Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po letech odkladů vydává Intel Xeony Ice Lake

Pod novým CEO v Intelu vesele řádí stále stejný prolhaný marketing. Důvěryhodnost stále na nule a to se přenáší i na nového šéfa.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Musis mu dat cca aspon rok "hajeni". Ty veci se mohli pripravovat jeste pred jeho nastupem.
Ale jinak testy Intelu uz nema smysl vubec cist, jak je to zmanipulovane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ten Intel moc nepodceňoval.

Sám No-x tu psal že Alder Lake bude mít o 20% vyšší IPC než Ice Lake. Což by znamenalo že bude mít o 15% vyšší IPC než Ryzen 5000. To je sakra hodně. Možná víc než bude mít Zen 4.

No a pokud úniky mluví o 20% lepším IPC tak to zpravidla bývá ve skutečnosti víc, protože to jsou záměrně vypouštěné informace. Zen 3 byl 10-12% a buch je to nádherných 19%. Stejné byl první Ryzen 1000, úniky mluvili o 40% nad Bulldozer a bylo to nakonec 52%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a kdy takhle "podstřelil" únik Intel?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když chceš věřit marketinkovým číslům Intelu k nevydanému produktu, proč ne. Ale považovat o 15 % vyšší IPC za "sakra hodně" je blbost. Jaký to bude mít výkon v reálném portfoliu aplikací, potvrdí až nezávislé testy. To samé o Zenu 4 - nikdo neví nic konkrétního, ale web je plný zaručených informací o výkonu, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 je nová architektura, tak Zen 4 bude to samé jako Zen 2. Tedy je blbost předpokládat že Zen 4 přinese vyšší IPC nárůst než přinesl samotný zbrusu nový Zen 3.

15% vyšší IPC je sakra hodně...... protože Ryzen 5000 má jen 5% víc než Rocket Lake a to se obecně považuje že AMD drtí Intel. A já s tím souhlasím, AMD je prostě bezkonkurenční v tuto chvíli. Ale pokud Alder Lake bude mít 15% nad Ryzen 5000 a k tomu přidají 10nm SuperFin výrobní proces, tak bude pro AMD dost svízelná situace.

Alder Lake nebo jeho nástupce Raptor Lake klidně může být vyráběno u TSMC. A tím bude ze hry i výhoda úspornějšího výrobního procesu. Gelsinger sám řekl že budou outsourcovat u TSMC, takže AMD by mohla dost brzy tahat za kratší konec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IPC není všechno, je to jen jedna složka výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Druhá a poslední složka ST výkonu je frekvence, ale tam jsme už pár let zaseklí na 5 GHz už od starého Bulldozeru, takže nic jiného než přidávat výkon na takt ani nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Frekvence Alder Lake neznáme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Účet existuje již 25 min 53 sek :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- Koncem roku tu bude Ryzen 6000 (Zen 3+), který jako správná velká revize nové architektury přinese 8-10% narůst IPC
- Intelí 10++ proces nic nezmění, protože AlderLake bude nastaven na výkon, co to půjde => vysoká spotřeba po vzoru stávajících CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Alder Lake nebo jeho nástupce Raptor Lake klidně může být vyráběno u TSMC. A tím bude ze hry i výhoda úspornějšího výrobního procesu."
.. AL nemuze byt vyrabeny u TSMC, nema na to kapacitu, Raptor Lake to stejne. Krome toho by to financne Intelu nedavalo smysl, platili by vic, spadla by jim marze, vydelali by mene => pruser na burze. Oni si umi spocitat, ze je AMD omezene kapacitami a tudiz nepujdou do niceho, co je pro ne 'zbytecny' risk. Stejne prodaji vsechno co vyrobi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji ti osvěžit si znalosti že Intel vyrábí u TSMC na 7nm procesu zhruba 25% toho co celá AMD. Když si od toho odečteš APU pro Xbox a PS5, tak je to možná okolo 50% (a ty ještě půlit mezi CPU a GPU). Intel musí u TSMC vyrábět obrovské množství GPU, přibližně ve stejném objemu jako AMD GPU.

https://diit.cz/sites/default/files/tsmc_7nm_2021.jpg
https://diit.cz/clanek/amd-ve-2-kvartalu-zvysi-dodavky-procesoru-o-20

Intel si může vyrábět levná CPU u sebe na 10nm a drahá CPU vyrábět u TSMC - a tím AMD přeplatit a vytlačit z trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel musí u TSMC vyrábět obrovské množství GPU, přibližně ve stejném objemu jako AMD GPU"
.. mas to nejake zmatene. Jake ze to grafiky aktualne Intel u TSMC vyrabi a jeste k tomu v milionech kusu? ;)

"Intel si může vyrábět levná CPU u sebe na 10nm a drahá CPU vyrábět u TSMC"
.. to porad neresi problem marzi. Krome toho, pokud neznas mnozstvi CPU, ktera Intel potrebuje, jsou to porad jen odtazene spekulace. Intel potrebuje prvotne vyrabet u sebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/sites/default/files/tsmc_7nm_2021.jpg

TSMC výroba 7nm:
Intel 7%
AMD 27%

Tak mi prozraď ty, co Intel u TSMC teda vyrábí, že je to víc jak čtvrtina objemu celé AMD (a to není malý objem pokrývající Xbox, PS5, APU, CPU, GPU). Že by procesory Alder Lake?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se zeptej treba No-X, ale jsem si docela jisty, ze to momentalne nejsou ani CPU ani GK.
Pokud bych si mel tipnout, mohlo by to byt treba pro Alteru chipy.
Krome toho Intel myslim i oznamil, ze AL bude delany na nove revizi jeho Super Fin Fetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Ponte Vechio by to být nemohlo? Vždyť se to výpočetní GPU skládá ze 40 čipletů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

boli leaky
IPC Zen4 = 120% IPC ZEN3
IPC Zen5 = 140% IPC ZEN4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty věříš že pouhý facelift Zenu 3 přinese větší skok než samotná zbrusu nová arch?

Podle tebe by to znamenalo že Zen 5 bude mít dvojnásobný výkon na takt než Ryzen 3000. Ne že bych to nechtěl, výkonu pro těžení Monera není nikdy dost :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1,2*1,4=1,68 To je dosť ďaleko o 2,00

Čo ak je Zen3 limitovaný širkou pásma DDR4?

>První generace těchto pamětí by měla dosáhnout datové propustnosti o 50 % vyšší
>než jakou nabízejí standardní nejrychlejší DDR4,
https://diit.cz/clanek/intel-alder-lake-s-bude-podporovat-ddr5

Vtedy by nebol by síce nárast výkonu len migráciou na DDR5 o 1/3 až 1/2 zo zvýšenia šíky pásma. Teda nárast výkonu (pozorované IPC) by vzrástol o 17-25%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zen 3 je nová architektura, tak Zen 4 bude to samé jako Zen 2."

Vůbec netuším, jak tato logická inference má fungovat. Zen 2 byl "zbrusu nový". Zen 3 byl "zbrusu nový". Takže Zen 4 najednou nebude? A odkud jste to zjistil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa "Asciho" logiky, sa architektúra považuje za novú, len v prípade, že ak sa zmení počet jadier priradených k L3 cache (Zen1 a Zen2 vs Zen3), respektíve dva core complex (CCX) sa zlúčia do jedného Core Chiplet Die (CCD), v žiadnom inom to nemôže byť inak...jk keby to prinášalo rovnaké zvýšenie .

Zen2 prinieslo 7nm proces + zvýšenie IPC o 15% + čipletový dizajn + zdvojnásobenie L3 cache + FP256 (FPU), Zen3 na oko menej, ale podstatných... priniesol zjednotenie 2xCCX do jedného CCD (teraz už 8jadier zdieľa jednu monolitickú L3 cache) + zdvojnásobenie L3 cache + vyladenie výpočtového reťazca. Neviem, ale mne aj Zen2 jednoznačne pripadá, ako nová architektúra nakoľko priniesla najviac zásadných dizajnových prvkov, Zen3 mál ťažkú úlohu zjednotenia jadier a vyladenia slabých miest vo výpočtovom reťazci, ale už nebolo treba riešiť chiplety ani prechod na 7nm a plne sa sústrediť na CCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NE! CCD nebo CCX není architektura procesoru. Počet jader nebo množství keš je uprdele aneb APU Renoir má jinou L3 keš a jiný počet jader než desktop, navíc je to monolit s grafikou proti čipletům v dektopu/serveru a pořád je to architektura Zen 2 stejně jako 16 jádro Ryzek 3950X nebo 64 Epyc.

Podle mojí logiky věřím AMD že když řekne že Zen je nová architektura od Buldozeru tak je to pravda. Stejně jako AMD řeklo že Zen 2 je to co původně měl být Zen+ kdyby měli víc času na vývoj. Z toho plyne že Zen 2 je vytuněná verze původního Zenu.

AMD napsala že Zen 3 je nová architektura a dost odlišná od Zen 2, takže nemám důvod nevěřit lidem z AMD. Je pravděpodobné že Zen 4 bude opět vytuněný Zen 3. Každopádně Zen 2 přinesl dvakrát širší FPU takže ty spekulace o AVX512 pro Zen 4 by bylo také dvojnásobek FPU proti Zen 3, prostě to do sebe zapadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli 20 % nad Ice Lake, ale 20 % nad Tiger Lake (Willow Cove).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou toto je dobre načasované

>Ovšem jedním dechem je potřeba dodat, že x86 procesory nejsou zrovna
>nejefektivnějším nástrojem pro AI-výpočty a kde jde o vysoký výkon v INT8 (INT16,
>FP16…) se používají specializované akcelerátory,

Ono včera bol posledný deň pred vysokopavdepodobným dňom, keď AMD získa taký akcelerátor. Hol dnes o 18:30 CEST to začne..

AMD (NASDAQ:AMD) and Xilinx (NASDAQ:XLNX) announced today they have set a date for the Special Meetings of Stockholders to vote on the proposed acquisition of Xilinx by AMD. AMD and Xilinx stockholders of record as of the close of business on Feb. 10, 2021 will be entitled to vote at their respective Special Meetings, both of which will be held virtually on Wednesday, Apr. 7, 2021 at 9:30 a.m. Pacific Time.
https://www.amd.com/en/press-releases/2021-03-08-amd-and-xilinx-special-...

A pre AMD bude schválenie znamenať získanie 51% trhu s FPGA
https://www.hpcwire.com/2019/08/21/xilinx-says-its-new-fpga-is-worlds-la...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtu to správně, že pro 8 jader na 4,3GHz je potřeba 190W TDP (model 8356H). Takže až přijde 8 jader do desktopu na 10 nm, tak to zase až taková sláva nebude?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nikdy netvrdil, že 10nm proces v desktopu bude po energetické stránce sláva. Dokonce připouštěl, že by mohl zvýšit TDP ze současného 125W na 150W:

https://diit.cz/sites/default/files/intel_alder_lake-s_lga1700.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by vysel AL neco jako 150/250W, tak to by samo o sobe uz byl docela pruser..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Dnes má top model Intelu spotřebu až kolem 300 wattů, >2× vyšší než onehdy kritizovaný a zesměšňovaný Bulldozer a co se děje? Nic. Většina recenzí to zmíní tak nějak mimochodem, prostě jako akceptovatelnou daň za o 2 % vyšší jednojádrový výkon v některých aplikacích. Jestli bude mít Alder Lake o 50 wattů méně, bude se slavit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protoze v praxi je to pruser. Chladit rozumne 125W neni uplne sranda, chladit do 150W je podle mne na hrane, kde ten navrh komponent tomu musis prizpusobit. No a vsechno co jde nad to, tak je dle meho pro desktop decentne "mimo", musis pak spravne dimenzovat (spis predimenzovat) skrin, prutok vzduchu, drahy chladic, atd. aby jsi z toho nemel bud fen a nebo ti to nethrotlovalo. Raketa podle mne je pruser s tou spotrebou. i ST zere o 20W vic nez rizek a skylake. Ty sofistifikovanejsi recenze spotrebu, hlavne pro pracovni nasazeni, dost kritizuji. Ten kdo to nedela, tak je s prominutim mamlas a mate potencionalni kupce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jen ať se to přehřívá", řekli si v Intelu už kdysi, když přešli na nový socket každé dva roky... Tahle nová topná tělesa jen dotvářejí jejich původní záměr. Jde o ono pověstné kurvítko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD navýšilo TDP u serverových Zen 3 z 250W na 300W. Takže AMD má taky máslo na hlavě a úsporností zrovna nevyniká přestože je na mnohem lepším 7nm procesu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„AMD navýšilo TDP u serverových Zen 3 z 250W na 300W.“

Není pravda, TDP Epycu se nezměnilo, top model minulé generace byl 280W (7H12), top model nové generace je 280W (7763).

„Takže AMD má taky máslo na hlavě a úsporností zrovna nevyniká přestože je na mnohem lepším 7nm procesu.“

S tím by asi Intel, který tvrdil, že jeho 10nm proces je lepší než 7nm proces TSMC, příliš nesouhlasil. Krom toho Intel má v 270W TDP 40 jader, AMD má v 280W TDP 64 jader. Tedy o 50 % vyšší počet jader na watt na procesu stejné generace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Došlo opravdu k navýšení TDP u standardních EPYCů:
Zen 1 EPYC 7601 měl 180W
Zen 1 EPYC 7742 měl 240W
Zen 3 EPYC 7763 měl 280W

Speciální verzi procesoru určenou pro vodní chlazení (ta tvoje 7H12) která měla zvýšené TDP na 280W bych za standartní EPYC určitě nepovažoval.

Největší problém pro AMD je to, že nový Zen 3 EPYC 7763 přináší pouhých 10% výkonu navíc oproti Zen 2 EPYC 7742. A to přes zvýšení TDP o 40W. Potvrzuje se tak, že Zen 3 není zrovna úsporná arch. Ony totiž ty Ryzeny 5000 v desktopu topí o dost víc než Ryzeny 3000, takže to není náhoda. Pro nás hráče super, ale v serverech to moc užitku evidentně nepřináší.

Pokud se Golden Cove povede z hlediska úspornosti, tak AMD může mít velký problém v serverech, protože Zen 3 v serverech žádný výkonostní zázrak rozhodně není. Asi jako serverový Ice Lake SP. Ovšem s tím rozdílem, že Ice Lake je poslední verze obstarožního Skylake kde to ždímají na max.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Človeče ty, ale zavádzaš, neviem či si zmätený z produktovej rady Intelu (ako v tom sa vyznať....) alebo to robíš schválne....no čo by sa dalo čakať od potencionálneho "trolka" čo má založený účet cca 5 hodín a strieda to ako trenírky.

Epyc 1. generácie = max TDP 180W (top model 32 jadrový EPYC 7601), Epyc 2. generácie = max TDP 280W (top model 64 jadrový EPYC 7H12), Epyc 3 generácie = max. TDP 280W (top model 64 jadrový EPYC 7763)

To že cca +10% u nového top modelu je pri 64jadrovom procesore sakra veľa výkonu, netreba pripomínať, aj to platí iba v prípade Epyc 7H12 vs Epyc 7763 oba s rovnakým TDP 280W. Stále ale platí, že Zen2 vs Zen3 je +19% IPC.

Ice lake NIE JE obstarožný skylake, ale architektúra "Sunny Cove", ktorá prináša oproti "skylake" nárast IPC +18%...poslednou iteráciou "skylake-u" bol "Comete lake". Ice lake sa výkonovo (jadro na jadro, tak na tak) môže zrovnávať so Zen2, na Zen 3 už nemá ani čo sa IPC týka...o maximálnom počte jadier ani nehovorím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no určitě je lepší když topí monolit než bodové zahřívání u miniaturních čipletů, u monolitu je víceméně rovnoměrné pro odvod tepla ideální. Pokud by někdo zkusil pumpovat do 7 nm čipletu 200W tak by měl asi problém i dusík....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neměl náhodou FX-9590 TDP 220W? A když se to opravdu rozpumpovalo nebyl problém ani 250W...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel pravděpodobně plánuje nakoupit akcie elektrárenských společností, tak potřebuje trochu posílit tento trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že by Ryzen 7 5800X bol dokonca lepší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkonnější? Pokud nedojde na speciální instrukce Ice Lake-SP, tak určitě. Je to stejná architektura jako Rocket Lake, takže když běží na nižších taktech než Rocket Lake, bude pomalejší než Rocket Lake (a tudíž i než Ryzen 7 5800X).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Další z mnoha ukázek zparchantělosti dnešního kapitalismu . Antimonopolní úřady jen aby se neřeklo. Intel si může dělat a naceňovat produkty jak chce, bez ohledu na konkurenci.

Dále se potvrzuje moje domněnka, že Pat může být jaký chce, ale zmrdský marketing Intelu nezmění, natož pak Intel jako celek. Tenhle leviatan se nedá zabít pár jednotlivcema, je to projev mocného a vadného systému.

Kdyby byl Intel fabless, tak není problém a dominuje ta skutečně lepší architektura a řešení (nyní chiplety).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si Intel nemohl naceňovat produkty jak chce, když to někdo kupuje?
proč by někdo měl nutit Intel být fabless?

Pokud je konkurence lepší, ale zároveň nedokáže pokrýt poptávku, protože nemá výrobní kapacity, dělá si sama škodu svou cenotvorbou - produkt je očividně levnější, naž by mohl (tzn. být v rovnováze poptávka a produkce).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on to kupuje, protože nemá na výběr a nemá na výběr, protože antimonopolní úřady nezasáhly už před lety. AMD nemůže Intel ohrozit, i kdyby vyrobilo 16 jader se spotřebou 2 W.

Představ si zachrápnutí úřadů v automotiv. Zbyly jen dvě značky A a B. Značka A má od začátku výhodu a občas i šikanovala značku B, takže nakonec má 80% trhu a tudíž i velké výrobní kapacity, které nelze ze dne na den nafouknout. Jenže značce B se povede 150 kW motor se spotřebou 4l/100 km a najednou nedokáže uspokojit poptávku, takže si mnohem horší auta od značky A stále někdo koupí. To je selhání antimonopolních úřadů a nemocné konkurenční prostředí. Tratí zákazník i firma B. Tržní podíl je důležitý.

Když by se Intel rozdělil na Intel (jen návrh polovodičů) a American Semiconductors (výroba polovodičů pro všechny), tak by k téhle situaci nedošlo.

Jako fakt tady chce někdo obhajovat funkčnost konkurenčního prostředí v x86 procesorech? Jaké jiné odvětví má tak špatné konkurenční prostředí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pre niekoho toho moze byt zaujimavy produkt. AVX512 dost exceluje v NAMD, takze farma firmy budu nadsene. To iste datacentra. Stale zatial vacsina bezi na Inteloch a tam je boost okolo 46%. Tipol by som, ze AMD koncia dobre casy, co je skoda, vyzera ze Intel bude cochvila valcovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD končí dobré časy u někoho, ale u zbytku přetrvávají? To myslím AMD rozdýchá:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu je pravda, že by AMD v oblasti AVX-512 mohlo něco vymyslet nebo zaujmout stanovisko. Pokud to je perspektivní, tak jednoznačně musí začít makat, aby to další architektura uměla co nejlépe. Pokud to není perspektivní, tak vymyslet něco svého a lepšího. Už Zen 3 mohl něco takového mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco svého vymyslel Intel "AVX 512" a není to perspektivní:) AMD nemusí dělat stejnou chybu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 mohlo být už dávno rozšířeným standardem, kdyby v Intelu nezachrápali a už od začátku nabídli kompletní sadu pro všechny vydávané produkty (CPU, akcelerátory).

https://twitter.com/InstLatX64/status/1114141314441011200/photo/1

Zen 4 má umět AVX-512.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„AVX3-512“… ale co to má být, nikdo netuší :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odporucam kuknut sa na phoronix, prave tam vydali vyhody toho skveleho avx-512, okrem ineho aj na nejaky balicek na quantum monte carlo. NAMD je iste fajn vec, a ano, casto sa pocita na CPU, ale ruku na srdce - ak niekto sklada hpc/superpocitac na namd, lammps, cp2k, gromacs a podobne, tak imo:

- bud sklada univerzalny system, a teda par % vykonu naviac v avx-512 je len "malym" dielom skladacky

- alebo sa na niekolko nodov da par akceleratorov (gpu) a mas omnoho lepsi vykon ako smiesne intel avx-512

- alebo je cely cluster postaveny na mieru daneho projektu a tomu su vyvinute/vybrane cpu a gpu - vid fugaku, alebo superpocitace v usa, ktore pokial viem su casto/zvacsa stavane za ucelom behu konkretnych simulacii/projektov

a konkretne pri stavbe systemu na klasicku molekulovu dynamiku a predpokladam aj cfd/fem vypocty su algoritmi velmi dobre beziace na gpu, cize tam uz sa skoro vobec nehladi na cpu a nejake avx-512 ti je u zadnice. Nehovoriac o tom ze za cenu 1 intel cpu mas 2-cpu nod od amd, pripadne 2-cpu nod s 2 gpu akceleratormi a radovo vyssim vykonom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta informacia, ze Intel si test pustal na Xeonoch v int8 a na Epycoch vo FP32 je dost zaujimava. Bavime sa fakt o int8 a nie o FP8? Lebo vypocty v INT8 su samozrejme podporovane vsade velmi dobre a pokial viem, tak prave skalarna aritmetika bolo jedno z miest, kde Zeny valcovali Intel uz od zaciatku a to dost presvedcivo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na Xeonech běžel test v Int8, na Epycu v FP32.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.