Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podpora Skylake v embedded Windows 7/8 skončí, ale nárok na desítky zdarma není

Embedded systémy se v komerční sféře prostě používají, dokud jedou, a pak se koupí nové. Jinými slovy, moc se neupgraduje. Systémy s Windows 7 Embedded a Skylakem se pravděpodobně nikdy neprodávaly.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, neprodávaly. Zatím totiž nebylo co prodávat. Nebyl Skylake v embedded motherboardech a počítačích. Teprve se začínají objevovat první "industrial" motherboardy s LGA1151. V hardwaru, kde je procesor tradičně BGA (letovaný onboard) si možná ještě rok počkáme. A že vždycky existují zákazníci, kteří trvají na starých windozech, to si pište. Momentálně je populární požadavek "stůj co stůj chceme XPe na Haswellu nebo BayTrailu." Win7e na Skylaku bude totéž v bledě modrém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu jak někdo může používat na embdded Windows, to je jako strčit hlavu do oprátky a balancovat na židlo s třema nohama ... Sometimes shit happens :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapem. Ak je firma naviazana na produkty MS, tak asi tazko bude pre embedded systemy pouzivat nieco ine.
Firmy si casto nevyberaju to najlepsie ale cestu najmensieho odporu. Vysledok je pouzitie MS produktov a casto sa to dohana vykonnym HW a podobne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je to ukazkovy vojeb Microsoftu na zakazniky Windows 7 a 8.1, hardware musi byt podporovan dokym je operacny system v bezpecnostni podpore ze strany vyrobce, jenze Microsoft vidi ze na jeho asocialni Windows 10 lidi serou a vyhybaj se jim jako cert krizi.

Osobne ale nevidim problem proc by Kabylake, Zen a dalsi nove procesory nemeli jet na Windows 7 a 8.1 koretkne, jestli bude podporovana cipova sada v tomhle pripade Intelu/AMD jest. budou vyrobeny ovladace pro Windows 7 a 8.1 muze si Microsoft nasrat, zakaznik radsi ozele par novych instrukci za normalni beh systemu a moznosti jednoduse ho spravovat, ne jako duplicitni menu ve Windows 10.

Minimalne v pripade AMD neverim ze architekturu Zen omezi jenom/vyhradne pro Windows 10, to by byla jeji prvni velka prohra, tez Intel si bude chtit napravit reputaci Skylaku repasem Kabylaku, celkove nevim proc Microsoft stale zminuje nepodporu Skylake u Windows 7 a 8.1 kdyz se ma jednat o Kabylake, Skylake uz dnes mame proste vydan a je prodavan, proto povazuji tuhle informaci ze sracku.

A kdyby prece jen ty kurvy naimportovali do UEFI zakladnich desek pro Kabylake/Zen nasilnou nepodporu Windows 7 a 8.1, jest nepujdou nainstalovat zamerne, zozenu si sestavy se SandyBridge a budu na tom fachat v pohode dalsi leta, na Windows 10 jim ukazkove nasrat!

Uz by bylo nacase aby se do tohto vojebu na 7 a 8.1 zamisila nejaka silna zakaznicka komunita kterou povede/zastoupi znama advokatni kancelar(USA) a zadala aby byla zachovana podpora do budoucna uvadenych architektur pro dany operacni system tak jak je zadana/uvedena jeho podpora ze strany bezpecnostnich aktualizaci.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"A kdyby prece jen ty kurvy naimportovali do UEFI zakladnich desek pro Kabylake/Zen nasilnou nepodporu Windows 7 a 8.1, jest nepujdou nainstalovat zamerne"

Zase neprehanajme tu ide hlavne o neimplementovanie novych optimalizacii, z hladiska kompatibility stare systemi fungovať samozrejme budu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neprehanim, naopak po prichodu Windows 8 nesli na nektere notebooky nahodit Windows 7 kuli nasilne integrovanymu algoritmu v UEFI ktery odpojil porty S-ATA na kterych je samozrejme navesen jak pevny disk tak opticka mechanika + k tomu nesli USB porty takze USB boot tez ani omylem, proste ste prisli do zavadeciho menu Windows 7 a dal uz nic.

Nebo nasilne vynuceni "jenom" USB3.0 portu(MB-p) u Skylaku s tym odneti PS2 portu a nasledne kdyz nabootujete Windows 7 nemate instalaci cim/jak ji dal ovladat protoze Windows 7 postradaji ovladace nativni sbernice USB3.0.

Pes sere na novy instrukce u procesoru, kdyz bude Kabylake v IPC lepsi na jadro o +10/15% a budu uvedeny ovladace pro platformu na beh pod Windows 7 a 8.1 tak to me zajima/prinese mi to podstatne vic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase nepochopeni. Bezpecnostni updaty budou chodit az do oficialniho EOL, nove funkce se patrne, z pochopitelnych duvodu, nepridavaji uz od uvedeni W10.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

no a neni prave tohle ve clanku napsany? .. teda az na ty ''pochopitelny'' duvody.. ty fakt pochopitelny nejsou.. zmenit zpetne podminky podpory na uz vydanym hardwaru je fakt prasarna

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kde kdo zmenil podminky? Odkaz prosim.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

MS nejdriv oznamil konec podpory na w8.1 na 9. ledna 2018 / 10. ledna 2023 ..o tom ze by pro sestavy s nejakym procesorem melaskoncit driv tam nebyla ani carka
https://support.microsoft.com/en-us/gp/lifecycle-windows81-faq
http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/lifecycle

v lednu to zmenil a prohlasil ze podpora pocitacu se skylakem konci 2017 ''support to run Windows 7 and Windows 8.1 until July 17, 2017''
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/01/15/windows-10-embrac...

proste ojeb

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

noup

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo nastínit, co taková "podpora procesoru" znamená? Dřív to bylo jednodušší, procesor byl v zásadě jen výpočetní jednotka a když Microsoft pří uvedení W95 nepočítal s pentiem MMX, tak se prostě ty instrukce v systému nevyužívaly, ale nic nebránilo tomu, aby na tom procesoru (nebo i vyšším) W95 fungovaly. Tady si nejsem tak úplně jistý jak to je, když součástí procesoru jsou i části, které vyžadují ovladače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde o to ze driv ste mel oddeleny procesor, cipovou sadu a dalsi veci, dnes je jiz procesor celek skoro vetsiny techto veci a kdyz teda vyrobce nevyda pro konkretni operacni system ovladace, nenainstalujete/nezprovoznite si celkovou vybavu platformy, hlavne se jedna o veci typu SoC/APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vcelku chápu, ale ovladače jsou obecně především záležitost výrobce, takže by se mohlo jednat snad jen o to, že by je Microsoft necertifikoval, ale to by nemělo bránit jejich nainstalování.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poměrně složitá věc je třeba podpora pro napájení a regulaci taktů. Právě pro Skylake přibyla podpora pro speed shift: http://diit.cz/clanek/skylake-speed-shift

V případě Win 7/8 jde asi o to, že MS nechce řešit/testovat, zda aktualizace pro tyto systémy nezpůsobí problémy s novými procesory, a tak pro ně aktualizace vydávat nebude. V podstatě jde o úsporu práce, času, prostředků...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co je vec, ktoru ms nerobil nikdy, takze nechapem preco sa nad tym ludia stale vzrusuju. Napriklad AVX nikdy nepridal do visty, ale iba do poslednej verzie, co bola v tom pripade win7. Pricom vista aj winXP boli v tej dobe este stale podporovane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O to nejde, viz odpověď níže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho že Speed Shift není zrovna nějak významná vlastnost, tak bez podpory OS je jen deaktivovaná. Nic ale nebrání tomu, aby ten systém na tom procesoru pracoval. Kdyby to bylo celé formulované tak, že W7 nebudou Speed Shift (a případné jiné vychytávky) podporovat, tak bych tomu rozuměl. Nerozumím tomu, proč je to formulováno tak, že není podporovaný procesor (Naposledy si něco podobného pamatuji s USB a NT4, tam Microsoft taky nikdy nedodal podporu pro USB, nicméně stejně mi nic nebránilo tomu, abych na desce s USB čipem provozoval NT4 ).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli si rozumíme. Microsoft končí s podporou (aktualizacemi) pro sestavy s Win 7/8, které obsahují Skylake. Nejde o to, že by podporoval nebo nepodporoval nějakou specifickou funkcionalitu procesoru. Windows 7/8, které běží na Skylaku, přestanou dostávat aktualizace s výjimkou kritických bezpečnostních záplat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo, tohle by mne nenapadlo. Takže vyjde kritická záplata, která povolí nekritické záplaty jen pro vybrané procesory. U sedmiček asi žádná změna, ty už jsou v rozšířené podpoře, ale u osmiček trvá základní podpora do ledna 2018. Nechápu, proč to o půl roku neprotáhli (p.s. chápu ... W10).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S temi instrukcemi to neni tak uplne jednoduche - kazde instrukcni rozsireni ktere pridava registry, potrebuje podporu v jadre OS, jinak jej nemohou vyuzivat bezne uzivatelske programy.

Jinak ale muzu jen hadat co mysli MS pod slovy "podpora procesoru" - tipoval bych to na vydavani ovladacu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.