Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Philips (TP Vision) volí otevřený standard HDR10+ namísto Dolby Vision

Různí výrobci zobrazovacích zařízení a poskytovatelé obsahu volí podporu různých systémů HDR obrazu. A Samsungu se daří díky otevřenosti přitahovat pozornost.

O Dolby Vision rozhodně nelze říci, že by šlo o špatný systém, ba naopak. Není sice zcela ideální třeba pro satelitní distribuci (ostatně Astra se vyjádřila, že by nejraději šli cestou Hybrid Log Gamma, což mimo jiné znamená statická metadata), ale v součtu vlastností je nejlepší. Podporuje i 12bitové barvy, dynamická metadata a je částečně standardizován, plus je tu samozřejmě velká tradice Dolby v kinosálech i domácnostech.

Samsung přišel s formátem HDR10+ letos v dubnu a spolu s Panasonicem a 20th Century Fox utvořili alianci k jeho propagaci. Podporu logicky najdeme v televizorech obou značek a v Evropě se nyní připojuje TP Vision, která vyrábí televizory Philips - a je to krok logický, jelikož tahle firma až dosud zcela ignorovala Dolby Vision.

Jediné, co zatím drhne, je nabídka filmů či jiných pořadů. HDR10+ je teprve na rozjezdové rampě, což oproti Dolby Vision znamená velký skluz. O HDR10+ se ale rozhoduje v Blu-ray světě, kde by formát mohl výhledově být podporován jako volitelný.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Philips (TP Vision) volí otevřený standard HDR10+ namísto Dolby Vision

Žádné komentáře.