Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plextor vs. opensource: dějství druhé

Paragraf malý
Zhruba před měsícem jsme vás informovali o tom, že společnost Shinano Kenshi, jejíž produkty u nás známe pod značkou Plextor, se rozhodla „zatnout tipec“ dvěma vývojářům svobodného software, kteří vyvíjeli obdobu některých částí balíku PlexTools. Nyní uběhl dostatek času, během kterého se v celé záležitosti událo několik věcí, na něž se nyní podíváme. Navíc jsme se rozhodli obě aplikace porovnat a při té příležitosti jsme narazili na jednu velmi zajímavou věc, o které byste zcela jistě měli vědět!

Kapitoly článků

1.  Novinky v celé kauze

Společnost Shinano Kenshi obeslala oba vývojáře, Alexandra Noe (který vytvořil programy PxScan a PxView) a Erica Fernandeze (alias Zeba, který na jejich základě napsal linuxový ekvivalent PxLinux) e-mailem, ve kterém žádala okamžité stažení projektů z internetu. V e-mailu bylo uvedeno mimo jiné to, že tato žádost přijde i oficiálně klasickou poštou, což se nestalo (první chyba Plextoru). Následně byly oba dva projekty pro jistotu staženy, a to i ze serveru Sourceforge.

Oba mladíci byli též ze strany Shinano Kenshi obviněni z porušení obchodní značky. To by však vyžadovalo, aby zmiňované programy vznikly ve spolupráci s Plextorem anebo přímo v něm. Nic takového se však nestalo, aplikace přišly na svět zcela nezávisle na Plextoru, takže obvinění z poškození práv ohledně obchodní značky je naprosto mimo mísu.

Další obvinění se týkalo údajného použití metody reverzního inženýrství, které měli autoři programů použít na PlexTools, jež jsou chráněny copyrightem. To by však vyžadovalo, aby PxScan, PxView a PxLinux byly jasným derivátem této aplikace, což také není pravda. Programy totiž ke komunikaci s mechanikou využívají standardů rozhraní, přes které je připojena a které rozhodně není chráněno copyrightem Plextoru, protože mu vůbec nepatří. Zkrátka i obvinění z reverzního inženýrství je také mimo mísu.

Alexander Noe dospěl po obdržení e-mailu k rozhodnutí vůbec na něj nereagovat ani jinak kontaktovat Shinano Kenshi v této věci, mimo jiné proto, že ani nedostal onen slibovaný klasický dopis, takže celá věc byla ze strany Shinano Kenshi odbyta pouhým e-mailem. Jeho právní zástupce navíc celé obvinění považuje za neoprávněné, veškerá obvinění jsou dle něj pouze vykonstruovaná. Alexander dodává, že dle zvěstí, které kolují na diskusních fórech, je jediným problémem Plextoru to, že se PlexTools zkrátka neprodávají tak, jak v Shinano Kenshi očekávali, a vůbec to nemá souvislost s jeho programy.

Druhý z obviněných Eric Fernandez, známý jako Zeb, sděluje, že on a Alexander kontaktovali evropskou Free Software Foundation, která jim velmi pomohla. Organizace má právníka, specializujícího se na německé právo, který Alexandrovi, jež pobývá v Německu, sdělil, že může s klidem celou věc ignorovat. Alexander si tak může dovolit mít oba dva programy na svých stránkách včetně zdrojových kódů, takže pokud si chcete PxScan a PxView vyzkoušet, nic vám nebrání. Zeb to má však trošku složitější, protože bydlí v Anglii. Nyní je tedy jeho program PxLinux ve stádiu „stand-by“, ale Zeb doufá, že na základě budoucího vývoje celé záležitosti bude možné v pracech na aplikaci pokračovat. K tomu server Sourceforge dodává, že není problém oba projekty uvést do původního stavu.

Třetí strana v celé věci, majitel Plextoru Shinano Kenshi, mlčí. Navzdory několika pokusům ohledně žádosti o vyjádření k celé věci, které proběhly ve Spojených státech, se společnost vůbec nehodlá k celé věci vyjadřovat a ani nijak nereaguje na takové žádosti. Eben Moglen, profesor Columbia Law School, advokát Free Software Foundation a zakladatel Software Freedom Law Center se domnívá, že mlčení společnosti Shinano Kenshi v celé věci je její naprostou ostudou. Dle něj, pokud má Plextor něco na srdci, měl by to říci zcela jasně, nebo zkrátka mlčet. Dle Moglena Zeb i Alexander žijí v Evropě a vztahuje se tak na ně direktiva Evropské komise, která poskytuje vývojářům práva vyvíjet software za účelem interoperability, pod kterou spadají i PxScan, PxView i PxLinux. Obvinění ze strany Shinano Kenshi proti těmto vývojářům tak dle něj patří do kategorie „nekalá soutež“ a argumenty proti nim jsou naprosto neobhajitelné.

Co k tomu všemu dodat, když se Shinano Kenshi zjevně nehodlá vyjádřit? Těžko říci. Možná si myslela, že když přitlačí na „dva studentíky“, co si jen těžko dovolí advokáta, tak si toho nikdo ani nevšimne. Možná si chtěla vykompenzovat nepříliš dobrý prodej PlexTools, nebo na PxScan, PXView a PxLinux hodit za toto vinu. To je v podstatě jedno. Rozhodující je, že se jí podařilo dloubnout do vosího hnízda a navíc přitom postupovat proti pravidlům, která na starém kontinentu platí. Shinano Kenshi si tak zatím ustrojila jen z ostudy kabát a jsme velmi zvědaví, jak to hodlá celé vyřešit. Nicméně jejich postoj vůči opensource komunitě jim určitě ubral dost zákazníků, kteří sice nekupovali PlexTools, ale nyní si určitě nekoupí ani Plextor mechaniku.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Novinky v celé kauze

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor vs. opensource: dějství druhé

Sobota, 16 Prosinec 2006 - 01:47 | Anonym | Na, to bych nezabral, akorát, by mně třeba...
Úterý, 21 Listopad 2006 - 21:56 | Jedi Turtles | 2 Buri Můj dvdrom od liteonu má sice "...
Středa, 13 Červenec 2005 - 18:04 | Anonym | To Polaris: hm, zamestnanec Plextoru asi nebudes...
Úterý, 12 Červenec 2005 - 11:33 | Anonym | Itokar> To srovnani je zcela legitimni bez...
Úterý, 12 Červenec 2005 - 11:28 | Anonym | Zvlastni, kolik lidi travi cas delanim naprosto...
Úterý, 12 Červenec 2005 - 10:22 | Anonym | Itokar: Dobre, Windowsy byly spatnej priklad, ale...
Pondělí, 11 Červenec 2005 - 20:25 | Anonym | Plextor BYVAL spicka, na DVD kolbisti ale body...
Pondělí, 11 Červenec 2005 - 19:16 | lto | barbucha: nesrovnavej binarky ze zdrojakmi.
Pondělí, 11 Červenec 2005 - 19:10 | Anonym | j: Omyl, prave autor muze byt zazalovan o nahradu...
Pondělí, 11 Červenec 2005 - 13:50 | Anonym | Jen bych v teto souvislosti poznamenal, ze...

Zobrazit diskusi