla delší přístupová doba, protože by hlavička musela urazit větší vzdálenost, ale kontinuální čtení by bylo někde úplně jinde, protože při stejných otáčkách (pokud by to teda plotny vydržely :) má 5,25" plotna poněkud větší obvodovou rychlost než 3,5". Řešení problému s přístupovou dobou bych si ale dost dobře uměl představit ve formě dvou nezávislých hlaviček (resp. ramen s hlavičkama).

Druhá věc ale je, jak by to vypadalo se spotřebou a zahříváním (přecijen by bylo třeba otáčet větší hmotou a docházelo by k většímu zahřívání třením ploten o vzduch).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, a když už jsem tady u popisování mých představ o vylepšení možností HDD... :) - Tak slušnou možnost ve zlepšení rychlosti náhodného zápisu bych viděl v užití "hybridního" disku. Šlo by o využití hodně velké vyrovnávací paměti (řekněme stovky MB, protože při dnešních cenách je to celkem fuk), kde by ovšem asi hrozilo velké riziko ztráty dat při výpadku proudu. Tady by vstoupila do hry ta "hybridnost", kde disk by byl vybaven dočasným zdrojem energie (možná by stačil větší kondenzátor např. ?), který by stačil akorát na zkopírování dat z cache na SSD... Možná že by to v reálu byla blbost, ale celkem by mě zajímalo, jak by to chodilo :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už tady je - RAID řadiče s baterkou a RAM slotem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom samozřejmě vím... já bych to ale integroval přímo do disku + ta baterka by stačila jen na zkopírování z cache na flash (ssd) :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i ked by sa dalo polemizovat o tom, ci by sa 5" platna pri 7k a viac otackach za minutu nerozpadla, avsak hlavnym problemom velkych platni pri vysokych otackach je ich stabilita... vyrobit dokonale vyvazenu platnu, ktora by nesposobovala ziadne vibracie, je technicky nemozne... pri okrajoch platne (kde je najvacsia linearna rychlost) dochadza oproti stredu k enormnym vykyvom, co sa da pre spolahlivost zaznamu kompenzovat bud spomalenim otacania alebo vyraznym zmensenim hustoty zaznamu a zvacsenim vzdialenosti medzi hlavickou a platnou (preto je max. kapacita vysokootacovych diskov oproti pomalsim len cca polovicna) - v oboch pripadoch vsak dojde k rapidnemu znizeniu prenosovej rychlosti... preto sa aj vsetky 15k rpm disky vyrabaju len s 2,5" platnami (v standardnom 3,5" tele)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vida, tohle mě nenapadlo. Pak snad jedině vymyslet, jak ty vibrace kompenzovat (třeba ve vypalovačkách někteří výrobci AFAIK tohle nějak (aspoň údajně) řeší, ale pravda je, že CD přecejenom těch 5 palců nemá a je z lehčího materiálu a není jich několik nad sebou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze v napalovackach tie vibracie moc nevadia, kedze napalovacky si kontroluju kvalitu zapisu, a pokial je zla, automaticky spomalia otacky, co pri pevnych diskoch nie je mozne, lebo by sa zmenila vzdialenost hlavicky od platne (vid nizsie)... takisto takyto system eliminacie vibracii je ucinny len od a do urcitej miery - aj najviac stabilizovane CD takymto systemom stale vibruje radovo viac nez platne disku... dalej v napalovackach je laser v dost velkej vzdialenosti, takze aj pri nejakej vibracii nehrozi jeho poskodenie ani poskodenie media narozdiel od hlaviciek disku, ktore sa vplyvom aerodynamiky vznasaju nad povrchom disku vo vzdialenosti niekolko nm - pri vibracii sa moze poskodit tak hlavicka ako aj platna, cim sa HDD stane nepouzitelnym... nakoniec opticke disky maju dost odlisnu strukturu, prisposobenu podmienkam pri zapise/citani - napalovacky sa dnes spoliehaju hlavne na opravne kody, nie na superkvalitny zaznam (pri CD tvoria takmer 13% zo vsetkych dat)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už tady bylo - Quantum Bigfoot.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mel jsem tu cest.
Kdyz se roztacel, tak to jako by se rozjizdel parni vlak...
Prostupove doby byly fakt brutalni, na praci s malymi soubory nepouzitlne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toz neblbni..., jo, slo by to, ale hlavicek by bylo vice a jinak by kmitaly...., uz jen ta obvodova rychlost / odstrediva sila / by prinesla problemy...
samozrejme se bavime o soucasne vyrobni / levne / technologii, nebo prejdeme na "valcovou" technologi, kde je to z hlediska ruznych sil OK?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5,25 palcove disky normalne existovaly, pamatuju jeden s kapacitou cca 8 GB a v te dobe skvelym pomerem cena za GB. Ovsem byl pomalejsi v seeku. Spis bych byl pro reseni, ktere jsem videl na nejakem blogu, kdy mel disk ne jednu ale dve nebo dokonce 4 zapisovaci/cteci hlavicky a mohl tudiz pracovat podstatne rychleji. V soucasne dobe bych jako zajimavou videl kombinaci SSD na OS a aplikace a nizkospotrebovy 3,5 HDD na data. nejvice mi v dnesni dobe chybi moznost pouzivat v nejrozsirenejsim OS nejaky souborovy system, ktery umi predchazet fragmentaci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Todle patri pod prispevek hopiho. Nevim, proc se to tam nevlozilo. Jinak problem disku s velkym prumerem je omezeni obvodove rychlosti, na ktere se da narazit bud vysokym poctem otacek nebo velkym prumerem plotny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste se jenom u 5¼" disku snizi otacky, to staci. Koho zajima pri ukladani BD ripu a image seek disku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víc hlaviček na jednu plotnu by se mi taky líbilo, ale asi by to disk dost prodražilo - složitější především mechanická část.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč vymýšlíte takový kraviny, vždyť principielně stejného efektu dnes dosáhneme použitím pole RAID na více discích.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je asi stejná otázka, jako proč se dělají vícejádrové procesory, když stejného efektu lze dosáhnout použitím více jednojádrových procesorů.

Hlavní je, zda by se vyplatilo udělat disk s více hlavičkami na plotnu, než použití dvou disků. Je dobré nezapomenout na to, že i takto vytuněný disk lze použít v RAIDu a to pole bude zase rychlejší než z "obyčejných disků". A v neposlední řadě tu hraje svou roli i spotřeba energie, která bude podle mě určitě nižší u jednoho disku s více hlavičkami na plotnu než u více disků. Poslední otázkou je, zda by nárůst výkonu u takového řešení byl ještě ekonomický vyhodný s ohledem na to, jaký poměr cena/výkon nabízí dnes SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by takové řešení bylo technicky a ekonomicky zajímavé, tak by již dávno před nástupem SSD našlo uplatnění minimálně v serverovém segmentu, kde je důležitý výkon a ne cena. Vzhledem k tomu, že inženýři výrobců disků se touto cestou nevydali, tak to jistě má pádný důvod a není třeba nad tím moc z laického pohledu polemizovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsi tohle? ;-) http://wrapuch.net/index.php?text=61

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

¨....dám si tento nápad patentovat a jsem si jistý, že by jej přijali (nezkoumal jsem, jestli už to třeba někdo neudělal)¨. .. to uz tu preci bylo ... takze patent asi ne :-) minimalne to byl myslim prototyp s tim rozdilem ze to melo krom dvouch hlavicek i oddelene logiky-elektroniky s tim ze jedna byla pouze na cteni ... Fujitsu ? .. psalo se to tady kdysi na www.cdr.cz (R.I.P.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.