Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podpora WebM konečně míří do SoC pro tablety a mobily

WebM prezentace
Budete-li se v blízké budoucnosti rozhodovat nad novým smartphonem nebo tabletem, tak si dobře rozmyslete, kolik času trávíte na YouTube. Jarní vlaštovka od ST-Ericsson totiž jako další přináší jako vůbec první akceleraci WebM…

Firma nedávno ukázala světu svůj nový SoC NovaThor L9540. Zatím jde sice o prototypové zařízení, ale jeho převod do sériové výroby a skutečných přístrojů je jen otázkou času.

ST-Ericsson přitom není jediným takovým výrobcem, na Mobile World Congress 2012 v Barceloně ohlásily své produkty s podporou hardwarové akcelerace WebM třeba i Huawei (čtyřjádrový aplikační procesor K3V2) a Rockchip (40nm čipy rodiny RK30xx s CPU dvoujádrem ARM Cortex-A9).

 

V případě obou výrobců se bavíme o jarním/letním termínu, na konec roku pak Rockchip slibuje 28nm SoC. ST-Ericsson se každopádně nyní zařazuje do tohoto rostoucího klubu výrobců, jejichž SoC si poradí nejen s H.264 a dalšími formáty, ale i s HTML5 1080p videem ve WebM formátu.

Ostatně ona to není nijaká revoluce, WebM je z hlediska komprese videa velmi podobný H.264 (dalo by se říci, že je jeho zjednodušenou verzí), jako audio používá prověřený Ogg Vorbis, to vše zabaleno do kontejneru vycházejícího z Martošky (.mkv).

Vedle SoC pro mobilní přístroje samozřejmě míří podpora WebM i do chytrých televizorů, formát podporují například HDTV od LG. Dá se tedy říci, že po dvou letech od uvedení WebM se Googlu skutečně podařilo prorazit i na hardwarový trh, který obecně funguje na delších vývojových cyklech, než softwarový. Každopádně letos to řekněme započne, rok 2013 ale již bude ve znamení všeobecné podpory hardwarové akcelerace přehrávání WebM videí.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podpora WebM konečně míří do SoC pro tablety a mobily

Pátek, 30 Březen 2012 - 16:27 | corwin78 | Hodilo by se, mám už na N900 nějaký podělaný...
Pátek, 30 Březen 2012 - 15:49 | Lukas Zapletal | Super, raději pár megabajtů navíc, než patenty a...
Pátek, 30 Březen 2012 - 15:44 | giff | K3V2 ma WebM? Jsem prijemne prekvapen. Jestli...
Pátek, 30 Březen 2012 - 14:25 | Pety | Martoška? Všechny matrjošky (v ang. transkripci...

Zobrazit diskusi