Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Použitelnost výsledků z KProbe, PlexTools a CDspeed

Plextor PX-712A
Teda, více jak 130 obrázků jsme v recenzi snad ještě neměli. Však jde také o superrychlého Plextora se všemi vymoženostmi, které jste znali z CD rekordéru Premium. Bylo tedy co zkoumat. Konec konců jste se vyjádřili, že vám dlouhé recenze nevadí. Takže na následující prodloužený víkend máte čtení až nad hlavu! Snad vám 14 stránek vydrží až do středy.

Nejprve si ukážeme, jakých hodnot PI a PO je dosaženo při měření lisovaného DVD-ROM. Výsledky poslouží nejen k porovnání s vypalovanými médii a k porovnání dosažených výsledků mezi jednotlivými testovacími programy, ale hlavně k názornému předvedení nové funkce Plextor PX-712A. Nový Plextor má své vlastní nástroje pro zjišťování kvality zápisu DVD v podobě Q-Check PI/PO testu a Q-Check Beta/Jitter testu v PlexTools Professional. Jakou kvalitu zdrojového média ukazují tyto testy a jakou tradiční měření s KsProbe na mechanikách Liteon LDW-811S a SOHW-832S prokáží následující testy.

DVD-ROM v Q-Check PI/PO testu a Plextor PX-712A

Plextor PX-712A - Q-check PI/PO test lisované na PX-712A

DVD-ROM v KsProbe a Liteon LDW-811S

LiteOn SOHW-811S - KProbe PIPO lisované

Stejný DVD-ROM jsme podrobili zkoušce ve dvou různých programech na zjišťování kvality média. Q-Check PI/PO Test odhalil celkově 17 572 PI. Hodnota PI max., pokud by byla v Q-Check PI/PO testu sledována, by byla někde kolem 10. V KsProbe je PI max. stejného DVD-ROM 186. Celkový počet PI v KsProbe je 257 658, hodnota nesrovnatelná s celkovým počtem PI naměřeným v Q-Check PI/PO testu. KsProbe i Q-Check PI/PO Test ač měří stejný parametr, ve výsledcích se neshodnou. PI je přesně definovaný parametr, něco takového by stávat nemělo. Je to podobné, jako by měřící přístroj "A" naměřil napětí v síti 230 V a přístrojem "B" od jiného výrobce by bylo naměřeno 400 V. V tomto případě je jasné, který přístroj měří špatně, protože napětí v síti je nám známé. Ale které měření hodnot PI je to pravé? Pokusíme se zjistit, zda je příčina naměření rozdílných hodnot způsobena použitou čtecí mechanikou, nebo jiným vyhodnocováním PI jednotlivými programy. Stejný DVD-ROM změříme znovu s KsProbe, potom s CD DVD Speed. Tentokrát je čtecí mechanikou Liteon SOHW-832S.

DVD-ROM v KsProbe a Liteon SOHW-832S

LiteOn SOHW-832S - KProbe PIPO lisované

DVD-ROM v CD DVD Speed a Liteon SOHW-832S

LiteOn SOHW-832S - CDspeed PI lisované

LiteOn SOHW-832S - CDspeed PIPO lisované result

Rozdíl v naměřených hodnotách PI má na svědomí použitá čtecí mechanika. Liteon LDW-811S dosáhl největší odchylky od výsledků naměřených v KsProbe i v CD DVD Speed s Liteon SOHW-832S a od hodnot naměřených s Plextor PX-712A v Q-Check PI/PO Testu. Liteon SOHW-832S i Plextor PX-712A se ve výsledcích měření shodují. Celkové počty PI nemohou být přesně stejné, jsou však ve stejných úrovních. Ještě se podívejme, jak Q-Check PI/PO Test měří PO.

PO DVD-ROM v Q-Check PI/PO Testu

LiteOn SOHW-832S - CDspeed PO lisované

V Q-Check PI/PO testu se používá odlišného názvosloví, než na jaké jsme zvyklí z programu KsProbe. Zatímco KsProbe měří PO(Parity Outer), v Q-Check PI/PO testu se stejná hodnota jmenuje PIF(Parity Inner Fail). Pro neopravitelné chyby se v Q-Check testu používá označení POF(Parity Outer Fail). (Díky Mikrobe) Maximální přípustná hodnota PO, v tomto případě PIF, je na rastru vyznačena tučnou čarou. Je to známá veličina 4 podle standardů ECMA. DVD-ROM splňuje normu s přehledem.

Podobně, jako měříme kvalitu zápisu CD-R v Q-Check Beta/Jitter Testu znázorněnou průběhy křivek Beta a Jitter, můžeme měřit i kvalitu zápisu DVD. Jaký mají průběhy křivek vliv na výskyt PI a PO ukáže Q-Check Beta/Jitter Test a PI/PO Test.

Q-Check Beta/Jitter Test DVD-ROM

Plextor PX-712A - beta jitter lisované

Abychom získali alespoň nějaký přehled, jak by měl výsledek Q-Check Beta/Jitter testu pro DVD média vypadat, změřili jsme lisovaný DVD-ROM. Stejně jako vy jsme nikdy podobné měření neviděli. Vždy měříme Beta/Jitter u CD-R vypálených na jednotlivých mechanikách, ale podle kritérií pro posuzování kvality zápisu CD-R by tento průběh Beta/Jitter poukazoval na špatné hodnoty Jitter. Jitter na DVD je ve zcela jiných relacích. DVD-ROM jsme zkopírovali na DVD-R 8× speed zápisem a zde jsou výsledky s tímto médiem.

Q-Check Beta/Jitter test DVD-R 8×

Plextor PX-712A - beta jitter DVD-R 8×

Q-Check PI test DVD-R 8×

Plextor PX-712A - PlexTools PI DVD-R 8×

Q-Check PO test DVD-R 8×

Plextor PX-712A - PlexTools PO DVD-R 8×

KsProbe DVD-R 8×

Plextor PX-712A - KProbe PIPO DVD-R 8×

CD DVD Speed PI/PO Test DVD-R 8×

Plextor PX-712A - CDspeed PIPO DVD-R 8×

Všechna měření se shodují v rozmístění PI i PO chyb na disku. Celkové hodnoty chyb stejné nejsou, to však nic nemění na skutečnosti, že jak Q-Test PI/PO s Plextor PX-712A, tak i CD DVD Speed a KsProbe s Liteon SOHW-712S ukazují výbornou kvalitu zápisu DVD-R při 8× speed. I přes podivný průběh křivky Jitter v Q-Check Beta/Jitter testu je médium zapsáno špičkově.

Po seznámení se s použitelností výsledků měření kvality zápisu DVD jsme se konečně prokousali k vlastním testům kvality zápisu. Jako vždy vyzkoušíme, jak která DVD média zapisuje a dnes také, jak je po sobě čte.

Diskuse ke článku Plextor PX-712A - recenze (8×12 DVD R/RW, IDE)

Pondělí, 21 Březen 2005 - 15:44 | Anonym | Zdravim!   Neviete mi poradit, ci neni...
Úterý, 4 Leden 2005 - 18:04 | Anonym | martin: A co takle pri pristi recenzi vzit...
Úterý, 4 Leden 2005 - 16:47 | Martin Bartoň | Bfree: Nebylo. Já si to nepamatuju. Bych to musel...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 22:41 | Anonym | martin: omg min konkretne by to uz ai neslo co...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 00:35 | Martin Bartoň | Bfree: V nějaké starší recenzi jsme ho...
Neděle, 2 Leden 2005 - 22:42 | Anonym | jak si tady (cdr.cz) procitam recenze...
Úterý, 28 Prosinec 2004 - 01:29 | Anonym | Tahle mechanika je pro mne obrovský zklamání....
Čtvrtek, 23 Prosinec 2004 - 09:59 | Martin Bartoň | kutil: Z hlediska hardwaru je to jedno. Poškozená...
Středa, 22 Prosinec 2004 - 15:20 | Anonym | Mám počítač s PIII/800MHz 256MB RAM. Která...
Pátek, 17 Prosinec 2004 - 00:30 | Martin Bartoň | Vaclav: Já bych to odhald na nějaký problém přímo...

Zobrazit diskusi