Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Software

Plextor PX-712A
Teda, více jak 130 obrázků jsme v recenzi snad ještě neměli. Však jde také o superrychlého Plextora se všemi vymoženostmi, které jste znali z CD rekordéru Premium. Bylo tedy co zkoumat. Konec konců jste se vyjádřili, že vám dlouhé recenze nevadí. Takže na následující prodloužený víkend máte čtení až nad hlavu! Snad vám 14 stránek vydrží až do středy.

PX-712 Series Application DVD-ROM

Plextor PX-712A - Plextor software

DVD-ROM se softwarem je určen pro všechny tři varianty PX-712. PX-712A je klasická interní verze, PX-712SA je s rozhraním Serial ATA a PX-712UF je externí. Typ se S-ATA má problémy s určitou konfigurací, jak jsme již informovali.

PlexTools Professional

Plextor PX-712A - PlexTools

PlexTools je dodáván ve verzi 2.12, my používáme novější, ale všechny funkce a nástroje jsou se starší verzí shodné. Program sám o sobě vystačí na mnohostránkové psaní, podrobnější popis naleznete v recenzi na Plextor Premium. S PX-712A se rozšířilo použití o DVD. Připomeňme si, co vše je s Plextools možné:

Plextor PX-712A - PlexTools drive setting basic  Plextor PX-712A - PlexTools drive setting advanced

První nastavení je pro rychlosti čtení CD-ROM i DVD-ROM a hlasitosti audio výstupu. Druhá záložka skrývá rozšiřující nástroje pro čtení i zápis.

Plextor PX-712A - PlexTools drive setting VariRec  Plextor PX-712A - PlexTools drive setting Silent Mode

Pro optimální zápis CD-DA je možné navolit i použité barvivo. Nastavit se dá kde co, například rychlost vyjíždění a zasouvání plotny, nebo přístupové časy. To vše pro delší životnost mechaniky a ještě nižší hlučnost.

Plextor PX-712A - PlexTools drive setting GigaRec

S použitím technologie GigaRec se dá na běžné 700 MB CD-R nahustit až 1 GB dat. Je to obdoba technologie HD-Burn. S GigaRec je délka pitů regulovatelná. Technologie nejsou vzájemně kompatibilní, i když základem obou je chipset Sanyo. Optorite nečte CD-R zapsané s GigaRec, Plextor HD-Burn ani nenačte.

Plextor PX-712A - PlexTools drive setting SecuRec  Plextor PX-712A - PlexTools drive information

Je-li třeba chránit data na CD-R, použijeme technologii SecuRec. Bez správného hesla, ale také ne jinde, než opět v PlexTools, nelze disk přečíst. Ještě s utilitou SecuViewer, jenž je ke stažení na webu výrobce, se k datům dostanete, pokud není nainstalován PlexTools Professional.

Drive information ukáže všechny možné rychlosti čtení CD a DVD a také rychlosti a způsob zápisu. Rychlost přepisu DVD+RW 4× je podporována, z náhledu se vytratila v Capture Proffesional (to je to prázdné políčko).

Plextor PX-712A - PlexTools CD/DVD info

CD/DVD info poskytne podrobnosti o vloženém médiu. V našem případě je vloženo DVD+R Plextor 8× speed, na které je s PX-712A možný 12× speed zápis. Obsahem jsou testovací data CD DVD speedu.

Plextor PX-712A - PlexTools multi Player  Plextor PX-712A - PlexTools audio Player

Pro přehrávání multimediálních souborů poslouží Media Player a Audio Player.

Plextor PX-712A - PlexTools DAE

Kopírovat jednotlivé skladby i celý obsah CD-DA je s PX-712A snadné. Zvolíte jen formát, v jakém se má ukládat. Šikovná je možnost zvolit "Enable Single Session", čímž se ochrany proti kopírování audia stávají bezzubými.

Plextor PX-712A - PlexTools audio CD maker  Plextor PX-712A - PlexTools CD/DVD maker

Pro vypalování Audia a CD/DVD projektů je Audio CD Maker a CD/DVD Maker. V preferencích je spousta nastavení (Pozn. Martin: Jestli se ale nepletu, tak ani s PlexTools stále není možné direktivně určit, kde bude který soubor na médiu nahrán. Opět zavzpomínám na staré dobré EasyCD Pro MM).

Plextor PX-712A - PlexTools CD/DVD copy  Plextor PX-712A - PlexTools CD/DVD mazání

Kopírovat CD i DVD lze v nástroji CD/DVD Copy. Zvolit můžeme On The Fly nebo kopii s tvorbou image souboru. K rychlému mazání nebo formátování CD-RW a DVD RW má Plextools CD/DVD RW Functions. Rychlé smazání DVD RW trvá 1 minutu, Full Erase 15 minut. Další funkce PlexTools budou v průběhu testů používány, náhledy budou k dispozici s konkrétními údaji.

Ahead Software

Plextor PX-712A - Ahead software

Pokud někomu nevyhovuje PlexTools Professional, může pro zápis na CD a DVD využít nástroje od firmy Ahead. Oblíbený Nero je ve verzi 6.3.1.6 Plextor, pro MRW a Packet Writing je k dispozici InCD verze 4.2.2.1.

CyberLink

Plextor PX-712A - PowerDVD 5

Pro přehrávání DVD je tu od CyberLink program Power DVD ve verzi 5.

Pinnacle Software

Plextor PX-712A - Pinnacle Studio SE 9.0

Pinnacle Studio 9 SE od Pinnacle Systems je jeden z nejkvalitnějších programů pro zachytávání, editaci a tvorbu vlastních multimediálních projektů. „Studio“ v názvu programu není přehnaný výraz, funkce jsou opravdu profesionální a výsledné projekty tomu odpovídají. Program je kompletně v českém jazyce (Pozn. Martin: Mno, profesionální, ... Jak se to vezme. Pána prstenů v tom asi neuděláte, ale dalo by se říci, že pro domácí použití je to nástroj více jak dostačující).

USB 2.0 a IEEE 1394 ovladače

Pro použití externích verzí mechanik Plextor je ve Win 98 zapotřebí USB 2.0, popřípadě IEEE 1394 driver. Záleží na rozhraní, jaké je použito. Zajímavý je původ ovladačů, jsou od Nec Electronics.

Plextor PX-712A - USB/FireWire ovladač

DVD+R Plextor Multispeed 8×

Plextor PX-712A - DVD+R médium Plextor 8×

K mechanice jsou přibalena dvě média Plextor pro osmirychlostní zápis. Kompletní parametry najdete v naší databázi médií. Plextor PX-712A na ně dokáže zapisovat svou maximální konstrukční rychlostí 12×. Je-li to pravda a v jaké kvalitě tak činí, bude ověřeno za pár chvil.

Diskuse ke článku Plextor PX-712A - recenze (8×12 DVD R/RW, IDE)

Pondělí, 21 Březen 2005 - 15:44 | Anonym | Zdravim!   Neviete mi poradit, ci neni...
Úterý, 4 Leden 2005 - 18:04 | Anonym | martin: A co takle pri pristi recenzi vzit...
Úterý, 4 Leden 2005 - 16:47 | Martin Bartoň | Bfree: Nebylo. Já si to nepamatuju. Bych to musel...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 22:41 | Anonym | martin: omg min konkretne by to uz ai neslo co...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 00:35 | Martin Bartoň | Bfree: V nějaké starší recenzi jsme ho...
Neděle, 2 Leden 2005 - 22:42 | Anonym | jak si tady (cdr.cz) procitam recenze...
Úterý, 28 Prosinec 2004 - 01:29 | Anonym | Tahle mechanika je pro mne obrovský zklamání....
Čtvrtek, 23 Prosinec 2004 - 09:59 | Martin Bartoň | kutil: Z hlediska hardwaru je to jedno. Poškozená...
Středa, 22 Prosinec 2004 - 15:20 | Anonym | Mám počítač s PIII/800MHz 256MB RAM. Která...
Pátek, 17 Prosinec 2004 - 00:30 | Martin Bartoň | Vaclav: Já bych to odhald na nějaký problém přímo...

Zobrazit diskusi