Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pohled do historie technologií hracích automatů a jejich současnost

PR článek
Technologie hracích automatů za posledních třicet let výrazně pokročila. Rané automaty představovaly 3 kotouče, několik symbolů ovoce, s výplaty kousků žvýkačky nebo bonbónu. Stroje se v průběhu let úžasně vyvinuly a dnes poskytují online hazardní hry pro nadšence se skutečnými penězi širokou škálu prvků online kasin, témat, bonusových her a možností hraní na mobilních zařízeních. Co mohou dnešní automaty nabídnout dnes?

Dějiny hazardních strojů

První manuální pokerový stroj byl navržen firmou Sittman and Pitt, což byl výrobce  arkádových strojů. Oni postavili první pokerový automat s pěti bubny. Hrát na stroji, který byl aktivován pomocí páky, stálo jeden nikl. Výhry byly vyplaceny, když hráč seřadil pokerovou ruku na válcích s libovolnými pěti z padesáti karet. Tehdy ještě neexistoval žádný přímý výplatní mechanismus, takže výplaty byly vyplaceny na přepážce cukrovinek nebo v salonu či v baru, a byly to hlavně žvýkačky, bonbóny nebo drinky.

V roce 1894 postavil Charles Fey první automat. Umožnil automatické výplaty nahrazením stávajících pěti bubnů třemi válci, aby stroj mohl snáze přečíst výhru. Fey nahradil padesát hracích karet pouhými pěti symboly - diamanty, piky, srdce, podkovy a zvon svobody. Nejvyšší výplaty signalizovaly tři symboly zvonu, proto stroj dostal také název „Liberty Bell“.

Na začátku 20. století byly hrací automaty ve většině států oficiálně zakázány, ale Liberty Bell se i nadále vyráběl a kousky bonbónů nebo ovoce byly rozdávány jako ceny - daný druh ovoce odpovídal symbolům ovoce, které se na výherní linii shodovaly. Mnoho lidí proto začalo tyto stroje nazývat „ovocnými stroji“. V první polovině 20. století zůstaly hrací automaty čistě mechanické. Hráči stáhli páku a uvedli bubny do pohybu. Takový manuální přístup dával hráčům pocit, že mají pod kontrolou hru i výsledek. Tehdy vznikali početní „triky a techniky“ – jako pomalé nebo rychlé přitažení páky atd. a lidé začali označovat hrací automaty jako „jednoruké bandity“.

V roce 1964 Bally vydal první plně elektromechanický hrací automat. Říkalo se tomu „Money Honey“ a kotouče byly zcela elektrické. Toto zařízení umožnilo stroji vydávat automatické výplaty až do pětiset mincí. Krátce nato byla páka z novějších slotů úplně odstraněna.

Video sloty, které jsou dnes oblíbeným typem hracích automatů, byly představeny v roce 1976 v Hotelu Hilton v Las Vegas.

Technologie současnosti – online sloty a mobilní aplikace

V roce 1994 vývojáři začali zkoumat potenciál online kasin. Jejich vizí bylo herní místo, které by obsáhlo miliony hráčů po celém světě, aby hráči mohli hrát z pohodlí svých domovů a užívat si atmosféru kasinové zábavy kdykoli.

Povedlo se a v dnešní době už je těžké najít mechanické hrací automaty v kasinech nebo na jiných herních místech. Většina webů pro hazardní hry používá zařízení provozovaná mikroprocesory, které operátorům umožňují vypočítat průměrné objemy sázek, sledovat kurzy, zaznamenat čas hraní, aby určily oblíbené hry a aby mohli lépe vyhodnotit svou rizikovou pozici. Vývojáři hazardních her vyvinuli aplikace, které jsou schopné běžet na většině dostupných mobilních zařízení, takže hráči mohou hazardovat téměř z jakéhokoli místa na světě. Vše, co potřebujete, je připojení k internetu.