Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Picasso, nástupce APU Raven Ridge, potvrzen

Jak to bude vypadat s velkými procesory AMD, je už docela jasné. Už dlouho ale nebylo slyšet o segmentu APU. I tam se ale leccos chystá…

V pátek jsme si zrekapitulovali, jaké jsou možnosti u příští generace velkých procesorů AMD. Společnost může zvýšit počet jader v bloku CCX ze 4 na 6-8, čímž by křemíkové moduly (obsahují 2 CCX) povýšily z 8 na 12-16 jader. K tomu samozřejmě přibude zvýšení IPC, které by v průměru mohlo dosáhnout 5-10 % a nějaké zvýšení taktů, které by se rovněž mohlo pohybovat mezi 5-10 %. Máte-li rádi optimistické scénáře, pak možná i víc, počítáte-li raději s pesimistickými, pak zůstaňte u spodní hranice. Tak nebo tak to vypadá alespoň na 15% jednovláknového výkonu a alespoň 75% zvýšení výkonu při efektivním vytížení všech jader / vláken.

Co svět APU? Tam v současnosti působí Raven Ridge se čtyřmi jádry / osmi vlákny Zen+ a GPU Vega s až 704 stream-procesory. Paradoxně toto APU ukázalo přednosti architektury Vega lépe, než top model této generace. V situacích limitovaných datovou propustností sdílené paměti si Vega vede výrazně lépe než všechny předchozí architektury AMD. I když asi bude trvat, než Intel přijde s produktem, který s ohledem na výkon integrované grafiky učiní Raven Ridge nezajímavý, lze čekat, že v dohledné době - tedy asi tak za půl roku - by AMD mohla uvést nebo alespoň avizovat nějakou novinku.

Prozatím jediná zmínka v tomto ohledu se objevila koncem loňského září, kdy španělský web Informática Cero zveřejnil slajd informující o APU Picasso postaveném na architektuře Raven Ridge. Některé weby sice tehdy zrovna nehýřily důvěrou v původ roadmapy zveřejněné španělským webem, ale konkrétní důvody k pochybnostem nebyly. Postupem času se navíc ukázalo, že údaje odpovídají realitě.

Po deseti měsících slyšíme o APU Picasso podruhé. Objevilo se v databázi UserBenchmark včetně jeho ID, které je (či bude) 15D8. Zatím není k dispozici žádný konkrétní výkonnostní výsledek, ale od Picasso že žádné extrémní překvapení nečeká. Picasso vůči Raven Ridge bude cosi jako Pinnacle Ridge (Zen+) vůči Summit Ridge (Zen). Snad jen s tím rozdílem, že již Raven Ridge přinesl určité zlepšení latencí cache a upravený boost (oproti původnímu Zenu), takže v tomto ohledu nebude skok tak výrazný.

Picasso se zkrátka jeví jako Raven Ridge přesunutý na 12nm proces GlobalFoundries doplněný o ta vylepšení, která se objevila na 12nm Ryzenech, ale ještě chyběla u Raven Ridge. Lze očekávat, že k jeho vydání dojde zhruba v době, kdy bude volno na 12nm výrobních linkách, což bude souviset s přesunem velkých procesorů na 7nm proces. K tomu by mohlo dojít někdy koncem letošního roku nebo v prvním kvartálu toho příštího. Osobně bych to viděl nejpozději na jeho první polovinu, nedostaví-li se nějaké komplikace.

Dlouhodobý výhled

Přestože použití 12nm procesu není z žádné strany potvrzeno, jeví se zatím jako poměrně pravděpodobné. Na druhé místo v pořadí pravděpodobnosti bych dal zachování 14nm výroby a na poslední, nejméně pravděpodobné, 7nm proces. Předpokládal bych, že na 7nm procesu vznikne až APU postavené na jádrech Zen 2, které zároveň zvýší počet procesorových jader. Mohlo by dojít k implementaci CCX se šesti procesorovými jádry a GPU by mohlo povýšit ze stávajících 704 stream-procesorů na až 1024. Zda půjde o generaci Vega nebo již o Navi, ví zatím asi jen AMD. Navi byla údajně pro určité změny v návrhu odložena, takže se s vydáním počítá až na druhou polovinu příštího roku. Pokud AMD nebude chtít riskovat odklad 7nm APU z důvodu nějaké nečekané komplikace, nebylo by překvapivé, kdyby zůstala u Vegy. Té po technické ani multimediální stránce nic nechybí a ještě nějaký ten pátek chybět nebude.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Picasso, nástupce APU Raven Ridge, potvrzen

Pondělí, 23 Červenec 2018 - 20:00 | TyNyT | Ano, je to významně lepší, troufám si tvrdit, že...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 15:29 | xvasek | A u notebooků s AMD je to s více monitory lepší...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 14:26 | TyNyT | Upřímně mně je jedno, kolik to žere, pokud jsou...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 13:53 | xvasek | Intel není moc na kapačkách, resp. pokud ano, dal...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 09:27 | 8BBS | https://old.reddit.com/r/linux/comments/911c0i/...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 07:27 | TyNyT | Dovolím si polemizovat: není to Intel, se kterým...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 05:20 | RedMaX | 14nm to nebude urcite, protoze Picasso vypada...
Pondělí, 23 Červenec 2018 - 00:47 | DDR0 | ano, to by mělo význam 6CCX modul, v tomhle...

Zobrazit diskusi