Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Změna paradigmatu: Více x86 notebooků bez samostatné grafiky. Díky Applu

Grafická karta (dedikovaná) v notebooku byla vždy první komponenta která odešla.
(Baterii nepočítám, to je spotřebka. A mechanické problémy s panty).
Reflow GPU napajené na notebookové desce chce už trochu lepší vybavení než troubu v kuchyni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bych to shrnul: Výrobci notebooků si hrají na retardované, protože to je před zákazníky menší zlo, než přiznat, že jsou manipulativní lháři.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych rekl, ze je za tim Intel, ktery nebyl schopen nabidnout poradnou integrovanou a 90% notasu bylo postavene na jeho produktech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sláva.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne, haleluja. Aj iGPU v Ryzen7000 staci ako zobrazovadlo OS GUI s rezervou ako prasa. Ma to mat adekvatnu podporu vystupov/monitorov s patricnymi vlastnostami + multimedialna vybava, no a to proste ma.

Ak chce niekto vysssi herny vykon, je tu iGPU v AMD APU (terajsich ci buducich). Ak chce niekto este vyssi herny vykon, potom sa moze pozerat po dedikovanej mobilnej grafike. A zaplati za to. Penazmi, wattmi, nervami ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moc tam nevidim to pricineni applu, kvuli kteremu by mu patril dik, ale budiz :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to viděl spíš na přirozený tlak daný čím dál větším přibližování notebooků tabletům. To se pak vnucuje dedikovaná jebka opravdu těžko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem to tak, že Apple dělá NB bez dedikovaných grafik a trvale propaguje jejich výdrž. Minimálně teď s jejich vlastními procesory. Pokud chce x86 mít adekvátní konkurenci v parametrech výdrže a výkonu, tak to znamená, že k jinak slušně výkonnému APU nebudou vnucovat extra GPU. A ještě ušetří a asi i více vydělají - umožní jim to "optimalizovat" marže.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je potřeba skoncovat se zparchantělými turboboooosty, kdy např. i taková chudinka jako i3-1215U může krátkodobě žrát 55 W. S něčím takovým nemají proti M1 šanci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona turboboost má i ta M1 že :-) Samozřejmě konfigurovatelný ve firmwaru, v modelech kde to není škrcené může jít M1 až někam ke 30W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A v modelech kde to škrcené je? Já bych jen konečně rád narazil na nějakou x86-64, která to má stejně škrcené jako některé M1. Nejdřív byly výmluvy, že Apple má výhodu v nanometrech, když přišly stejné nm i do x86-64 světa, tak přišly výmluvy, že 10 W je pro Intel/AMD ponižující a nemají to zapotřebí. Realita je taková, že ty x86-64 co se vejdou do max. 10 W, tak jsou pořád jen na papíře nebo výkonem výrazně pod M1.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Joo, to si musíš vyříkat s výrobci NB, minimálně AMD procesory co mají TDP konfigurovatelné na 10W běžně dodává

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle TDP se zatim nejcasteji vyskytuje v prenosnych konzolich (Steam Deck Aerith APU, Aya Neo 68xxU, Ally Z1X atp. - dedikovane GPU do ruky zatim nastesti nikoho nenapadlo) a zatim se uplne nechyta. Prekvapive pri 10W Aerith porazi 68xxU na hlavu a obstojne konkuruje Z1, ale vykon M1 fakt nema. Pri 20W+ uz Z1X vykon M1 dava, ale...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...k jinak slušně výkonnému APU nebudou vnucovat extra GPU."
To neplatí vždy, resp. len veľmi málo. Väčšinou to je tak, že k Intel CPU s integrovanou grafikou sa nepáruje nič (na hry nepoužiteľné vôbec), kým k AMD APU s integrovanou grafikou (na ktorej sa dá relatívne zahrať) sa párujú zbytočné nVidie (na ktorých sa dá zahrať o nie veľmi lepšie ako na integrovaných). :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nj ale to dela uz nekolik let a ostatni vyrobci to doted nijak nereflektovali. Spis bych to videl, ze s nastupem generaci rdna3 (a mozna uz i rdna2) integrovanych grafik, by hrozilo, ze ta integrovana bude davat lepsi vykon nez ten mx odpad, co tam ted bezne montujou a to uz neokecas. Kdyby neprisly vykonejsi grafiky v apu, prali by tam ty dedikovany dal apple neapple. Takze spis diky amd nez apple. Tot muj nazor.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jojo, je tu jeste nekdo, komu se odlepil ATI Radeon v T42? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice nie v ThinkPade, ale Radeony 9700vky (resp. zjavne ich pamatove moduly) sa rady odlepovali v poslednej generacii PowerPC PowerBookov. Tie na grafiky vykapali snad uplne vsetky.

Ale navzdory vsetkym predpokladom mam zasa dva notebooky s gForce 8600GT M, ktore to prezili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak integrované grafiky od AMD, hlavně ty nové RDNA2/3 na druhou stranu potřebují pak více systémové paměti + je fajn když je to něco rychlejšího než základní JEDEC DDR. U 16GB RAM to je problém, u 32 už velikost ne. Na druhou stranu špičkové superrychlé DDR stojí zase ranec, takže je třeba najít vyvážený rozumný kompromis mezi velikostí VRAM, rychlostí a cenou. Pak dokáží tyhle iGPU nahradit entry dedikované grafiky a do budoucna má třeba Strix point šlapat i na paty mainstreamu (RTX 3060)
Nejhorším příkladem je použití jedné z nejvýkonějších integrovaných grafik ve spojení se single channel RAM a podobné kreace, které jsou někteří výrobci zcela záměrně schopni vykouzlit

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No a proto se dnes do levnějších strojů cpou LPDDR5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za nároky her na paměť grafiky mohou vyšší rozlišení, ultra detaily a některé paměťově náročné, ale celkem zbytečné grafické efekty, jako je třeba sledování paprsků (RT=RayTracing). Integrované grafiky mají menší výkon a tak na nich nemá smysl tlačit nastaveni grafiky zbytečně vysoko. Proto ani nároky na paměť nejsou moc velké. Třeba SoTR na 1920x1080 a nízké detaily běhá bez problémů na Ryzenu 5600G a 8GB RAM. Takže 16GB určitě stačí i pro náročnější hry a nastavení, zvlášť když člověk při hraní nemá pod hrou otevřenou spoustu dalších aplikací.

Jinak LPDDR není až taková výhra, jak to vypadá podle vysokých taktů. V testech výkonu iGPU často nejsou notebooky s vysoko taktovanými LPDDR4 paměťmi o moc lepší, než ty s DDR4 na 3200Mhz. Frekvence paměti je totiž k ničemu, když není co přenášet, protože není dost rychlý přístup k paměti. Záleží tedy i na časování a zpoždění (latency) přístupu do paměti. Často zmiňované tvrzení, že u grafické paměti je důležitý jen takt a na časování nezáleží, (zřejmě) platí jen pokud má grafika dostat velkou vyrovnávací paměť (cache) a pro tento typ úloh optimálně vyladěný paměťový systém. Což u běžné RAM téměř jistě není.

Když jsem testoval taktování RAM s ryzenem 5600G, nastavil jsem nejdřív konzervativnější časování a snažil se dostat takty co nejvýš. Ukázalo se, že na vyšších taktech grafický výkon rostl už jen málo. A na maximálním taktu začal zase růst až při utahování časování. A to docela výrazně. Při špatném časování zřejmě musí řadič paměti čekat, až bude paměť připravena, po část času není co přenášet a efektivní přenosová kapacita je nižší než ta teoretická počítaná z taktu pamětí.

Paměti LPDDR mají kvůli spotřebě snížené napájecí napětí. To ale způsobuje větší zpoždění přístupu k paměti (latency) a tedy horší časování. Paměť je schopna běžet na vyšších taktech, protože je připájena blízko procesoru a vodiče sběrnic jsou velmi krátké. Jenže vysoký takt neznamená nutně vysokou reálnou rychlost. Ale vypadá dobře z pohledu marketingu. A možná to může i snížit spotřebu, pokud se řadič paměti v době čekání na data přepne do režimu s nižším příkonem.

AMD se zjevně snaží optimalizovat počet výpočetních jednotek (CU) ve svých iGPU s ohledem na dostupnou reálnou rychlost paměti. Zřejmě proto třeba došlo při přechodu z architektury Vega na výkonnější RDNA ke snížení maximálního počtu CU z 11 na 8. Pro současná APU je asi nárůst reálné rychlost DDR5 paměti dostatečný, ale pro další zvyšování počtu grafických jednotek už stačit nebude. Proto AMD v nových nejvýkonnějších APU začne (podle úniků) používat Infinity Cache.

Ještě malou poznámku. RDNA architektura určitě nemá větší nároky na paměť než předchozí Vega. Není k tomu věcně důvod, protože se ve hře zpracovávají v obou případech stejná dat. Nároky bude mít spíš menší, protože RDNA používá v grafických obvodech komprimovaná data a těm pro uložení stačí méně paměti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že už se používají nebinární čipy i pro SODIMM moduly (LPDDR nabízejí nebinární kapacity dávno), není kapacita nad 16 GB (tj. 24 GB) při rozumné ceně problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se vždy zhrozím, nad jakoukoliv komponentou do PC, když má v názvu "Gaming", stejně tak NTB, jenže když nechci "herní" tak vše dělají jen to nejchudší a nejlevnější. :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Davnejsie boli notebooky hlavne s intelmi, ktore mali jednoduche igpu. Toto ale v pohode stacilo na bezny zivot / kancelarsku pracu.
Az s prichodom xe igpu a amd apu sa zacali preteky o vykon igpu. Mne osobne to nedava moc zmysel davat vykonne igpu aj do obycajnych kancelarskych notebookov. Ten igpu chiplet je vacsi ako samotne cpu a dovolim si povedat, ze vacsina ludi nevyuzije jeho potencial, iba ich bude stat viac penazi a zvysenu spotrebu.

Apu s vykonym igpu je fajn pre tych, ktori nechcu dgpu ale chcu sa aspon nieco zahrat.

Myslym si, ze by bolo lepsie keby ostali cpu s jednoduchym igpu, ktore by sa dalo eventuelne parovat s vykonnejsim dgpu, a potom apu s vykonnym igpu ako samostatna trieda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Mne osobne to nedava moc zmysel davat vykonne igpu aj do obycajnych kancelarskych notebookov. Ten igpu chiplet je vacsi ako samotne cpu a dovolim si povedat, ze vacsina ludi nevyuzije jeho potencial, iba ich bude stat viac penazi a zvysenu spotrebu."
Vam to nedava moc smysl protoze nevite ze zvysena spotreba se nekona. Tyto APU maji spotrebu nastavenou na stejnou jako neiGPU reseni. Navic tam neni Geforce, tj. spotreba jde zase dolu. Takze kde je ta vetsi spotreba?
Ikdyby to APU stalo vice tak vyrobce usetri na cipu Geforce. Tak kde je tech vic penezi co platim?
Jako bonus vy jako zakaznik usetrite i na spotrebe za elektriku a ziskavate tim vetsi vydrz chodu na baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mensie zakladne igpu ma nizsiu spotrebu ako velke vykonne igpu. "Nastavena spoterba" je len nejaky limit, nie priemerna prevadzkova hodnota.

Mensie zakladne igpu ma mensiu plochu a teda stoji vyrobcu menej. Hovoril som o beznych kancelarskych notebookoch kde by to dgpu ani nebolo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tady někdo psal AMD takové APU má. Nicméně vy stále brečíte na špatném hrobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Debata je o tom, že vítáme NTB bez dGPU a ty si stěžuješ na iGPU. Fakt nechápu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan no-x pretlaca nazor, ze je dobre mat co najvykonnejsie igpu. A ja si to nemyslym. Myslym si, ze je skoda, ze zmizli cpu so zakladnym jednoduchym igpu. Dgpu je len volitelny doplnok a ten kto ho chce si najde patricny model s dgpu.
Cpu so zbytocne vykonnym igpu v notebookoch kde sa to vobec nevyuzije su len zbytocne drahsie a zravejsie.
To stale nebrani existenecii APU s vykonnym igpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si projít aktuální nabídku.
AMD nabízí pro ntb CPU s různým výkonem iGPU
Od 2 CU (stejné jako v desktopových Ryzen 7000) po 12 CU RDNA-3 (Phoenix a Z1)

PS: Radeon 6500 má 12 CU (RDNA-2)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a najst intel (U-ckovy) s jednoduchym UHD je uz problem. Pri H-ckovych sa ocakava osadenie dgpu.

Amd ma napr. v desktope dobru ponuku. Maju cpu s malym igpu, ktore moze byt v pripade potreby doplnene o dgpu a potom maju nejaky APU model s vykonnym igpu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Dgpu je len volitelny doplnok a ten kto ho chce si najde patricny model s dgpu."

<= Ignoruješ realitu. Je těžké najít NTB bez toho tvého "volitelného doplňku", který by nebyl kriplený něčím jiným.

"Cpu so zbytocne vykonnym igpu v notebookoch kde sa to vobec nevyuzije su len zbytocne drahsie a zravejsie." <= Možná ano, ale jak se tu píše, problém je spíš vybrat si něco slušného mezi tím, co dGPU nemá. Této skutečnosti se v komentářích stále dokola vyhýbáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"problém je spíš vybrat si něco slušného mezi tím, co dGPU nemá."
To je trh, musis hladat, ja ti nezabezpecim aby na trhu bolo presne co chces ;-)
Ja mam celkom rad Thinkpady T* (da sa vybrat od slabsich az po vykonne bez dgpu aj s vykonnou dgpu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citácia z článku:
"Najednou zjistili (co zběhlejší uživatelé vědí dávno), že těch pozitiv je podstatně více než negativ,"
Oni svine to vedia už roky, ale potrebujú ojebabrávať zákazníkov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a nebude problém spíš v tom, že AMD trvalo poněkud dlouho uvést slušný mobilní procesor a jediná alternativa byl Intel s mizernou integrovanou grafikou nebo Intel s Nvidií?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 2500U - 10/26/2017
Ryzen 5 3500U - 06/01/2019
Nebo ti to nepřijde jako"dostatečně slušný" mobilní procesor?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No nevybavuju si, že by z nich byli recenzenti nějak odvaření, ani že by to byl nějaký velký úspěch. Bylo to dobré tak proti noťasům s Intelem, které měly jenom IGP.

A mám pocit, že ani s výdrží na baterky na tom minimálně dvoutisícovky nebyly nic moc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No a nebude problém spíš v tom, že AMD trvalo poněkud dlouho uvést slušný mobilní procesor a jediná alternativa byl Intel s mizernou integrovanou grafikou nebo Intel s Nvidií?

Kdy vam zavedli internet?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenomze ono zalezi na tom, na co ten notebook chcete a uplne nezalezi na vyrobci procesoru. I ten jediny vyrobce ze sveta x86, ktery dokaze vyrobit notebook s kupou pameti a vykonnym CPU v rozumne velikosti a dobrym chlazenim (Dell, protoze Lenovo neumi chlazeni), tak i ten vyrobce do toho natvrdo narval nVidia grafiku. A pritom mne by ta mizerna grafika od Intelu dokonale stacila, mne staci podpora jednoho externiho 3440x1440 displeje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně spíše přijde že NB bez diskrátní grafiky jsou tuny a žádná změna v navyšování jejich procentuálního zastoupení třeba není...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by notebooky s iGPU měly umožnit uživatelsky v BIOS/UEFI nastavit velikost "VRAM" z RAM prakticky bez omezení. Aby GPGPU úlohy neměly problém se do ní vejít. V opačném případě může zajímavý výpočetní výkon iGPU zůstat ladem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.