Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poklad čekající na záchranu na indiegogo čítá 1200 nevyvolaných filmů

Na Petapixelu je článek s ukázkami: http://petapixel.com/2016/06/27/1200-rolls-unprocessed-film-found-shot-o...
Vyvolání dopadlo dobře.

Škoda, další Vivien to není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

toto nie je jav nevídaný. keby sme mali niečo také financovať každému, kto nájde staré filmy, potrebovali by sme na to rozpočet ako menšia krajina.

ja sám mám doma krabice a krabice plné filmov (90% stredný formát) a diapozitívov. niektoré dokonca zaujímavé (dedo v taliansku počas druhej svetovej, dedo v lágri v čechách za pokus o útek do ameriky), niektoré mládeži nevhodné (moja mama pred 40 rokmi na dovolenke "hore bez"), atď.

má niekto odporúčanie na fotolab, kde vyvolajú stredný formát ručne a kvalitne naskenujú na aspoň 10 megapixlov? skúsil som v minulosti digitalnivzpominky.cz, ale výsledok bol otrasný. keď som si tie isté snímky digitalizoval súpravou na zrkadlovku, tak výsledky boli 10x ostrejšie. takisto mám plno diákov v rámčekoch a nemám čas každý snimok sám vyberať a digitalizovať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale jedinou dobrou zkušenost mám na Ukrajině :) Dej si na pár dní výlet do Lvova, tam jsem si minulý rok překvapivě levně nechal vyvolat, naskenovat a udělat papírové fotky (ručně už to nedělají ani tam) z pár filmů. Pořádné rozlišení (za které tě neoškubou jako třeba ve Fotoškoda), podle EXIF mají Noritsu Koki, ne nějaký starý vyřazený Fuji minilab. Ostrý a kvalitní výsledek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cez 60 rokov staré. Zaujímalo by ma či toľko vydrží taká SD karta ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono udaje na tych negativoch diapozitivoch taktiez neobsahuju 100% toho co na ne bolo zaznamenane. narozdiel od digitalnej info to pri analogovej az tak nevadi (sum v radiu vs vypadavanie pri cd.... sum v telke vs zaseky a prepixelovany cely obraz dvbTV) atd
kazdopadne je to super
uz som si ulozil na stare hdd dake udaje a aj na karty cisto len zo zvedavosti co sa stane o 10-15 s nimi bez pripojenai k napajaniu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na tom k cemu. Krome sumu je taky mozne, ze ty diapozitivy zacnou nabirat nejaky barevny nadech, a to se pak blbe hada jake barvy to melo puvodne (pokud tedy nebyli cernobile). U nejakeho restaurovani originalu starych filmu vim ze o tom bezela diskuse ... ale je pravda, ze pokud digitalni data neobsahuji samoopravne kody, tak o ne velice rychle prijdes uplne, protoze jeden spatny bit muze znicit cely snimek.

Osobne tipuji, ze HDD se neroztoci a nedostanes z nej bez servisu nic, zatimco na karte by sem tam mohl zbyt nejaky ten bit, ale nebude jich dost na obnoveni filesystemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Digitální šum je tu už od pradávna, viz to CD, které ani nemusí přeskakovat a stejně už není čitelné na 100%, je díky CRC se z toho zpátky dostanou užitečná data.

Sranda bude až když ti taková paměťová karta zapomene firmware v ARM kontroléru, který samozřejmě není open source. To už je pak jedno kolik bitů původní informace zůstalo v samotných paměťových čipech. Doufejme, že to mají natvrdo jako ROM, nebo alespoň používá o několik generací starší proces, co se jen tak nesmaže. Ono s HDD je to prakticky to samý, taky mají ARMy, snad ta deska se mění líp než pod mikroskopem laborovat v zalité microSD kartě, kde to pravděpodobně mají jako další vrstvu na čipu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

270 mB hdd sa stale toci a data obsahuje :) uvidime o 10r

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za 50 let budeme svědky podobných žádostí o komunitní financování: Našel jsem hromadu nečitelných DVD, nechal jsem jedno holograficky oskenovat a jsou tam nějaké fotky, přispějte mi na skenování těch ostatních, třeba tam budou digitální poklady! :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A na tech DVD budou hromady neprevedenych RAWu :-)

A bude se psat konvertor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

270 milibajtu?

Ono na tom velkem M fakt zalezi, protoze je to rozdil mezi tisicinou a milionem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v tomto pripade je to MB :)
motherboard :P

najprv som to napisal mb ale potom som si aspon to B opravil ...vieme ako by to dopadlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bych nehrotil, milibajt je fyzikální nesmysl, takže narozdíl třeba od záměny u výkonů (megawat versus miliwat), zde si každý domyslí správný význam.
Holt abeceda má 26 písmen, tak je jasné, že na podobné nejistoty běžně narážíme.
Musím říct, že mě takté 350 MB disk stále funguje, i když ten počítač jsem několik let nezapínal (ale naposledy ještě fungoval). Už je taky na čase zbavit se těchto starých krámů, ale prodat se to nedá a vyhodit to nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by neměla?? Když ji také patřičně "zakonzervuješ" = bude zasunutá v čtečce a ta v zásuvce čili neustále pod napětím, nebo alespoň né trvale bez napětí :-)

Jo to že se zničí neustálým přepisováním, to je jiné téma! Negativ také nerecykliješ a nepřefocuješ opakovaně :-)) To by taky nedal ;-)

Ale vážně - chemická reakce i obecnější fyzikální jev ve vesmíru - poločas rozpadu, ropzloží časem obojí! Celuloid nejsíš dříve, než čip v kartě.

Obojí přečít / vyvolat a zobrazit obsah za dalších 50 let, bude však podobně problematické :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojení napětí nijak nepomůže, spíš naopak, opotřebuje ty polovodiče. Sice ne hned, ale za desítky let by se to projevit mohlo. Princip flash pamětí je uložení náboje do izolovaného hradla v substrátu. Náboj se časem vybíjí, takže pomůže jedině refresh (jako u DRAM), neboli přepis. Třeba jednou za rok a vydrží to docela dlouho než odejde na opotřebování příliš mnoha přepisy. Samozřejmě čím menší hradlo, tím míň náboje uchová a snáz se změní napětí na jinou hodnotu.

To je ostatně princip uchování digitálních dat: neustále pořizovat kopie, dokud to jde udělat se 100% přesností (dnes samozřejmě již jen s pomocí opravných kódů). Třeba se časem budou archivační data běžně skladovat při teplotě blízké nuly, kde je klid, atomy se nehýbou a nedegradují strukturu materiálu - stejně jako lidi stárnou, ani přirozená obnova buněk nestačí, a jedinou možností je zmrazení pro zastavení "umíracích procesů" :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo dík za upřesnění :-) Ani tesání do kamene nepomůže a nevydrží věčně, což je ostatně i zápis na DVD+-R ;-) (Zápis na DVD jsou jen malé vypálené mechanické jizvy, které oxidace časem stejnak zarovná a znevýrazní, podobně jak nápis na kameni ba dokonce i skalní údolí na planetáchm, nejen na Zemi, se stane jednou plochou prašnou/bahnitou rovinou :-( )

Nic nevydrží věčne ani láska k jedné slečně. A nejde tedy slíbit lásku na věky, ale jen do smrti! Neb: "mrtví milovat nemohou" - Myšík ETC

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nektere kratery na Mesici jsou stare miliardy let a jsou jen lehce ohlazene. Nepritomnost atmosfery dela divy. Mesic driv shori ve slunci nez se zmeni na rovinu.

Tudle jsem slysel o nejakem manikovy co si myslel, ze milovat na veky jde. Jmenoval se Jezis.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ksyž budeš mlčet tak tě někdo může považovat za hlupáka. Ale když promluvíš tak je to jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasel jsem jednu sd kartu v mori. Byla znacne omsela a zakulacena. Zkusil jsem ji nacist a byly na ni fotky 12 let stare.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci slibují obvykle 20 let.
SD karta obvykle (řekl bych že vždy) používá paměť typu flash. To je paměť která má některé výhodné vlastnosti (třeba to, že data v podobě elektrického náboje v ní vydrží bez nutnosti obnovy, nebo to že výroba je celkem levná) a samozřejmě i nevýhodné (mezi jinými je to dost velká nespolehlivost).
Paměti flash se vyrábějí ve dvou provedeních označovaných jako NAND a NOR, které se liší strukturou a vlatnostmi. Nevím která je která, ale jedna z nich zapomíná o dost méně, ale je dražší a realizovatelná v menších kapacitách (používá se pro průmyslové aplikace, třeba pro firmwatre embeeded systémů). Ta druhá je levnější a to jsou všechny ty paměťové karty a SSD, které se dnes všeobecně používají. To že je nějaká chybovost dat se řeší redundancí uložení a samoopravnými mechanizmy na úrovni řadiče, takže z pohledu systému nebo uživatele probíhá čtení bez chyb (ostatně podobné mechanizmy používají i CD/DVD/BD jen s tím, že ta redundance je u nich mnohem větší).
Z napsaného vyplývá, že data na paměťové kartě postupně degradují a je otázkou, jak výrobci odhadují těch 20 (někdy i 50) let protože takto starou paměť nikdo nemá (aby to nebylo jako s disky CD, kde se řešilo barvivo a pak se zjistilo že ten polykarbonátový nosič je kvůli mikrotrhlinám po 20 letech (když to přeženu) pro laser neprůhledný). Další věc je, že to platí pro první zápis (koupit, zapsat, uschovat, podívat se za 20 let). Životnost dalších zápisů se snižuje (nechtějte po mě vyprávění o roztroušených (zapomenutých) elektronech v nevodivém kanálu, neuměl bych ho zreprodukovat), stejně jako jejich proveditelnost (toto se dá připodobnit k listu papíru, který opakovaně popisujeme obyčejnou tužkou a mažeme gumou - také po několika cyklech dojdeme do stádia, kdy není poznat, kde je tužka vygumovaná a kde napsaná).
Dlouhodobé uchovávání dat na flash je tedy bláznovství, data je vhodné zkopírovat co nejdříve, ale dlouhodobé uložení vyžaduje neustálé obnovy. Po 60 letech bude asi problém přečíst cokoliv z dnešní doby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně zaráží, proč někdo vycvakal tolik svitků filmů, a neobtěžoval se je ani vyvolat? Proč to pak proboha dělal?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to měl jako obsesi, nutkavě fotit svět okolo sebe. Dnes taky spousta lidí dělá výcvaky všeho kolem sebe, aniž by se k většině z nich v budoucnu vraceli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud se tam nezverejni fotky stredecnich obedu, je to jen konicek, ne obscese. Proste predbehnul dobu, dneska podobny pocet fotek neni nijak neobvykly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by lepší ty svitky oskenovat? Získala by se tak maximální kvalita. Ovšem pokud je na takový starý formát skener...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

predtym sa musia vyvolat (co je podla mna jednoduchsie a menej nakladne ako scan a aj vo fotolabe lacne oproti scanovaniu ) a potom oscanovat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze cernobily material se ve fotolabu na stroji vyvolava dost spatne a ty diafilmy uz nejdou vubec.

U kazdeho filmu je treba rucne vyvolavat a menit podminky jako cas machani ve vyvojce podle toho, co je na konkretnim filmu videt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co ziskas naskenovanim nevyvolaneho filmu?

Navic ten "stary" format se stale bezne pouziva i prodava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pravdepodobne nic :) to som este neskusal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.