Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podpora AVX instrukcí ze "Sandy Bridge" putuje do x264

x264 logo

Tvůrci asi nejlepší existující implementace formátu H.264, open-source projektu x264 přišli v posledních dnech s počátky podpory instrukční sady AVX (Advanced Vector Extensions - sada vyvinutá právě pro multimédia) uvedené s procesory Intel "Sandy Bridge".

Jako vůbec první věc implementoval Jason Garrett-Glaser automatickou práci s tříoperandovými instrukcemi a abstrakcemi mezi SSE a AVX. Očekává se jistá malá míra zisku, avšak x264 jako takový nedokáže příliš využívat 256bitové části AVX, protože pracují v plovoucí čárce, ale dokáže alespoň něco vytěžit z oněch instrukcí se třemi operandy. Jak velký význam bude implementace kódu pro AVX mít, tvůrci otestují na prvním zkušebním kódu s funkcí denoise_dct.

Další částí současného stavu pak je pochopitelně nová detekce podpory AVX v operačním systému - zde se sluší dodat, že AVX je pod Windows k dispozici ve verzi Windows 7 SP1, resp. Windows Server 2008 R2 SP1, v Linuxu od kernelu 2.6.30 výše. AVX si svoji cestu teprve razí, procesory nejsou oficiálně na trhu ještě ani měsíc. Na závěr tak připojme alespoň perličku z x264, a sice opravenou detekci pro Windows a stroje s více než 64 CPU. Doma tohle moc lidí nemá, ale projekt x264 pochopitelně míří i na profi sféru.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podpora AVX instrukcí ze "Sandy Bridge" putuje do x264

Čtvrtek, 3 Únor 2011 - 10:42 | Radek Liška | Funguje (v konkrétním otevřeném článku, ale tak...
Čtvrtek, 3 Únor 2011 - 09:31 | knizmi | Opravování chyb pomocí ctrl + enter už nefunguje?

Zobrazit diskusi