Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podle prvního testu je GeForce RTX 3090 jen 8,9 % nad GeForce RTX 3080. Čím to?

Hledic na ty cisla, tak me bylo jasny ze je to omezeny skrze TDP. Kdyz tomu date 10% elektriny navic.. tak to spocte o 9% vice. Easy.

Ale tech >300W na gpu je slusnej fen.. pripomina mi to doby mych experimentu Xeon Phi, jen tam byl vetrak ponekud hlucnejsi, pac to melo jiny design chlazeni... mozna by ted sel poridit 3080/3090 chladic.. a napasovat to na to Phi :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že dalších cca 9% herního výkonu si už vyžádá 500 nebo 600 W, tedy že závislost není lineární a ten čip jede blízko u maxima možností.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zas tak jednoduchy aby to bylo jen kvuli tdp, to neni.. v blendru 3090 tech 20% nad 3080 dava..
https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-3090-shines-in-blender-be...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak blender je prave vec co je prakticky limitovana jen aritmetickym vykonem, zbytek te karty nepotrebuje:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no a prave to pisu.. nejde jenom o tdp, limity ma ga102 i jinde.. kdyz jde jen o vypocty a nejsou potrebny rop, je vykon ok navzdory tdp.. proste je limit i nekde v rop, rasterizeru nebo buhvi v cem..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vykon v Blenderu sleduje presne pocet vypocetnich jader, tak to taky muze znamenat, ze ty algoritmy nejsou uplne optimalni a na krev vytezujici ono GPU. Zda tomu tak je, by rekla spotreba obou karet (napr. kdyz jedna pojede na 100W a druha na 120W, tak to samozrejme dela tech +20% prace navic.. ale taky to znaci ze to je vzdaleno od plneho vytizeni - Blender kodem)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš naopak. Protože Blender umí tu kartu vytížit, tak nárůst výkonu je vyšší než i her, které to neumí tak dobře? Každopádně Blender je hlavně o výpočtech. Tedy alespoň Cycles render engine + další "PBR" - fyzikálně založené vykreslování. Nekoukal jsem zatím, jestli jsou testy udělané i pro Eevee (takový spíše "preview" render), které je více podobné zjednodušenému vykreslování ve hrách.
Pro render farmy a profíky, kteří se tím živí, bude 3090 výrobní prostředek a cenu asi vyřeší nad svým účetnictvím. Pro hráče to je IMO zbytečný overkill.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to ničím... stačí přemýšlet. Je to stejný čip jako na 3080. Už tak to žere jako kráva = nejde to hnát dál (ano TDP). 3090 "není problém", problém je, že NV "musela" udělat 3080 silnější než chtěla (můžete hádat proč... btw). No a protože toho na 3090 moc navíc nezbylo, tak na ni namontovali alespoň 24GB VRAM - jen si to představte, 1500$ - takový příplatek oproti 3080 za tak malý rozdíl výkonu, tak to má alespoň tu VRAM aby to bylo jako ospravedlnitelné. Ze stejných důvodů má první verze 3080 jen 10GB VRAM, což jí v hires omezuje a 20GB by všichni chtěli před 10GB, proto ji nedostanou - kdo chce aktuálně více VRAM "musí" jít do předražené 3090.

Celé je to ale jen NV hra před příchodem big Navi, vytahat z peněženek nedočkavců co nejvíce peněz - 20GB 3080 je jistá věc - rozuměj, až vyjde big Navi, bude 3080 10GB odepsaná, Nv to ví, tak začnou chrlit už jen 20GB verze a nedočkavci co koupili 10GB kartu budou vypečeni Nvidií již takhle brzy (imho dobře jim tak když nemohou čekat).
Vtip je v tom, že dost možná to samé čeká i 3090 - buď masivní slevy nebo konec jako v případě 3080 a nahrazení ještě větším GPU o kterém se spekuluje již nějakou dobu [křižuje se jako stará bába při pomyšlení na cenu a spotřebu].
3080 20Gb tak na nějakou dobu možná zůstane jediným "smysluplným" GPU od NV.

Každopádně Těším se na marketingové NV tanečky -proč hned po launchi některé karty končí, že to není ani trochu kvůli konkurenci a že je to pro zákazníka - prostě kecy ala Andrej Babiš :-).

V případě ještě většího jádra je ale otázka kam to ješte mohou hnát. I když vyrobí jádro s +25% cuda cores navíc, tak to ve hrách dá sotva 10% navíc, spotřeba šílená, cena taky, leda by si pro tohle nechali 7nm TSMC a/nebo HBM2 - nakonec s cenou tak 2000$ dolarů by to už asi zaplatilo jakékoliv náklady

Prostě kombinace lepšího výrobního procesu big Navi a revoluční infinite cache tentokrát Nvidii vypekla.

Ale buďte v klidu, dejte si masturbaci na dobrou noc a řekněte si že nemám pravdu a nic z toho se nemůže přece stát :-) a Vaše Intel+NV kombo je v pohodě (o leacích Zen3 gaming a singlecore performance raději nebudeme mluvit vůbec, to už by někoho mohlo trefit)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

3080 nemá NVLink takže pro profi použití dvě 3090 dávají smysl větší než dvě 3080 i kdyby s 20GB, pořád budou omezené 20GB, kdežto 3090 si budou vidět do paměti a mohou fungovat de facto jako jedna grafika s 48GB.

Titany nikdy neměly dobrý poměr cena/výkon proti jiným grafikám, fakticky má ale pořád lepší poměr cena/ýkon než měla 2080Ti

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš "to" SLI, které už nemá podporu? :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano to sli které ve hrách nebudou podporovat. 3090 taky není cílená jen na hráče. Quadro s 48GB paměti určitě nebude stát jen 2800 dolarů jako dva 3090

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš tu Nvidii moc rád, viď.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty myslíš že 48GB Quadro bude stát pod 3 tisíce? Počítám ta karta bude kolem 8-10 tisíc a pokud pro svůj workload potřebuješ takovou paměť tak pokud ti nejde o certifikace, použiješ dvě "levné" 3090.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že pro FEM výpočty bude ta paměť přínosem. Pro hry ne nebo jen tam, kde autor připraví extra extra extra velké textury jen pro to, že to jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vůbec ale nemluvím o hrách. Pokud vím tak NVLink ve hrách = rychlejší SLI, nic víc. Bavím se o specifickém workloadu, kde je potřeba více paměti než poskytne samotná karta a kde NVLink memory pooling přijde vhod. Titan/3090 už tak je velký cenový kompromis proti Quadru, takže chápu že dát to na výrazně levnější herní grafiku by utlo ještě více marží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirko di se vycpat. Profi programy žádný NVLink ani SLI nepotřebujou a stejně umí využít X karet najednou.
Ten způsob využití paměti při zapojeném NVlink/SLI je popsaný kde? Já měl za to že to funguje právě naopak. Obě karty musí mít tentýž obsah paměti.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že více karet neznamená více paměti. Takže pokud tě limituje paměť, je irelevantní kolik těch grafik máš, budou pomalé všechny nebo budou zcela nepoužitelné.

https://www.youtube.com/watch?v=-e4BvZz6H8Q

Nebo: https://www.boxx.com/blog/boxxlabs/testing-v-ray-gpu-rendering-with-nvid...
.. it is possible to have nearly 96 GB of VRAM available for rendering when using two Quadro RTX 8000s due to the memory pooling capabilities of NVLink. Even if you don’t need a full 96 GB of VRAM, NVLink has now made it extremely affordable to get 22 GB of VRAM with two RTX 2080 Tis ...

2x 3090 bude mít randál paměti a bude stát určitě méně jak Quadro, takže pokud nejdeš po certifikacích je to levnější volba, vymezit NVLink jen pro 3090 tak dává smysl zákazníci neutečou k levnější herní alternativě. Proto 20GB 3080 nebude až tak zajímavá pro ty kteří potřebují ten knedlík paměti, na druhou stranu po tom jistě šáhne i dost profíků, kteří si s tím vystačí. Čekám že 20GB verze by mohla jít klidně na 1000 dolarů MSRP.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o CUDA, pak lze manuálně řídit datové přenosy z jednoho do druhého device (GPU). Nicméně to je velmi nízkoúrovňové výpočetní API.
Jak to funguje v 3D grafice úplně nevím, SLI jsem měl naposledy s 1080 Ti u Zaklínače 3, kdy to škálovalo poměrně dobře, ale ta hra si to implementovala sama "ručně" (zbytek her nebyl vůbec růžový).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvě 3090 nepotřebují na mnoho workloadů NVLink, protože se budou volat jako samostatná GPU, na výpočty a rendering. Navíc spřáhnout VRAM, aby se to tvářilo jako karta GeForce stejně neumí, takže i pro profi použití bude u 3090 NVLink zbytečný. Tile based renderery si prostě spawnou tile na každém dostupném GPU nehledě na jeho výkonu nebo zda je to nějak propojené.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Takže autoři mnou linkovaných zdrojů kecají a že to co dělali a nepovedlo se pokud neměli dostatek paměti? Proč se to tedy dělá když je to k ničemu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dělá se to s Quadrama a Teslama, které podporují to spřáhnutí VRAM, pokud vím, GeForce to nepodporují, jinak by si profíci kupovali GeForce namísto Quadra. u 2080 Ti je NVLink víceméně jen na lámání rekordů v 3D Marku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem tu dal odkaz: https://www.boxx.com/blog/boxxlabs/testing-v-ray-gpu-rendering-with-nvid...

ono to funguje... Tady si vychvalují jak jsou 2x 2080Ti dostupná volba pro ty kterým stačí 22GB VRAM.

Tady cituji část článku:

However, with last year’s launch of the RTX GPUs and the introduction of NVLink to the Quadro, Titan, and GeForce lines, it is possible to have nearly 96 GB of VRAM available for rendering when using two Quadro RTX 8000s due to the memory pooling capabilities of NVLink. Even if you don’t need a full 96 GB of VRAM, NVLink has now made it extremely affordable to get 22 GB of VRAM with two RTX 2080 Tis — at a third of the price of the past generation 24 GB option and offering over twice the performance. With these recent advancements, GPU rendering is becoming a more and more viable solution, retaining its speed advantage over CPU rendering while increasing the capacity for complex professional renders.

Proto je také zcela jasné proč NV ten NVLink vytlačuje a nechala to jen u 3090 na které má pořád docela slušnou marži

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem bývalý nVidiot, nyní nicméně potřebuji CUDA v novém zaměstání a chtěl bych nové GPU do konce roku a jde mi spíš o maximální výkon (peníze nejsou problém ale Titana zase kupovat nechci). Doporučil byste tedy ještě do vánoc počkat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Pokud to nepotřebuješ okamžitě, tak bych počkal, až to z Nvidie vyleze všechno a bude to dobře otestovaný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, jaka je dnes kadence novych vyrobnich procesu, a kadence vydavani novych generaci GPU, tak bych rekl ze nejblizsi nova generace bude nejdriv na podzim 2022. Neco se vyda i mezi tim ale nejspis takova "ctvrtgenerace", sem tam par procent vylepseni.

Ja se taky chystam koupit neco, ale rozhodne si pockam az vsichni vylozi karty na stul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fiasko a podvodna reklama v priamom prenose

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A prece si ji nekdo koupi, nekterym lidem je to proste jedno, chtej to nejlepsi, kdo kupuje high end ten (musi) pocita s tim ze prijde o dost penez s klesajici hodnotou

Jinak by mela taky vyjit 3060/ti tenhle rok takze jestli amd vyda jenom high end tak bude mit trochu problem, teda pokud ty karty od nvidie budou skladem :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je zda budou skladem i karty AMD, zatím to vypadá že AMD bude představovat nové grafiky a NV karty pomalu začnou být relativně dostupné. Hlad po herním HW je obrovský. Viz vyprodané konzole a těch bylo jistě víc než těch grafik, navíc to byl jen předprodej. Nečekal bych že AMD bude mít nějakou normální dostupnost dřív než příští rok

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a na co ses koukal z okna, když si tohle psal, cucal sis u toho prst?
ba naopak, pokud má amd dobře zarezervovaný kapacity, tak by neměli mít problém, protože výrobní proces je zvládnutý dobře, ale težko říct, teď se o ty samé kapacity perou všichni, ps5, xbox, ryzen, radeon a všichni výrobci mobilních čipů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o kapacitách výrobních linek, to je prostě normální při každém launchi, pokud to bude konkurenceschopné tak se to přece bude prodávat jak rohlíky a těch prostě ze začátku moc nebude, to je normální. když se rozprodala NV, rozprodaly konzole...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim že to riešia 3x 8 pin edice so spotrebou 410W
PS: hovori sa že 10GB GDDR6 zožeru 60W tak že 24GB si vemou 150W a Pre GPU ostane malo W preto horši vykon, ale ako som pisal nič čo nezvladnu 3x8 pin a spotreba blizka pol kilowatu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviete preco NVIDIA nevytiahla 3090 pri prezentacii do grafov? Tak uz viete :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Protože by to masox nepochopil :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože Titany nikdy NV nějak extra nezmiňovala? 3080 vs 3090 je typický rozdíl který jsme vídali třeba mezi 2080Ti a Titanem, někdy to byl rozdíl ještě o nějaká procenta nizší.

Proto to taky NV neoznačila jako flagship, přesto si to spousta lidí koupí na hraní protože proč ne, ta cena není pro vyšší příjmovou skupinu žádný problém a někdo podobnou cenu dával za slabší 2080Ti, kde to ale bude mít odbyt je profesionální využití, kde pokud člověk netrvá na různých certifikacích a vystačí si s 48GB paměti může výrazně ušetřit proti Quardu a proti předchozí generaci Titana ušetři 40% ceny a k tomu dostane podobné procenta výkonu navíc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bože Jirko ty si strašný K0k0t

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ocekava se, ze nejlepsi grafika od AMD bude mit vykon +- stejny jako RTX 3080. A prave proto je tu RTX 3090, ktera proste bude nejlepsi grafikou pro hrace na trhu. To, ze extremne draha, ze ma hrozny pomer cena/vykon, ze je vykonove jen kousek nad RTX 3080, to nikoho netrapi, protoze si ji temer nikdo nekoupi, ale proste NVidia se muze placnout po zadech, ze ma nejvykonejsi grafiku.
Proc taky ne, prejme jim to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vtip je v tom, že pokud 3080 a 3090 nejsou v herním výkonu od sebe tak daleko, tak věříš-li tomu, že AMD má na 3080ku, pak teoreticky má i na 3090 ne? ;-), respektive už by to byl jen kousek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

radeon 6000 podle specs bude mit fyzicky o 100% vice SP, ale vysledny vykon bude zrejme vyssi protoze tak jsou i upravy arch. pro lepsi eff. a ipc takze to klidne muze byt 120% proti Navi1 a to uz bych rekl by bylo dost nad 3080, tot GPU, druha vec jsou pameti a ty casto vykon limituji, pokud bude na Navi2 pouze 256bit sbernice pameti a bezne ddr6 na 16ghz rekneme tak to bude slabe, ovsem s 512bit sbernici uz by to mohlo byt trochu jiny kafe, rychlejsi ddr6 nez pouziva NV mit nejspis nebudou a hbm2+ alespon zatim take ne. Pokud se povede vykon 3080 za mirne lepsi cenu - 100w na spotrebe tak to bude slusnej pocin kterej se bude dobre prodavat a NV se muze ukajet 3090 kterou si koupi 0.01% uzivatel ale bude mit o nejaky to procento vyssi vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak to by byl vrchol zahořklé IT dětinskosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ocekava se, ze nejlepsi grafika od AMD bude mit vykon +- stejny jako RTX 3080

Otazka je, jestli bude mit i stejnou spotrebu. Protoze pokud by cirou nahodou byla u AMD nizsi, tak se obavam ze ani 3090 Nvidii nezachrani titul "nejvykonnejsi grafika". Jak je videt z clanku (a ostatne plati uz davno nejen u GPU), vykon je limitovan TDP, tudiz kdo ma vetsi rezervu TDP, vyhrava... no uvidime. Kazdopadne, Nvidia to s temi machinacemi kolem 8nm/7nm hezky podelala. Play stupid games, win stupid prizes..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to tam psal, ze ty zvesti jsou, ze ta nadupana grafika od AMD bude mit hodne podobne TDP.

Edit: Tak sorry, jsem to psal jinde. No jsou to spekulace, uvidime az s cim AMD vyleze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacnu s tim ze sem se otevrene divil ze se vubec NVIDIA do nejakeho oznaceni/rady 3090 pustila, ted k primo k veci:

>kdyby NVIDIA uzila rozum a zalezelo ji skutecne na zakaznikovi tak uvede jenom RTX 3080 postavenou na GPU GA102 se 8704 SP/384-bit a 12 GDDR6(VRAM) pameti za 799$, to by bylo plne akceptovatelne, nikdo by neprotestoval a ty karty mohli chrlit jedna za druhou s tim ze GPU GA102 bez defektu nebo nejmin defektni by si schovali pro neco jako 3080 Ti nebo RTXII Titan, jenze doslo na pitomou RTX 3090 ktera nema kam jit(zere jako prase) protoze je umele utlmena, ma zbytecne zbytecne 24GB na dnesni dobu ultra drahe GDDR6X pameti a doporucenou skutecne praseci cenu 1499$, jako abych:

>dal 800$ navic za cituju autora: "o 8,9 % rychlejší" > logika: 2,14× vyšší cena za 1,09× vyšší výkon" tak to je opravdu luxusní příplatek, ukazkove to na konci autor zakoncil vyrokem:

>>>"než budou nové hry vyžadovat 24GB paměť, bude výkon GeForce RTX 3090 dostupný v mainstreamové cenové relaci" > ano, pote si ji skutecne muzou majitele strcit do prdele...

NVIDIA posledni co dobreho uvedla byl Pascal v top kondici GTX 1080 Ti/11GB GDDR5X za opravdu(a hlavne pri konci jeji vyroby a nastupu rady RTX 2000) bezkonkurencni cenu, jedina chyba na krase tehle generace byla emulace vetsiny kodu/api DirectX 12 kde nenabizela ani prvek Tier II, ale dobra, v te dobe jeste nebylo tolik DX12 her, to Pascalu prominene(majitelum GCN naopak zraji karty jako vino a to uz od dob HD 7970...), proste a jasne od rady RTX je to jenom fail a fail NVIDIE, zhrneme si to na cistem stole:

-nepouzitelny Ray Tracing(na 60 FPS nestiha jit ani nejvyssi RTX 2080 Ti)
-Ray Tracing byl od doby 2 rocniho vydani RTX 2000 integrovan az do 5 her
-vysoce nekvalitni model Ray Tracing-u(proste shit) coz nasledne leptali Tensor Cores(DLSS-AA)
-jenom 6GB pamet pri RTX 2060 Ti plus nepouzitelnej Ray Tracing u ni vubec
-vyrabeny 2 kvality GPU(se doplnkem A a bez A):

https://www.cnews.cz/nvidia-geforce-rtx-turing-tu106-tu104-dve-ruzne-ver...

-nejdrazsi RTX 2080 Ti se jebali jak na pase, i nova karta zemrela do par dnu nebo hodin
-RTX Titan, totalne predrazeny kram za 2499$, tenhle shit se stale prodava jako by proste nic:

https://www.nvidia.com/en-us/deep-learning-ai/products/titan-rtx/

Pročteno, setrženo a sepsáno, celou řadu RTX nechť si NVIDIE strčí do piči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prostě šílený, naprosto neschopná NVidia dělá fail na fail, nic pořadného nevymyslí, jenom samé obchcávačky, vůbec nic neumí, nic nedělají a jen tak si s prstem v nose vyvinuli blivné RTX karty, na které se AMD vůbec nechytala a dokázala teprve po třičtvrtě roce přijít s odpovědí, která na polovinu RTX karet vůbec nestačila.

Ptám se tedy, když je ta NVidie tak neschopná, co je pak u tebe AMD? Těm asi nemůžeš přijít na jméno ještě víc a doporučil jsi jim, aby si svoje GPU strčili ani nechci vědět kam! Což? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lenže amd za tie "sračky" nepýta nezmyselné prachy. Že jo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.