Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plextor PX-W 4012S (40×12×40 SCSI)

Plextor PX-W4012S
Víte, že poslední SCSI vypalovačku jste testovali 6.5.2000 (HP9310i). Jsou to bez mála tři roky. Při měření se přímo nabízelo srovnání se stejně rychlým Plextorem PX-W4012A, což jsme také udělali. Jednu novinku vám ale sdělím hned. Tento Plextor už nemá hranici overburnu na 94. minutě!

Přehled

Co si v krabici přinesete?

Plextor PX-W4012S Co si domů přinesete

  • přepisovačku Plextor PX-W4012TS (na krabici označenou PlexWriter 40/12/40S)
  • CD s programy PlexTools 1.18 (anglicky, německy, francouzsky, italsky, portugalsky) a manuál v PDF k instalaci i v češtině! A také Acrobat Reader
  • CD s programem Nero Burning ROM 5.5.9.25 (samozřejmě i v češtině), InCD 3.51.91 a samozřejmě i NeroMediaPlayer, CDspeed, WaveEditor (databázi FreeDB jsem už na CD nenašel) a také CoverDesigner a UDF driver
  • 1ks CD-R 80min Plextor
  • 1ks CD-RW 74min Plextor High speed 4×-10×
  • jednoduchý obrazový návod na instalaci (i česky)
  • návod jak provést řádně RMA reklamci (ve všech výše uvedených jazycích)
  • registrační kartu
  • 4 šroubky, čtyři náhradní switche a nástroj na nouzové vysunutí plotny
  • audio kabel

Tak v programech tu nevidím žádné překvapení. Vše zůstává při starém. Jen snad Ahead už nebalí na CD i FreeDB. Tu si můžete ale stáhnout z Internetu sami. Jediní aktuální verze je InCD. Nero i PlexTools už jsou nabízeny novější (Nero 5.5.10.7b, PlexTools 1.19). U OEM produktu Nero chybí i některé pomůcky, které má plná verze, jako DriveSpeed nebo InfoTool. Mám ale takový dojem, že když budete Nero upgradovat, že se vám automaticky přidají. Jak se PDF manuálu dočtete, k instalaci musí váš počítač splňovat tyto minimální požadavky:

  • kompatibilita s IBM/AT, procesor s frekvení minimálně 300MHz
  • alespoň 64MB RAM
  • volnou pozici 5,25" pro instalaci vypalovačky
  • OS Windows 95/98/ME/NT/2k/XP nebo MacOS
  • SCSI řadič
  • HDD s alespoň 15MB pro instalaci software

Jak vidíte, díky SCSI se nám mezi operačními systémy objevuje i MacOS. I tentokrát jsem se v manuálu dozvěděl něco zajímavého. CD-RW s rychlostí do 4× jsou tam označována jako NS-RW. To jsem opravdu nevěděl. Trošku zmatečná je tabulka s přehledem formátů, které mechanika umí. Dočtete se co umí zapisovat, co číst a jako poslední je sloupec s názvem přehrávání. Ten je zaškrtnutý pouze u CD-DA, CD-ROM mixed mode, CD Extra a CD-G. Někdo by se mohl vylekat, že ostatní formáty nepřehraje. Není tomu tak, umí všechno, samozřejmě. Zde se asi myslí to, že se po stisku tlačítka Play na mechanice začne něco dít (začne hrát hudba). Ale i tentokrát si neodpustím povzdech nad překladem. Je sice hezké, že tu máme český návod, ale překládat CD-ROM mode 1 jako CD-ROM režim 1, nebo CD-ROM mixed mode jako CD-ROM smíšený režim je jistě zcela nevhodné. Ještě, že Mt.Rainier zůstal nepřeložen ;-) Kdybyste v obchodě chtěli koncovku na SCSI, asi by koukali jako z jara. Překladatel tak totiž přeložil terminátor. Ach ti překladatelé. Proč jim někdo neřekne, že se některé věci prostě nepřekládají. Vždyť na krabici s OS z Redmontu také není Okna, ale Windows! V příslušenství už nenajdete žádný datový kabel. To je škoda, neboť ne každý SCSI řadič se s kabelem dodává. A ještě malé doplnění k manuálu. Vy, co SCSI neznáte, nemusíte mít obavy. Až na ten terminátor, je tam všechno hezky vysvětlené, včetně nastavení ID a parity.

Ještě než se pustíme do testování, podívejme se, co o sobě tvrdí samotný Plextor skrze PlexTools:

Plextor PX-W4012S PlexTools čtení

Ano, to už jsme viděli u jeho IDE bratříčka. CD-DA na CD-RW čte maximálně 32×. Že by kvůli kvalitě?

Plextor PX-W4012S PlexTools zápis

Plextor PX-W4012S PlexTools obecné informace

Prosím podívejte se až na spodní konce posledního obrázku. Vidíte? PlexTools mne infomují, že už je tu novější firmware. Šikovná věc! My nicméně budeme testovat s verzí, která je prodejcem dodávána. Pak ho vyměníme a podíváme se, zda se některé parametry změnily.

Plextor vyměnil CD-R média za Taiyo Yudeny, což je jistě dobrý zpráva. Dříve to byla média od Hitachi Maxell. CD-RW je však stejné již dlouhou dobu. Asi má zakoupeny velké zásoby. Jinak by totiž už musel balit CD-RW 80min. Někdo se možná lekne, že na CD-RW je uvedena maximální rychlost 10×. Ne, nebojte se. Jak uvidíte dále v testech, Plextor na něj jede opravdu krásně 12×.

ATIP 97m 24s 01f
Disc Manufacturer Taiyo Yuden
Reflective layer Cyanine Type 1
Media type CD-Recordable
Recording Speeds max. ?×
nominal Capacity 702.83MB (79:59:74f / LBA: 359 849)
Overburn capacity 82:40:28f
ATIP 97m 27s 00f
Disc Manufacturer Ricoh Company Ltd.
Reflective layer Type 0
Media type CD-ReWritable High speed
Recording Speeds min. 4 - max. 10×
nominal Capacity 651.86MB (74:12:00f / LBA: 333 750)
Overburn capacity 77:23:56f

Diskuse ke článku Plextor PX-W 4012S (40×12×40 SCSI)

Žádné komentáře.