Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení DVD, poškozená média

Plextor PX-712A
Teda, více jak 130 obrázků jsme v recenzi snad ještě neměli. Však jde také o superrychlého Plextora se všemi vymoženostmi, které jste znali z CD rekordéru Premium. Bylo tedy co zkoumat. Konec konců jste se vyjádřili, že vám dlouhé recenze nevadí. Takže na následující prodloužený víkend máte čtení až nad hlavu! Snad vám 14 stránek vydrží až do středy.

DVD-ROM

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-ROM

Rychlostí 16× speed nečte v současnosti žádná jiná duální DVD vypalovačka (Pozn. Martin: Až na Samsung SH-W16A). Průběh i hodnoty přístupových časů jsou výborné. Plextor PX-712A čte plnou rychlostí, jen pokud je aktivována funkce Speed Read. Bez ní pouze 12× speed. Rychlost čtení je v Plextools nastavitelná i jinak.

Plextor PX-712A - nastavení rychlosti čtení v Silent Mode

Rychlost čtení je taková, jakou uživatel nastaví.

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-ROM 2-5×

Na ukázku jsme vybrali nastavení 2-5× speed. Průběh čtení je opět dokonalý.

DVD-ROM Dual Layer

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-ROM dual

Znovu nejrychlejší čtení ze všech současných DVD rekordérů. 12× speed je s dvouvrstvým DVD nevídaná. I zde je možné snížit rychlost některou ze tří dalších možností.

DVD-Video Dual Layer

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-video dual

U dvouvrstvého DVD s filmem je to naopak. Bez nastavení rychlosti čte jen 2× CLV. Vyšší rychlost čtení DVD Video Dual Layer je na vyžádání. Maximální možná je stejně jako u datového DVD 12× speed.

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-video dual SpeedRead

DVD-RW video

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD-RW video

Všechna vypalovaná DVD média čte velmi dobře se stejnými průběhy. Někdy dojde k poklesu rychlosti v samém závěru, to je však způsobeno kvalitou média. Jak si ukážeme za chvíli, ani poškozená DVD média se Plextoru PX-712A vůbec nelíbí. Pokud je čtené médium bezchybné, je i průběh čtení bez chyb. Přístupové časy jsou výborné. A k tomu ta rychlost. Jak se píše ve specifikaci, všechna vypalovaná DVD média čte 12×.

DVD+R video booktype na DVD-ROM

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+R video BookType DVD-ROM

DVD+R video booktype na DVD+R

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+R video BookType DVD+R

Book Type se s Plextor PX-712A změnit nepodařilo, v Plextools ani na webu výrobce jsme nenašli nic, co by to umožňovalo. Čte je stejně jako ostatní vypalovaná DVD.

DVD+RW VR

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+RW VR

Toto je DVD+RW nahrané v tzv. VR módu (Pozn. Martin: on-line vypalování, například z TV). Přístupové časy jsou horší, než ostatních DVD.

DVD+RW UDF v. 1.5

Plextor PX-712A - MRW na DVD

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+RW s MRW

Po naformátování pro UDF 1.5 je možný klasický Packet Writing. Rychlý formát trvá 0,5 minuty, DVD+RW je připraveno a chová se jako jedna veliká disketa. Data z DVD+RW s UDF 1.5 jsou čtena jako z každého jiného vypalovaného DVD.

DVD+R DL

Plextor PX-712A - CDVDInfo: DVD+R DL nepřečte

DVD+R DL není možné s Plextor PX-712A přečíst. Mechanika je ani nenačte. Vyzkoušeli jsme datová DVD+R DL zapsaná v Sony DRU-700A, Nec ND-2500@2510A a v Nec ND-2510A. Video na DVD+R DL máme zatím k dispozici jen jedno, zapsané je na Nec ND-2510A. Ani to není načteno. Book Type DVD+R DL PX-712A nenačte, Book Type DVD-ROM ano. I když mezi podporovanými DVD standardy DVD+R DL podle specifikace není, lze je číst, pokud jsou zapsána v Book Type DVD-ROM (Pozn. Martin: Právě vyšel nový firmware 1.03, se kterým už by měl Plextor PX-712A DVD+R DL média číst. Aby ale recenze mohla vyjít ještě dnes, měření dodáme později.).

DVD+R DL jako DVD-ROM v Plextor PX-712A

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+R DL jako DVD-ROM

DVD+R DL je zapsáno mechanikou Liteon SOHW-832S jako Book Type DVD-ROM. Plextor ho načetl a celý přečte. S druhou vrstvou má pekelné starosti, ale čte až do konce. Pekelné starosti způsobuje pekelná rychlost, jakou dokáže DVD+R DL zapsané jako DVD-ROM číst. Ani samotné DVD+R DL rekordéry takto disky se zápisem ve dvou vrstvách nečtou. Dosahují rychlosti kolem 6× speed maximálně. Při měření přístupových časů test spadl, leč všechna data jsou v naprostém pořádku. Potíže při čtení druhé vrstvy jsou způsobeny i špatnou korekcí chyb na DVD všeobecně, že se jedná o disk zapsaný do dvou vrstev není v tomto případě rozhodující. Sám Liteon s ním potíže nemá.

DVD+R DL jako DVD-ROM v Liteon SOHW-832S

LeteOn SOHW-832S - CDspeed čtení DVD+R DL jako DVD-ROM

Liteon čte DVD+R DL@DVD-ROM s naprosto hladkým průběhem, ale jen 5,59× speed. Plextor PX-712A umí snížit rychlost čtení, využijeme toho a zkusíme, jak bude stejný disk číst při stejné rychlosti jako Liteon.

DVD+R DL jako DVD-ROM v Plextor PX-712A, čtení 2-5× speed

Plextor PX-712A - CDspeed čtení DVD+R DL jako DVD-ROM 2-5×

Tak to je už o něčem úplně jiném. Není to ideální průběh, ale ten není dosažen ani při čtení lisovaného DVD Dual Layer, pokud je jen nepatrně poškrábán. Že je spodní vrsta hůře čitelná, víme z testů ostatních DVD mechanik. Plextor PX-712A je na jakékoli poškození médií velmi háklivý. S pomalejší rychlostí čtení již CD DVD Speed dokázal změřit přístupové časy. Náhodný Seek je velice dobrý, přes celý disk je přístupová doba dlouhá. Pro Video nebo muziku, kde se příliš neseekuje to není důležitý parametr, pro data je vyhledávání na takovém disku příliš dlouhé.

DVD-RAM

DVD-RAM nenačte.

Čtení poškozených DVD

Plextor PX-712A - čtení poškozeného DVD

Ne, poškrábaná média Plextor dobře nečte. Naopak. Graf ukazuje výsledky dosažené ostatnímy DVD rekordéry se stejným médiem.

Plextor Premium - graf čtení poškozených DVD

V grafech je u mechanik v závorce uvedena verze firmwaru, se kterým bylo měření provedeno. Je totiž pravda, že u některých došlo po upgradu na novější, který se objevil až po zveřejnění naší recenze, k lepším výsledkům. Nemůžeme bohužel provádět zpětná měření s každým novým firmwarem, a tak vám doporučujeme se ještě vždy raději podívat na stránku věnovanou té které mechanice, kde uvádíme i změny provedené v jednotlivých firmwarech (uvede-li je i výrobce).

Diskuse ke článku Plextor PX-712A - recenze (8×12 DVD R/RW, IDE)

Pondělí, 21 Březen 2005 - 15:44 | Anonym | Zdravim!   Neviete mi poradit, ci neni...
Úterý, 4 Leden 2005 - 18:04 | Anonym | martin: A co takle pri pristi recenzi vzit...
Úterý, 4 Leden 2005 - 16:47 | Martin Bartoň | Bfree: Nebylo. Já si to nepamatuju. Bych to musel...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 22:41 | Anonym | martin: omg min konkretne by to uz ai neslo co...
Pondělí, 3 Leden 2005 - 00:35 | Martin Bartoň | Bfree: V nějaké starší recenzi jsme ho...
Neděle, 2 Leden 2005 - 22:42 | Anonym | jak si tady (cdr.cz) procitam recenze...
Úterý, 28 Prosinec 2004 - 01:29 | Anonym | Tahle mechanika je pro mne obrovský zklamání....
Čtvrtek, 23 Prosinec 2004 - 09:59 | Martin Bartoň | kutil: Z hlediska hardwaru je to jedno. Poškozená...
Středa, 22 Prosinec 2004 - 15:20 | Anonym | Mám počítač s PIII/800MHz 256MB RAM. Která...
Pátek, 17 Prosinec 2004 - 00:30 | Martin Bartoň | Vaclav: Já bych to odhald na nějaký problém přímo...

Zobrazit diskusi