Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podle Geekbench má Tiger Lake IPC ~12 % nad Zen 2

Parádní překlep:
"Nvidia toto jádro využije i na levnější modely. "
No ono se možná dočkáme časů ze nVidia koupí intel.
Aby tak mohla snáze konkurovat AMD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám zda NVIDIA plánuje vydávat nějaké pidi počítače :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poslete nekdo odkaz na clanek Huangovi, bude tim urcite nadseny, koupit Intel je jeho sen. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hezky poporade... az potom, co koupi ARM :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se sekli v datumu a za pár dní se dozvíme, že NVidia kupuje procesorovou divizi Intelu. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prodat obtížnou divizi (kterou předtím společným ušlechtilým managorským postupem totálně zes*ali) je vyzkoušený managorský přístup, chválený akcionáři, anžto se "musí zaměřit na ziskovější a vyspělejší části portfolia"... Takhle to provedli u IBM, HP, Nokie, ... takže u Intelu to nemusí časem být až taková fantazie a nemožnost. Až do kšeftu s procesory vtrhnou díky posledním americkým akcím na plné koule Číňané, tak z dnešního rozdělení trhu nezůstane kámen na kameni - pokud to bude postupovat jako v ostatních oborech. Což nejspíš bude.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A že se tak ptám, on u Ice Lake existuje nějaký model Pentia s ořezanou cache pamětí, že tak suveréně srovnáváte IPC mezi Tiger Lake a Ice Lake?
V generaci Whiskey Lake má i3 o cca 13 % vyšší IPC, než Pentium (počítáno z jednovláknového výkonu v Geekbench). U Tiger Lake samozřejmě nemusí být rozdíl tak velký, ale nějaký jistě bude. Jinak by tam tu cache nemuseli dávat, že?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, čím je ta teorie podložena.

Pokud jde o Pentium / Core i3 s jádry Skylake:

Core i3-9100: max. takt: 4,2 GHz, 1097 bodů
Pentium 5600: max. takt: 3,9 GHz, 992 bodů

Rozdíl vychází pod 3 %, což je tak na úrovni chyby měření. L3 cache se využije především při vytížení všech vláken / jader, proto ji obvykle procesory s více jádry / vlákny mají úměrně více.

Stejně tak jsem do srovnání použil od AMD Renoir, který má L3 cache 4× menší než desktopová verze, ale při jednovláknové zátěži to nemá prakticky vliv.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že lhaní je váš denní chleba:
https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-3700x
https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-4800h
Já tedy vidím, že jednovláknový výkon vztažený frekvenci má ten čip s větší L3 cache o 8,6 % vyšší.
Ale abyste neřekl, že to je jen náhoda, tak tu máme třeba:
https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-5-3600
https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-5-4600h
Tam je rozdíl ještě vyšší, 12,6 %.
Ale jasně, z vašeho pohledu je to chyba měření a L3 cache nemá v jednovláknové zátěži prakticky žádný vliv.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle frekvenční rozdíl? To jako nic není, že?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale, vždyť to je jen místní magor.. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To už je vztaženo ke stejné frekvenci, jak jsem ostatně psal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U tech mobilnich chipu je to s temi frekvencemi ne-uplne jiste a to ani podle mne u "H" rady. u ULV chipu je v principu vliv frekvenci nemozne vyloucit.
Ale jinak si myslim, ze chache nejakyv vliv taky ma, ale zalezi hodne na typu ulohy a geekbench je zrovna takova "smeska" ve ktere se nikdo moc nevyzna..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U čipů typu H to má vliv taky, záleží hodně na power limitech, některá mobilní Intel CPU mají krátkodobý boost klidně 90-135 Wattů, pak to klesne na 45W, případně ještě níž.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná by si chtělo ujasnit, co znamená jednovláknová zátěž, a kolik při ní procesor žere. Ale chápu, že zdejší trotlové věří, že 90-135 wattů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jednovláknová zátěž, jednovláknový výkon ... kdoví. Je to výkon, kdy je zatížené jen jedno vlákno nebo je to výkon aplikace, která jede jen v jednom vláknu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vyloženě jednovláknové zátěži to jedno jádro 90-135W brát nebude, ale má k dispozici velmi vysoký limit, takže může hodně agresivně boostovat. Záleží pak na daném zařízení, jak jsou ty limity nastavené, jaké je tam chlazení, případně paměti, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak by na 2GHz na jednom jadre mal spoteebu 16,9W tak má pro booste na 3,5GHz má jedno jadro spotrebu 90W..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste retardovaný? Jedno jádro na 2 GHz má spotřebu 16,9 W? Tohle platilo naposledy u mého Athlonu 64 X2 3800+. Ten při měl 35W TDP při 2GHz frekvenci. Ale byl vyráběný 90nm výrobním procesem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste písali o 90W, ja som napísal, kedy by to bola pravda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno je mobilní procesor, druhé desktopový. V obou případech. Každý má odlišně nastavené řízení spotřeby a tedy i „ochotu“, s jakou boostuje a jak drží maximální boost. Krom toho je poněkud rozdíl v parametrech pamětí používaných v desktopu a v noteboocích. A nakonec jaksi nelze opomenout, že mezi desktopovými procesory bude nezanedbatelné procento výsledků z přetaktovaných sestav, což přesně odpovídá tomu, že pro taktování nejoblíbenější Ryzen 5 3600 má nad mobilním čipem větší náskok než Ryzen 7 3700X. Z toho opravdu nelze dělat závěry o IPC architektury, to kulhá na všechny nohy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No sláva, tak se Intel má čím chlubit - výkon nahypované novinky na jednom jádru je o chlup vyšší, než u nejlevnějšího kousku AMD. No, bude se tím chlubit pár měsíců, pak mu to zase skončí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Přičemž není jasné, při jakém odběru a zda ten "obří" jednojádrový výkon platí jen prvních 56 sekund dokud to je studené nebo jak...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

...a jenom v Intelově Geekbenchi. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne na neoptimálnom kóde brzdenom AMD na ktom beží kód pr Sandy Bridge t.j. bez AVX = To sa bohužiľ globálne zlepší až na prelome januára=ledna a februára=února 2021, keď vyj́de glibc 2.33

Nov 18th, 2019 10:53
MATLAB is a popular math computing environment in use by engineering firms, universities, and other research institutes. Some of its operations can be made to leverage Intel MKL (Math Kernel Library), which is poorly optimized for, and notoriously slow on AMD Ryzen processors. Reddit user Nedflanders1976 devised a way to restore

anywhere between 20 to 300 percent performance on Ryzen and Ryzen Threadripper processors,

by forcing MATLAB to use advanced instruction-sets such as AVX2. By default, MKL queries your processor's vendor ID string, and if it sees anything other than "GenuineIntel...," it falls back to SSE, posing a significant performance disadvantage to "AuthenticAMD" Ryzen processors that have a full IA SSE4, AVX, and AVX2 implementation
https://www.techpowerup.com/261241/matlab-mkl-codepath-tweak-boosts-amd-...

>Stemming from Glibc semantics that

>>>>>>effectively "cripple AMD"

>in just checking >or Intel CPUs while AMD CPUs with Glibc are not even taking >advantage of Haswell era CPU features,
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Op...

Kód pre AMD v GNU/Linux a väčšine open source pre MS Windows bežali na kóde bez podpory technológií a inštukcií Hasewellu a novších. Aj Zen2 bežal dodnes na kóde pre Sandy Bridge.

Haswell
Launched June 4, 2013; 7 years ago

Predecessor Sandy Bridge (Tock)
Successor Haswell (Tock/Architecture)
https://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_(microarchitecture)

Sandy Bridge
Launched January 9, 2011; 9 years ago
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, až mu stoupne IPC (a možná nejen to), tak bude muset přepracovat ten svůj systém benchmarků - Sysmark, nebo jak tomu nadává. Tabulky v excelu nikoho moc neoslní :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že u Pentií to není 56 sekund, ale 28 sekund. Ale to je jedno. Intelu to vydrží jen chvíli, než bude zen3

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

*28 sekund

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych podle mobilaku "IPC" (at uz to je co chce) moc neurcoval, protoze se vliv kolisajicich frekvenci neda vyloucit, specielne u ULV chipu. Nazyval bych to treba "ST vykonem", ale ne 'IPC".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono největší problém ULV je jak TDP, tak ještě chlazení. A to se skrze všechny možné modely neskutečně liší, takže i když víme nějaký výkon daného CPU při daných podmínkách, reálně (což bude zákazníka zajímat asi nejvíc) to bude i tak neskutečně kolísat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"se dvěma jádry a čtyřmi vlákny"
a ake budu hodnoty ked sa aplikuju vsetky zaplaty?
gb bola Intel edition?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> a ake budu hodnoty ked sa aplikuju vsetky zaplaty?

To sa vie: hodnoty budú terajšie hodnoty mínus 93%. teda namiesto 1030 tam bude 72,1 bodu (Aj AMD pôjde dolu, ale nie tak výrzane)

Google Engineer Shows "SESES" For Mitigating LVI + Side-Channel Attacks - Code Runs ~7% Original Speed
Written by Michael Larabel in LLVM on 21 March 2020 at 06:00

Disclosed last week was the Load Value Injection attack affecting Intel CPUs and requiring new mitigations. While the GNU Assembler mitigation options were quickly added, on the LLVM toolchain side the developers there continue evaluating the proposed LVI mitigation along with another option that looks to mitigate more than just LVI. The "SESES" proposal looks more broadly at mitigating CPU side-channel vulnerabilities but with shattering performance hits.

While performing at just ~22% the original performance is already a brutal hit, an LLVM mitigation proposed by a Google engineer in working to avoid LVI and other side-channel vulnerabilities in one of her tests saw just ~7% the original performance based on the geometric mean. That LLVM work with the even more dramatic hit is the Speculative Execution Side Effect Suppression (SESES) and was started for mitigating Load Value Injection but expanded to address other side-channel vulnerabilities like Spectre V1/V4 and others. It offers extra safeguards beyond just LVI mitigation, but in Google's own BoringSSL test (their fork of OpenSSL), the performance came in to a 7% geometric mean of the original performance (not a 7% hit, merely 7% the original performance).
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=LLVM-SESES-Mitigatin...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle patche jsou ale jenom pro kod ktery se tyka bezpecnosti - tj. prace s klici a pod. A pokud tyhle veci nekdo dela ve velkem, tak rozhodne nepouziva klasicke PC, ale jednoucelovou krabicku (HSM), nebo asic (Apple T2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie patche sú na všetko, ale výkon testoval na security related kóde..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jen zmíním, že Ryzen 3 4300U má jen jedno aktivní CCX, jen 4MB L3 cache a také jsem naměřil nižší výkon paměťového řadiče, ale jinak je to super entry level notebookové CPU, více v recenzi snad brzy až to sepíšu.

Tj. Ryzeny 5/7 mobilní s plnou L3 a dvěma CCX podávají typicky lepší výkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.