Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zamyšlení: Platíme zbytečně za integrované grafiky, které nechceme?

Hoší mať Vaše problémy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hej, kupte si nb s dedikovanou kartou v mxm prevedeni, co uz samo o sebe je drahsie, ale to nechajme stranou. Blba rada je v tom, ze vacsina ak nie vsetci vyrobcovia nb bezne nedovoluju zakaznikom si len tak vybrat grafiku z nb, pod hrozbou straty zaruky.

Takze kupte si taky nb, vyberte kartu a predajze na aukre a mate business class nb za cenu consumer class a bez zaruky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celá případná debata stojí na hodně vratkém základu, který neustojí bližší zkoumání. A to jednak, že stejně vybavené notebooky obecně stojí více bez dGPU, než s ním. A potom, že iGPU nás něco stojí.
Stejnou výbavou se ale nemyslí pouze procesor, nebo grafika, ale taky displej, case, přídavné vybavení, záruka (i jen třeba ve formě možnosti si připlatit za NBD záruku), speciální akce...prostě všechno. K tomu ještě musí být porovnávány pouze modely téhož výrobce (u každého se připlácí jinak za značku) a navíc by se muselo ukázat, že je to pravidlo - tzn nestačí najít jediný model (ani tři), musí se ukázat, že takhle stojí většina (pravidlo, ne výjimka).
A k ceně iGPU - cena procesoru nemá skoro nic společného s jeho výrobními náklady (i ty největší CPU by se vešly do tisícovky). Takže nemá smysl uvažovat, kolik by procesory stály bez iGPU. Stály by stejně (ostatně stačí pohled kousek do historie na C2D).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek roku :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako bolo spravne uzasne vysvetlene, rovnica riesenie ma. Ide o to ho len interpretovat. Ak ho predtym nemala, vymyslime nove odvetvie matematiky, novy ciselny obor ci zacneme uvazovat v uplne inych intenciach, uplne inym sposobom.

Aj historia matiky je plna prekvapeni a uzasnych objavov. Stari Greci sice poznali kladne cele cisla (prirodzene) aj kladne zlomky (plnohodnotne zlomky boli pre nich iba kmenove zlomky, t.j. s citatelom 1 a take 2/3 bolo pre nich "divny" zlomok). Ak rovnica mala zaporne riesenia, nechapal to absolutne nikto, nakolko zaporne cisla vobec neboli pokladane za cisla, to sa stalo az neskor (detto nula). Potom prisli algebraicke rovnice, jedna z najprimitivnejsich napr. x^2 = 2. Ta nema riesenie v akychkolvek celych cislach (kladnych ci zapornych) ani akychkolvek zlomkoch (kladnych ci zapornych) - to koniec koncov dokazali uz stari Greci, aj ked u nich prevazovala geometricka aplikacia tejto skutocnosti. A tak sme si poradili s tymto problemom a dokazali abstrahovat sqrt(2), co je konvencne oznacenie korena tejto rovnice - lebo presne oznacenie, vyjadrenie, resp. inak sa to zapisat neda. Neexistuje ciselny zapis PRESNEJ HODNOTY korena rovnice x^2 = 2. Akykolvek ciselny zapis bude vzdy len priblizny. My mozeme len konvenciou povedat ze sqrt(2) je to a to, resp. aky zazrak urobi sqrt. I tu potom niekomu napadla na prelome stredoveku a novoveku pred sutazenim o najdenie rieseni kubickej ci vseobecnej bikvadratickej rovnice sialena myslienka: co tak rovnica x^2 = -1 a jej korene?

Esteze kvoli dedikovanym mobilnych grafikam nemusime budovat novu matematiku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne toto som si vsimol.
Sam zhanam uz dost dlho pracovny notebook, nie ultrabook, ciste len s i7QM CPU a bez dedikovanej grafiky, co by mal rozlisenie aspon 1600x900 a velky trackpad. Nepotrebujem vykonnu dedikovanu GPU a rozoberat a vytrhavat z Lenova Y580 (co by bol pre mna vitaz) gpu sa mi teda nechce, nakoniec asi kupim to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to jenom moje naivní představa, ale předpokládal jsem, že byznys modely mají lepší podporu (NBD a pod), pevnější šasi a podobně. Protože se primárně jedná o pracovní nástroj, který musí vydržet.
Což je také důvod, proč jsem domů koupil ThinkPad s NBD - repair on site, a ne IdeaPad (když už Lenovo). Podobně bych raději připlatil za vyšší modelovou řadu i u jiného výrobce. Nicméně i tak jsem volil model s dedikovanou grafikou - občas si nějakou tu hru taky pustím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navzdory zdejším reakcím si dovolím vlastní pohled:

1. Většina tzv. "herních" (neintegrovaných) grafik má tak tristní výkon, že je považuju za pouhý (až skoro podvodný) marketing - snahu zdejších internetových obchodů vydávat takovou GT630M nebo dokonce ještě méně výkonné modely za "herní dělo" ničím jinačím označit ani nejde. Cena těchto "strojů snů" je nižší z několika důvodů: jedná se o masovou produkci, tato produkce je obecně velmi nízké kvality (levné materiály, levná konstrukce, nedostatečné chlazení) a konečně jde o to, aby zákazník (alias křen) přišel po dvou letech pro nový, protože starý umřel.

2. Intelí grafiku volí převážně ti, kdo notebooky používají opravdu jako mobilní počítače, tedy akcentují váhu a hlavně výdrž na baterie. I ten Optimus v sobě zahrnuje oproti čisté intel grafice určité nadbytečné obvody, které "žerou" i v okamžiku, kdy nvidia "nepremává". Jako další důvod je komplexita a další "kurvítko" co se v počítači nachází - kdo si užil reklamací průseru jménem nvidia 8xxx/quadro, ten ví, o čem je řeč (i přesto, že reklamace "nestála nic," tak nepřímé náklady (dočasná nedostupnost PC a dat, náklady na administrativu) dosahují ve firemním prostředí závratných hodnot.

3. S ohledem na bod 2. není tedy nelogické, že Intelí grafiky budou (paradoxně) převážně v dražších a o dost kvalitnějších modelech. Sám jeden takový používám, jeho cena je několikanásobkem ceny běžné "mobilněherní" konfekce. Magnesiové tělo, kvalitní provedení (včetně chlazení) ovšem automaticky zvyšují cenu, navzdory absenci diskrétní grafiky (jejíž cena je jen pár stokorun).

4. Co je paradox je to, že když už KONEČNĚ má Intel použitelnou mobilní grafiku, která zvládá více monitorů při vyšším rozlišení (což až donedávna nebylo samozřejmé), tak trhy se orientují na grafický odpad entry modelů nvidia/AMD. Podle mě to souvisí s tím, že děti chtějí notebooky a chtějí na nich hrát soudobé hry (což je samo o sobě hodně nesmyslný požadavek).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxne ani NB s AMD A-series nepatria k najlacnejsim, asi sa priplaca za mensi pocet kurvitok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době nejsou MXM grafiky tak časté - většina mobilních diskrétních GK jsou přímo na desce, protože např. v případě čipů nVidia používajjí Optimus a zapínají se jen když je potřeba, jinak pracuje chipsetová/APU grafika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to přišlo, ty igp v procesoru, zbytečné při využití dedikované grafiky, kroutil jsem se. Ale rozdíl mezi Ci7+GTX660M a Ci7 bez igp + GTX660M v idle je 6,5 vs 2,5 hodiny. Dá se tomu říkat malý zázrak.
Jen čekám (a nemuselo by to trvat dlouho), až některý chytrý výrobce pochopí, a implementuje Optimus na svou základní desku. Namísto nabušených desek pro quadSLI budou frčet zelenožroutské desky s Optimusem (a následněj aji Endurem).. Ono šetřit se vyplatí i v desktopu..

IGP je k tomu první krok, spojení (ať už jen smluvní) Intelu a nVidie krok druhý (Optimus v chipsetu 8 series), krok třetí optimus všude, i v desktopu. To bude čas, kdy všechna Core i* s IGP najdou své opodstatnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím jak ty, ale my jsme po otestování s nadšením Optimus v následující generaci firemních notebooků vyhodili. Tak hodně nezvládnutá technologie tu už dlouho nebyla. Ale to by bylo na hodně dlouhé vyprávění..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já z ní také nejsem nadšen. Nerozišuje mezi módy baterie a adaptéru, má problémy vlastně držet dedikovanou na baterii (viz recenze Lenova http://cdr.cz/clanek/lenovo-ideapad-y580-kvalitni-vykon-pro-studenta ), ale ale rozdíl idle spotřeby GTX660M a HD3000 (nebo já nevím co za šejd je v Ci7 3610QM) je markantní. 6,5 vs 2,5 hodiny. Alespoň kvuli té relativně automatizované možnosti nahodit si integrovanou grafiku a tu dedikovanou téměř vypnout, je to velmi dobré. Nejí k tomu potřeba ani fyzický přepínač, ani restart notebooku, ani nebliká obraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jednoduchy pridane GPU u tech nejlevnejsich notasu slouzi jako tzv. ku*vitko, ze ve vetsine pripadu odchazi prave to pridane GPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plus GT610 láká na 1GB vlastní paměti...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde, že článek vychází z poměrně rozšířené, leč chybné představy, že prodejní cena nějak přímo souvisí s výrobními náklady. Mě se taky "nelíbí", že Pentax K-5 IIs je dražší než K-5 II (kterýž má navíc AA filtr), takže je to s cenou jakoby naopak, ale je to dáno poptávkou a nabídkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.