Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Počet ADSL přípojek přesáhl v březnu 73,4 miliónu!

Internet pro všechny logo
Společnost Point-Topic dnes zveřejnila předběžnou zprávu o stavu ADSL ve světě. Tato společnost již třetím rokem vydává pravidelné zprávy o počtech přípojek vysokorychlostního Internetu ve světě (ADSL + kabelový Internet). Tato zpráva je pouze předběžná, v průběhu několika dní by měla jako obvykle následovat podrobná zpráva monitorující přesné počty ADSL přípojek v jednotlivých státech světa a jejich srovnání.

K 31. březnu 2004 dosáhl celkový počet přípojek ze všech monitorovaných států ctihodné hodnoty 73,4 miliónu. Od 31. prosince 2003 tak počet přípojek vzrost celosvětově o cca. 9,5 miliónu. Počet zemí nabízejících svým uživatelům ADSL technologie se také rozrostl a nově přibyla například Nová Kaledonie a Pákistán.

Největší absolutní přírůstek ADSL přípojek zaznamenala jako již tradičně Čína, která měla koncem března tohoto roku již 13,9 miliónu přípojek. Přitom ještě 31. prosince 2003 hlásila "pouhých" 10,95 miliónu. Čtvrtletní nárůst tedy činí víc než 2,9 miliónu. Překvapením byl vývoj v USA, které zaznamenaly ještě větší růst než v předchozím kvartále a celkem přidaly čtvrtletně víc než 1,2 miliónu linek. Japonsku trochu dochází dech, když kvartální nárůst činil "jen" 920 tisíc linek. Velký rozmach zažívá také Evropa, kde Itálie v žebříčku států s největším absolutním počtem přípojek již předhonila Tchaj-wan a Francie, které se podařilo překročit hranici 4 miliónů přípojek a dohonila tak Německo.

V následujících grafech si můžeme alespoň orientačně prohlédnout porovnání zemí, které jsou na tom nejlépe. První graf ukazuje pořadí 10 zemí s největším absolutním počtem ADSL přípojek bez ohledu ne velikost země a počet obyvatel.

Absolutní počty ADSL 1Q 2004

Druhý graf zobrazuje přírůstek počtu ADSL přípojek v prvním čtvrtletí roku 2004, opět bez ohledu na velikost země a počet obyvatel.

Nárůsty ADSL 1Q-4Q 2003

V pořadí třetí graf zobrazuje procentuální nárůsty počtu ADSL přípojek v prvním čtvrtletí. Zde mají možnost uspět i menší země. Jak vidíte země jako Peru, Portugalsko nebo Mexiko odsouvají Čínu až na sedmou pozici. Aby země vůbec mohla soutěžit o pozice v tomto porovnání, musí překročit počet přípojek hranici 50 tisíc.

Procentuální nárůsty ADSL 1Q-4Q 2003

Poslední graf zobrazuje porovnání zemí podle penetrace ADSL (přepočet počtu linek na 100 obyvatel). Zde vám můžeme nabídnout naše vlastní statistiky zahrnující celkem 37 států.

Penetrace ADSL v roce 1Q 2004

Počty přípojek v našem vlastním přehledu bohužel ještě nejsou aktualizované, vzhledem k tomu, že Point- Topic ještě nevydal finální podrobnou zprávu. Aktuální čísla najdete tak pouze u ČR (23 600), Slovenska (13 200), Litvy (29 000) a Polska (222 000). Již za několik dní se ale dozvíme pro nás velmi nepříjemnou skutečnost, že v absolutních počtech patříme k těm poněkud slabším a v přepočtu na počet obyvatel patříme v celosvětovém srovnání k těm úplně nejslabším!

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Počet ADSL přípojek přesáhl v březnu 73,4 miliónu!

Sobota, 12 Červen 2004 - 13:07 | Anonym | CR....asi 23 tisic, SR....asi 13 tisic, dohromady...
Pátek, 11 Červen 2004 - 08:57 | Tomas A | kolko s toho poctu je v SR+CR? :-)
Pátek, 11 Červen 2004 - 08:35 | Ironfist | Co k tomu dodat? Snad jen to, aby jste si v den...

Zobrazit diskusi