Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung uvedl otevřený formát HDR10+, nasazuje jej Amazon Prime

HDR video s dynamickými metadaty představil Samsung v podobě otevřeného formátu HDR10+. Amazon jej ihned nasazuje i své streamovací služby Prime.

Samsung i Amazon přirovnávají vliv dynamických metadat, tedy použití formátu HDR10+ kvalitativně k Dolby Vision. Je to vlastně pro Samsung jediná cesta, jelikož narozdíl od jiných velkých hráčů na trhu televizorů (Sony či LG) odmítl partnerství s Dolby ohledně použití Doly Vision ve svých televizorech.

HDR10+ je rozšíření dřívějšího otevřeného standardu HDR10. Díky dynamickým metadatům nabízí větší kontrast a barevný rozsah, než jsme mohli u HDR televizorů se statickými metadaty vidět. Technicky vzato lze říci, že to, co pro HDR znamenají dynamická metadata, je podobné local dimmingu u podsvícení - dynamická reakce v závistivosti na scéně ve filmu, či přímo dynamické změny pro jednotlivé snímky filmu.

Jestli nyní v Dolby sedí parta inženýrů a zkoumá, zdali Samsung neporušil nějaké jejich patenty, to nechme budoucímu vývoji. Je ale dobře, že existuje další systém, zejména pokud je otevřený a stojí za ním jeden z největších výrobců televizorů a jeden z největších poskytovatelů 4k/HDR obsahu.

Všechny letošní UltraHD televizory Samsungu (tedy modelová řada 2017) podporují HDR10+. Ve druhé polovině tohoto roku dostanou podporu i loňské modely skrze aktualizaci firmwaru. Dále koluje informace, že by mělo být teoreticky možné upgradovat na podporu HDR10+ také některé existující Blu-ray přehrávače, nicméně nic takového zatím nebylo potvrzeno.

Amazon podporuje HDR10+ u 4k HDR videí, kde byla zahrnuta podpora v rámci jím používané implementace MulticoreWare / H.265.

Zatím žádný další výrobce TV podporu HDR10+ neohlásil. Všichni ale podporují HDR10, takže je tu jistá naděje. Jak bylo výše uvedeno, kupříkladu Sony a LG (a také TCL) sáhli s dynamickým HDR po Dolby Vision, což je nepochybně sázka na jistotu. Samsung čeká náročná práce s tím, aby přesvědčil ostatní, od tvůrců filmů až po ostatní výrobce TV.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung uvedl otevřený formát HDR10+, nasazuje jej Amazon Prime

Pátek, 28 Duben 2017 - 02:22 | Hrdina | To je všechno fajn, pokud to nakonec nezobrazí na...
Čtvrtek, 27 Duben 2017 - 10:45 | Anonym | Amazon prime teď mám zhruba měsíc a pár dní a...

Zobrazit diskusi