Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Po dlouhých odkladech přichází Fedora 21

Jednadvacítka je pro Red Hat přelomové vydání. V rámci iniciativy Fedora.next přichází jako první ve třech speciálních variantách: cloudové, serverové a desktopové (workstation). Fedora 21 změní způsob, jakým na toto linuxové distro nahlížíme.

Tento způsob ale může běžný uživatel pochopitelně ignorovat. Stačí zaměřit svoji pozornost na workstationovou verzi, serverovou a cloudovou nechť se zabývají administrátoři, programátoři a další profesionálové. Pro Red Hat je toto efektivnější způsob vývoje a příprav na nová vydání RHEL (Red Hat Enterprise Linuxu). Změny jsou tedy významné, ale pro běžného uživatele v podstatě irelevantní: stále dostane distribuci s linuxovým jádrem, GNU nástroji, mnoha desktopovými prostředími a aplikace a vší další potřebnou sw havětí. Jen mu možná jednoho dne dojde, že je to nějak lépe sladěno dohromady, než býval u Fedory zvyklý.

Nadále platí, že základem pro Fedoru je desktop GNOME. Je to logické, Red Hat platí jak vývoj Fedory, tak vývoj GNOME a de facto i spousty dalších věcí, jelikož na jeho výplatnici jsou i lidé zodpovědní za systemd, grafický server Wayland a další součásti. Srdcem desktopové verze je vedle kernelu 3.18 právě GNOME 3.14, které jsme vám představili podrobně v září. Oproti Fedoře 20 lze říci, že je zde lepší podpora monitorů s vysokým dpi, vylepšení textový editor Gedit, nová jednoduchá utilita pro záznam zvuku (GNOME Sound Recorder), IRCklient Polari či GNOME Logs, nástroj k prohlížení systemd žurnálu.

Ke stažení:

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Po dlouhých odkladech přichází Fedora 21

Žádné komentáře.